Sammanställning: Så går det för utlandsänglarna
Jakob Johansson och Ludwig Augustinsson är två av de utländska änglarna som det går bäst för just nu.

Sammanställning: Så går det för utlandsänglarna

Signaturen Astroturf gästar Alltid Blåvitt-redaktionen med en sammanställning av hur det går för före detta IFK-spelare i världens alla hörn.

England

Gustav Engvall, Bristol City
Har inte lyckats slå sig in i startelvan, eller ens matchtruppen i Bristol. Efter två korta inhopp och ett tiotal matcher på bänken lånades han därför (efter en hel del strul) ut till Djurgården där det flutit på riktigt bra. Nu åter i Bristol för att än en gång försöka övertyga tränarna där att han är tillräckligt bra för Championship.
 
Lasse Vibe, Brentford FC
15 mål i Championship den gångna säsongen på 30 starter är riktigt bra och gav en delad åttonde plats i skytteligan - trots en 15 matcher lång måltorka under hösten. Hade han inte varit 30 fyllda hade han säkerligen varit ett hett villebråd för mittenlagen i Premier League. Brentford har börjat förhandla om ett nytt kontrakt då bara ett år återstår, och mycket talar för att Vibe skriver på - även om lösa rykten om att Leeds med sin nye danske manager Christiansen skulle kunna tänkas vara intresserade figurerar.
 
Kenneth Zohore, Cardiff City
Före detta supertalangen Kenneth Zohore har deffat till sig något sedan han lämnade Blåvitt och lyckats näta 12 gånger på 29 matcher under säsongen, vilket är klart godkänt. Började säsongen knackigt och användes mycket lite under de 20 första omgångarna, men sedan strax innan julen 2016 har han varit given i Cardiffs startelva och imponerade dessutom för Danmarks U21-landslag under sommaren. En del av framgången får kanske tillskrivas Cardiffs manager Neil Warnock som tog över Cardiff en bit in på säsongen och som såg potentialen i den store dansken.
 
Ragnar Sigurdsson, Fulham FC
Ragge lämnade Krasnodar och anslöt till Fulham några omgångar in på säsongen och tog tämligen omgående en startplats, men har sedan december 2016 haft svårt att ta en plats, i huvudsak på grund av hård konkurrens från övriga mittbackar i truppen. Om säsongen 2017-18 inleds på samma sätt kan det vara läge för islänningen att se över sin situation om han inte vill tappa sin landslagsplats.
 
Italien

Haitam Aleesami, US Palermo
Haitam har varit mer eller mindre given i Palermos startelva och fått mycket beröm för sina insatser. Tyvärr kunde han inte hålla sitt lag kvar i Serie A och kan mycket väl lämna under sommarfönstret. Intresse lär inte saknas, men enligt Palermos före detta ordförande och ägare Maurizio Zamparini ska klubben ha tackat nej till ett bud på Aleesami i storleksordningen 7 miljoner euro, uppgifter man kanske ska ta med en nypa salt.
 
Mathias Ranégie, Udinese
Saknar matcher sedan hans utlåning till Djurgården avslutades förra sommaren. Haft en strulig utlandskarriär där han dumpats av till Watford och Udinese (som har samma ägare) om vartannat utan att lämna något avtryck. Tränar nu med Djurgården och hoppas antagligen på ett kontrakt där.
 
Tyskland

Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
Ludde lämnar FCK för tyska Werder Bremen efter en stark säsong i den danska ligan. Hoppade över U21-EM för att kunna vara med när hans nya klubb inledde försäsongen.
 
Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach
Ytterligare en stark säsong i ett Mönchengladbach som dock backade något tabellmässigt sedan säsongen innan. Drabbades av en armbågsfraktur i slutet av säsongen och deltog inte de fyra-fem sista matcherna, annars given i startelvan. Tränar av och till med Blåvitt under sin semester och har tydligt uttryckt en önskan om att återvända en dag, och med ett år kvar på kontraktet kanske den dagen närmar sig, men mycket kan hända på ett år.
 
Holland

Sam Larsson, SC Heerenveen
Är given i sitt holländska mittenlag, men intresset runt honom från storklubbarna i Europa verkar ha avtagit något, men kommer som vanligt bli en följetång under sommarens transferfönster (t.ex. ryktas Fiorentina vara intresserade). Har i praktiken två år kvar på sitt kontrakt med Heerenveen (ett år plus ett optionsår för klubben). Larsson har fortfarande oerhört svårt att göra bra ifrån sig i landslaget de få gånger han ges chansen.
 
