Säsongsbetyg av spelartruppen: Mittfältare och anfallare
Joel Asoro, Magnus Eriksson och Haris Radetinac var alla starkt bidragande faktorer till Djurgårdens framgångar 2022.

Säsongsbetyg av spelartruppen: Mittfältare och anfallare

Det har varit en lång och intensiv säsong för Djurgården med spel på tre fronter. Under året har redaktionen på Forum 1891 betygsatt spelarnas insatser under matcherna. Den här gången har även supportrar fått ge sina betyg till spelarnas säsonger. Håller Forum 1891:s skribenter med om betygen eller har de en annan uppfattning? Det här är den andra delen i en serie av två.

Betygsskala
5 - Mästerlig
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Dålig

Samtliga tävlingsmatcher är inräknade. Svenska Cupen, Allsvenskan, Europa Conference League. För att få ett säsongsbetyg behöver spelaren ha spelat minst fem matcher. 

Supportrarnas betyg har röstats fram i en omröstning på Instagram. Vill du vara med och påverka på likande sätt någon annan gång? In och följ Forum 1891 på instagram! @forum1891_

(Matcher, mål, assist) 



Hampus Finndell

(41, 7, 3)
Supportrarnas betyg - 4
Forum 1891:s betyg - 4
Bästa match - Rijeka borta
Sämsta match - Varberg borta

Hampus Finndell är den i Kim och ”Tolles” gyllene mittfältstrio som är mest i skymundan, även om domarkåren kanske inte kommer hålla med om det. Box-to-box-mittfältaren med den fina tekniken blev länge kritiserad för att han sumpade chanser när han väl kom fram. Under säsongen 2022 har han vässat bössan och stått för flertalet livsviktiga mål för Blåränderna. Ständigt på löp in i straffområdet och trots den relativt begränsade längden även ett hot i luftrummet. Finndell bidrog med målet som påbörjade den galna resan i Europa, 1-1 mot Rijeka, tog laget tillbaka in i matchen hemma mot Sepsi och var ständigt tungan på vågen i jämna matcher i Allsvenskan, bland annat hemma mot Elfsborg. 2022 var året då Finndell blev en av Allsvenskans bästa mittfältare, det håller både jag och supportrarna med om. Det verkar inte heller som att Europa har blundat för mittfältaren, transferrykten kring mittfältaren gör gällande att denna säsongen kanske var den sista i Djurgården, för den här gången.


Rasmus Schüller
(37, 1, 2)
Supportrarnas betyg - 4
Forum 1891:s betyg - 4
Bästa match - Gent borta
Sämsta match - AIK hemma och borta

Även denna ordinarie mittfältare får en fyra av både mig och supportrarna. Rasmus Schüller är precis det man förväntar sig av en defensiv mittfältare, han är brytsäker, plockar upp andrabollarna och skadebenägen. Det gick sällan en match utan att det rådde frågetecken kring den finländska landslagsmannens hälsa, men det var inget som märktes i spelet. ”Raz”, som han kärt benämns av sina kollegor, är kanske lagets viktigaste spelare, vilket märks som allra mest när han inte kommer till spel, därför blir hans sämsta match(er) de han inte spelade, nämligen båda Tvillingderbyna. Stundtals hamnar han i klumpiga situationer som ser ut att leda till antingen ett rött kort eller ett baklängesmål, men allt som oftast är han det ankare som gör livet en mardröm för motståndarna. Schüller gjorde en väldigt fin säsong i år och förväntas fortsätta med det flera år framöver.


Magnus Eriksson
(44, 4, 13)
Supportrarnas betyg - 5
Forum 1891:s betyg - 5
Bästa match - Gent borta
Sämsta match - AIK borta

Att välja den match som ”Mange” spelade som allra bäst i den här säsongen får ändå ses som ett omöjligt arbete. Hjärnskakningen som han ådrog sig efter en duell med Martin Olsson i Svenska Cupen innebar att inledningen av säsongen blev en något frustrerande sådan. En frustration som fick sin kulmen när Eriksson blev utbytt efter 60 minuter mot AIK, ett byte som konstigt nog var helt befogat spelmässigt. Efter den dagen släppte kapten Mange Eriksson allt som hette dålig prestation och styrde och ställde enligt devisen ”leading by example”. Det kom givetvis både mål och assists, men framförallt var det en envis press och en ständig kontakt med domaren om domslut som gick fel väg. Mange gjorde inte bara detta i en match, utan det var samma inställning och spelmässiga nivå genom hela resten av säsongen. Det bidrog med en enorm trygghet att ha en kapten som i princip hela tiden var planens bästa spelare, resultaten går inte heller att klaga på.


Emmanuel Banda
(41, 7, 5)
Supportrarnas betyg - 3
Forum 1891:s betyg - 4
Bästa match - Häcken borta
Sämsta match - AIK hemma

Banda tog över epitetet Djurgårdens ”super-sub” efter att Asoro tog en ordinarie startplats. Mittfältet Schüller-Eriksson-Finndell visade sig vara för välfungerande för att slå sig in på, men det är inte beroende på att Banda har varit för dålig. Gång på gång visade han under säsongen att han egentligen var för bra för att vara på bänken, med bland annat mål mot Rijeka hemma och förarbetet till Wikheims mål mot Hammarby. Han var en fulländad ”super-sub” under 2022 och verkar således se sig själv som lite för bra för att sitta på bänken ännu en säsong för Djurgården.


Besard Sabovic
(19, 1, 0)
Supportrarnas betyg - 3
Forum 1891:s betyg - 3
Bästa match - Malmö borta
Sämsta match - Mjällby hemma

Besard kom in som ett välkommet tillskott till ett hårt matchat mittfält. Han var allra främst ersättaren till Rasmus Schüller på defensivt mittfält. Där har han varit bra, men inte mer. Som tidigare nämnt är det en stor skillnad på Djurgården med och utan Schüller. Det har inte att göra med att Sabovic är en börda, men han har ett stort hål att fylla när han kommer in. En kraftfull spelare som förväntas vara den som ersätter Finndell rakt av om han lämnar.


Isak Alemayehu
(1, 0, 0)
Spelade för få matcher för att betygsättas.


Joel Asoro

(43, 13, 8)
Supportrarnas betyg - 5
Forum 1891:s betyg - 4
Bästa match - Sepsi hemma
Sämsta match - Shamrock borta

Inför säsongen rådde det stora tvivel om vilken spelare det egentligen var Bosse hade värvat. Visst, han debuterade tidigt i Premier League, men han var rent ut sagt trubbig som fotbollsspelare fram till i år. I Allsvenskan började det med att Joel var en ”Super-sub”, med mål mot Norrköping, Malmö och Varberg, alla från bänken, men när Haksabanovic lämnade tog Asoro för sig. Joel Asoro var kanske den enskilt viktigaste spelaren för Djurgårdens framgång i Europa Conference League. Sju mål och tre assist, i Europaspel, är helt makalöst bra och den statistiken blir ännu bättre när målens dignitet räknas in. I Allsvenskan var det däremot en annan historia, hans siffror är fortfarande bra, men baserat på det han visade i Europaspelet var det en sämre Asoro vi fick se i Allsvenskan. I Europa var han ständigt het, men i Allsvenskan kändes det ofta som att han saknade tekniken för att komma förbi försvarare och fastnade tidigt. En mycket bra säsong, men Joel kan bättre.


Victor Edvardsen

(43, 14, 10)
Supportrarnas betyg - 4
Forum 1891:s betyg - 3
Bästa match - APOEL hemma
Sämsta match - AIK hemma

Den stora prestigevärvningen inför säsongen kom till Djurgården och skulle vara den spetsen man hade saknat under fjolåret med Kalle Holmberg på topp. Edvardsen gjorde en väldigt bra första säsong i Djurgården. Viktiga mål inledningsvis och ännu viktigare mål i Europa. 1-2 mot Rijeka och 1-0 mot APOEL borde kanske i sig räcka till en fyra, om inte högre. Därför både kan och bör man ifrågasätta att jag sätter en trea på hans säsong. Han gjorde inte bara viktiga mål, utan mäktade också med lika många assist som Mange Eriksson i Allsvenskan, men i avgörande lägen under den allsvenska säsongen handlade det inte bara om att han inte avgjorde, utan att han hamnade helt utanför matchbilden. Lägg därtill att många av målen han gjorde i Allsvenskan var sent i redan avgjorda matcher. Med detta sagt gör Edvardsen en bra säsong, det är rent av felaktigt att säga att han försvinner i ”stora matcher”, för då glömmer man att han gjorde säsongens två viktigaste mål, men samtidigt går man ifrån årets säsong med känslan av att han inte riktigt hittat sin plats i Kim och ”Tolles” system ännu.


Haris Radetinac
(44, 7, 3)
Supportrarnas betyg - 5
Forum 1891:s betyg - 3
Bästa match - Norrköping borta
Sämsta match - AIK hemma

Med all respekt och kärlek som är möjlig att ge en person, så är det inte möjligt att ge en offensiv spelare ett högre betyg än tre när man gjort sju mål och tre assist på 44 spelade matcher under en säsong. Haris var en starkt bidragande faktor till att Djurgården kvalificerade sig till Europa Conference League. Det gick helt enkelt inte att ta bollen från honom, många försökte och lika många, om inte fler, misslyckades. Säsongen 2022 får nog räknas som hans bästa säsong i Djurgården, men den blev det genom att han har gjort precis vad han alltid gör - det han ska. Radetinac gör inte dåliga matcher, (förutom när han spelar högerback), det är en ynnest att kunna slänga in en spelare och veta precis vad man får, men för att få ett högre betyg hade det krävts att han gjorde fler poäng. 



Gustav Wikheim

(39, 9, 4)
Supportrarnas betyg - 4
Forum 1891:s betyg - 3
Bästa match - Kalmar hemma
Sämsta match - AIK borta

En relativ doldis som kom in med brasklapp om att han behövde tid för att få ihop det. Stundtals chockades man av hur nonchalant Gustav Wikheim var i början av säsongen, men samtidigt visade han glimtar av spets. Det skulle ta ett tag, men efter det avgörande målet i hemmaderbyt mot Hammarby visade Wikheim upp en nivå av fotboll som man som allsvensk konsument inte borde vänja sig vid. Bollen som fastklistrad vid foten och dragningar som skickade både en och annan försvarare till korvkiosken ledde till totalt nio mål och fyra assist. Med det svåra spelschemat var det svårt att utröna en startelva i slutet av säsongen, men troligtvis går han in i nästa säsong som tilltänkt startman på grund av sin säsongsavslutning. Han besitter stor klass, men likt Edvardsen kunde han försvinna ur matcher om det inte riktigt stämde.


Kalle Holmberg
(22, 4, 3)
Supportrarnas betyg - 3
Forum 1891:s betyg - 2
Bästa match - Malmö borta
Sämsta match - Kalmar hemma

22 spelade matcher är en något modifierad historia då Holmberg ofta blev inbytt sent. Efter ett sämre 2021 blev han rakt utbytt mot Edvardsen. Det var inte förens spelschemat tvingade fram total rotation som Kalle Holmberg fick sin chans. Sent på säsongen mäktade han med mål i tre raka matcher, samtidigt som Edvardsen var i sin allra värsta svacka. Detta gjorde att många började argumentera för Holmbergs plats i truppen nästa år, men på det stora hela får det nog ses som ett värdigt avslut i Djurgården mer än något annat.


Sead Haksabanovic

(11, 2, 2)
Supportrarnas betyg - 3
Forum 1891:s betyg - 2
Bästa match - Degerfors hemma
Sämsta match - AIK borta

En något oväntad lösning som sträckte sig elva matcher. Haksabanovic visade stundtals att han är en extremt skicklig fotbollsspelare, men han fick inte riktigt den utväxling i Djurgården man hade tänkt sig. Säsongen vände till det positiva när Haksabanovic försvann, något jag tror man överdriver. Hade hann fortsatt tror jag att han hade kunnat innebära ett SM-guld, men det han presterade i blårandigt räcker inte till mer än en tvåa.


Albion Ademi

(5, 0, 0)
Spelade tillräckligt med matcher, men för lite tid på plan för att betygsättas.


Alexandros Garcia Tsotidis
(2, 1, 0)
Spelade för få matcher för att betygsättas.

* * *

Hur graderar du spelarnas insatser under säsongen? Håller du med om betygen eller är du av en helt annan uppfattning? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton!

Gabriel Hof@gabbehof2022-11-22 18:09:00
Author

Fler artiklar om Djurgården