Mikael Dyrestam, NEC Nijmegen
Dyre har varit skadad stora delar av säsongen, men när han hållit sig hel har han varit startman för sitt NEC som utan honom dalade från en mittenplats till kvalplats för att sedan spela ur sig från Eredivisie i kvalet mot NAC Breda (trots att de förstärkt sitt anfall med Jordan Larsson). Oklart hur hans framtid ser ut, men han lär inte vara så sugen på holländska andradivisionen nästa säsong.
 
Danmark

Jakob Ankersen, ÅGF
Lämnade nyligen Blåvitt för SV Zulte Waregem, men där gick det inget vidare, utan Ankersen har redan efter sex månader i Belgien flyttat vidare till ÅGF i Danmark där karriären går vidare.
 
Hjörtur Hermannsson, Brøndby IF
Given i startelvan i Brøndby som slutade på en andra plats i danska Superligaen, 22 poäng bakom överlägsna FCK, men likväl Brøndbys främsta resultat på 12 år. Tog i juni tillbaka sin landslagsplats efter att inte ha tagits ut sedan EM förra året.
 
Joel Allansson, Randers FC
Har haft en bra säsong i mittenlaget Randers och var med på landslagets vinterturné där han fick debutera i A-landslaget. Malmö FF och Hammarby ryktas vara intresserade av Blåvittprodukten som har ett år kvar på kontraktet med Randers.
 
Elmar Bjarnason, Aarhus GF
30-åringens kontrakt går ut nu i sommar och Elmar har aviserat att han tänker lämna. Någon Blåvittcomeback är dock inte trolig, det finns intresse från lag i Portugal, Cypern, Grekland, Turkiet och Australien.
 
Kim Christensen, FC København
Den nu 37-årige målvakten har sammanlagt gjort 29 matcher för FCK i Superligaen sedan han lämnade Blåvitt för sju år sedan och det senaste framträdandet var i april 2014. Gav mer eller mindre upp sin karriär där han knackade på dörren i landslaget för en plats på läktaren i Köpenhamn (och bättre månadslön?).
 
Mikael Antonsson, FC København
Utanför startelvan hela säsongen och har öppet aviserat att han vill tillbaka till Blåvitt. Intresset verkar inte vara ömsesidigt och 36-årige Antonsson valde trots allt att förlänga med FCK så sent som 2016, så viljan att en dag spela för IFK igen kan inte varit så stark trots allt.
 
Thomas Mikkelsen, Odense BK
Odense fortsätter låna ut Mikkelsen, senast till en succéartad period i Dundee United. Någon permanent övergång blir det trots allt inte då Dundee Utd förlorade i kvalet till skotska Premier League och inte har råd med dansken som har ett år kvar på kontraktet.
 
Norge

Marcus Sandberg, Vålerenga
Given förstemålvakt för Osloklubben Vålerenga och spelade upp sig efter en något blek inledning på säsongen, men kan ändå röra på sig i sommar eftersom Vålerenga värvat Ghanas landslagsmålvakt Adam Larsen Kwarasey från Bröndby för ett par veckor sedan. Sandberg säger sig vara redo att ta upp kampen, men har också sagt att han inte är i Oslo för att sitta på bänken, då kunde han lika gärna stannat i Blåvitt.
 
Riku Riski, Odds BK
Ordinarie i Odds BK den här säsongen efter en misslyckad utlåning till Dundee Utd. Har dock bara nätat två gånger på 14 matcher, men har å andra sidan nästan uteslutande använts som högermittfältare istället för anfallare som i Blåvitt. Ses närmast som stjärna i Odd.
 
Kjetil Waehler, Sogndal IL
41-årige Bestefar håller än. Han la av med fotbollen efter förra säsongen med Vålerenga, men kunde inte hålla sig borta och skrev på för Sogndal tidigt på säsongen. Där har han missat de två senaste matcherna med en knäskada men spelat övriga.
 
Pär Ericsson, Kongsvinger IL
Pärlan håller numera till i norska andradivisionen där han blandar och ger. Har varit involverad i ungefär hälften av säsongens matcher så här långt och noterats för två mål.
 
Andreas Drugge, Fram Larvik
34-årige Drugge har skolats om till defensiv mittfältare och är som sådan ordinarie ett norska tredjedivisionslaget Fram.
 
USA

John Alvbåge, Minnesota United FC
Lånades ut till nybildade Minnesota United innan säsongen, men efter en katastrofal inledning (1-5 och 1-6) drabbades han av en knäskada och har sedan dess bara gjort en halvlek för MLS-laget. Den senaste tiden har han inte ens tagit en plats på bänken och allt talar för att Minnesota avbryter lånet i sommar.
 
Gustav Svensson, Seattle Sounders
Såg ut att vara på väg tillbaka till Blåvitt efter att ha fyllt på sitt bankvalv i Kina, men valde MLS-mästarna Seattle Sounders istället. Där är han helt ordinarie och har 1,5 år kvar på kontraktet.
 
Förenade Arabemiraten

Marcus Berg, Al Ain
Lämnade precis Panathinaikos för väldigt många miljoner i Förenade Arabemiraten. Får hoppas på att han inte tappar sin givna landslagsplats i och med det, men det fungerade ju för Chippen.
 
Grekland

Jakob Johansson, AEK Aten
Har spelat till sig en startplats i landslaget för Party-Janne. En gedigen säsong i AEK och större klubbar har säkert ögonen på Trollhättesonen. Säger sig trivas bra i AEK, men med bara ett år kvar på kontraktet kan det bli flytt i sommar, kanske till Club Brügge som visat intresse.
 
Ryssland

Pontus Wernbloom, CSKA Moskva
Given i CSKA och är säkerligen en av de första manager Viktor Gontjarenko skriver ner i startelvan, men har möjligtvis tröttnat en aning på livet i Ryssland. Ett år kvar på kontraktet och borde ha tjänat tillräckligt i Ryssland för att vara redo att runda av karriären i Blåvitt.
 
Belgien

Robin Söder, KSC Lokeren
Stabil i Esbjerg (9 mål på 22 matcher) och har precis skrivit på som Bosman för belgiska Lokeren. Andelen svenskar som lyckats i den ligan är förtvivlat låg, så Söder har sitt jobb utstakat för sig.
 
Kazakstan

Malick Mané, FK Taraz
Har provat på spel i Central Coast Mariners, Hönefoss, Najran, Taraz och NMG Zhongyou sedan han skrev på för Blåvitt våren 2014. Sedan i mars i kinesiska andraligan och NMG Zhongyou där han tog en ordinarie plats som vänstermittfältare, men är nu tillbaka i kazakstanska FK Taraz sedan han dumpats av det kinesiska laget.
 
Rumänien

May Mahlangu, Dynamo Bukarest
28-åringe Mahlangu, som lämnade Blåvitt efter säsongen 2014 (och som var minuter från att skriva på ett nytt kontrakt 2015, men ändrade sig), är numera hyllad stjärna i rumänska Dynamo Bukarest och har kontrakt i två år till.
 
Costa Rica

Diego Calvo, Municipal Pérez Zeledón
Var som vänsterytter mer eller mindre ordinarie under stora delar av säsongen, men avslutade på säsongen på läktaren och ser ut att ha släppts av klubben. Har representerat fyra costa ricanska klubbar på tre säsonger och lär stanna i det centralamerikanska landet.
 
Polen

Niklas Bärkroth, Lech Poznan
Bärkroth har haft en stabil allsvensk säsong så här långt och har precis skrivit på för storsatsande Lech Poznan. Ryktades vara aktuell för en comeback i Blåvitt, men en fortsatt karriär i Polen var för lockande.
 
Färöarna

Petter Björlund, 07 Vestur
Lämnade Ljungskile inför säsongen och skrev, tillsammans med Ken Fagerberg, på för 07 Vestur, där han inledde i startelvan, men sedan tappat sin plats, oklart varför.
 
Finland

Tuomo Turunen, FC KTP
Lämnade FC Honka efter säsongen 2015 och snappades upp ett och ett halvt år senare av finska tredjedivisionslaget FC KTP i början av juni där det blivit en match från start, ett inhopp och två på läktaren.
 
Schweiz

Andrés Vásquez, FC Wil U20
Hade inledningsvis svårt att ta en plats i FC Wils U20-lag den här säsongen, men sedan omstarten i våras har det sett bättre ut och Vásquez har varit ordinarie (i U20-laget) de senaste matcherna, och gjorde mål senast mot St. Margrethen. Oklart om det var med en rabona.
 
Kroatien

Patrice Kwedi, NK Sesvetski Kraljevec
Det är nu tretton år sedan Blåvitt lånade in Patrice Kwedi från Dynamo Zagreb, och efter en misslyckad utlångin till Århus säsongen därpå har kamerunske Kwedi hållit sig på kroatisk mark. Nu senast i NK Sesvetski Kraljevec, som håller till på nivå fem i det kroatiska divisionssystemet.

Astroturf2017-07-03 12:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel