Säsongsbetyg på spelartruppen - mittfältare och anfallare
De offensiva spelarna i Djurgården fick det inte att stämma 2023.

Säsongsbetyg på spelartruppen - mittfältare och anfallare

Säsongen har lidit mot sitt slut och det är tid för reflektion. På grund av rotation och brist på spelare som tagit chansen är det hårda bud som gäller för lagets mittfältare och anfallare när deras säsonger betygsätts. Det här är del två av två i en serie artiklar skrivna av Forum 1891:s Elias Mörk och Gabriel Hof där den sistnämnde har tagit fram sågen på allvar.

Betygsskala
5 - Mästerlig
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Dålig

Samtliga tävlingsmatcher är inräknade. Svenska Cupen, Allsvenskan och Europa Conference League. För att få ett säsongsbetyg behöver spelaren ha spelat minst fem matcher. 

Supportrarnas betyg har röstats fram i en omröstning på Instagram. Vill du vara med och påverka på liknande sätt någon annan gång? In och följ Forum 1891 på Instagram! @forum1891_

(Matcher, mål, assist)



Lucas Bergvall
(28, 3, 1)
Supportrarnas betyg - 4
Gabriel Hofs betyg - 2
Bästa match - Häcken hemma
Sämsta match - Norrköping hemma

Det är lite svårt att avgöra vilka parametrar man ska ha i åtanke när man bedömer supertalangens första säsong i Djurgården. För en vanlig 17-åring är det såklart en otrolig säsong, men för en seniorspelare som ska leverera i ett lag som har ambitioner om att tävla om guldet gör Bergvall en godkänd säsong. Det är spektakulärt att en spelare med den ringa åldern har tagit en tröja i ett allsvenskt topplag under säsongsavslutningen, men Bergvall har blivit utbytt flera matcher då han försvunnit helt ur matchbilden och har en poängproduktion som är skral för att vara en offensiv mittfältare. Å andra sidan har Bergvall visat på en höjd som är sällan skådad i Allsvenskan, bland annat när han tog över en match mot regerande mästarna BK Häcken och förmågan att avgöra matcher som han visat prov på under slutet av säsongen, men för högre betyg krävs det att man presterar kontinuerligt, vilket Lucas ännu inte visat prov på. 


Hampus Finndell
(34, 6, 0)
Supportrarnas betyg - 3
Gabriel Hofs betyg - 3
Bästa match - BP hemma
Sämsta match - Elfsborg hemma

En av Djurgårdens bästa spelare under inledningen av säsongen, men prestationerna svalnade ju längre säsongen gick. Box-to-box-mittfältaren var lite mer tillbakadragen under året och det märktes verkligen i det offensiva spelet då hans sena löpningar in i boxen saknades. Trots att han inte syntes till lika mycket gjorde han lika många mål som under förra året och vann till och med den interna skytteligan, men i år var det inte lika viktiga mål som under förra året och det var något laget var i stort behov av. Påverkades negativt av både rotationen och positionsskiftet, men det borde inte vara en ursäkt för den mångsidige mittfältaren. Det är inte säkert att han stannar i Djurgården nästa säsong, då rykten om nya spelare in och egna uttalanden skvallrar om ett välförtjänt utlandsäventyr för spelaren som kom till Blåränderna inför säsongen 2018. 


Rasmus Schüller
(31, 1, 1)
Supportrarnas betyg - 4
Gabriel Hofs betyg - 4
Bästa match - Elfsborg borta
Sämsta match - Elfsborg hemma

Det hade gått att argumentera för att en fyra nästan är i underkant sett till hur dominant finländaren faktiskt har varit den här säsongen. Den beundransvärda förmågan att plocka upp andraboll efter andraboll har man vant sig med vid det här laget, men under säsongen 2023 plockade Schüller även fram en precis passningsfot, kapabel att slå välkalibrerade passningar ut till lagets överlappande ytterbackar, vilket han haft svårt med under tidigare säsonger. Hade den finländske landslagsmannen haft bättre uppbackning av sina lagkamrater den här säsongen så hade det inte varit omöjligt att finländaren blivit prisad som ligans bästa mittfältare.


Besard Sabovic - 2
(33, 2, 0)
Supportrarnas betyg - 2
Gabriel Hofs betyg - 2
Norrköping borta
Sämsta match: Sirius borta

Var ett stabilt alternativ från bänken under avslutningen av förra säsongen, men i år fick ”Bes” det aldrig riktigt att stämma. Fick en del speltid när andra mittfältare inte levererade, men avslutade säsongen som femteval på mittfältet då han aldrig riktigt tog chansen. Framtiden i Djurgården är osäker för den forne BP-talangen när Blåränderna ska bygga om inför 2024.


Oliver Berg
(24, 4, 7)
Supportrarnas betyg - 1
Gabriel Hofs betyg - 2
Bästa match - Malmö hemma
Sämsta match - Degerfors borta

Kom till Djurgården inför säsongen som den stora stjärnvärvningen och skulle vara tungan på vågen i ett favorittippat Djurgården. Berg var ”Super-Bosses” nya guldkalv och tanken var att han skulle passa perfekt in i Kim och ”Tolles” spelsystem, men så blev det verkligen inte. Norrmannen fick mycket speltid, men det innebar att bärande spelare som Magnus Eriksson, Victor Edvardsen och Joel Asoro i omgångar tappade sin plats i startelvan, vilket skapade stor osämja i laget. Poängproduktionen var okej, men han levde aldrig riktigt upp till förväntningarna och gick sedan till Malmö FF under känsliga omständigheter. Norrmannen gjorde inga spelmål i Allsvenskan, men ledde vann lagets interna poängliga med tre mål och fem assist, trots att han endast spelade halva säsongen. Värvningen Oliver Berg sett till förväntningar är som underkänd, men prestationerna på planen under den tid han spelade i blårandigt var bättre än så, vilket går att se på poängproduktionen och det faktum att han vann lagets poängliga över alla tävlingar. 


Magnus Eriksson

(39, 3, 5)
Supportrarnas betyg - 3
Gabriel Hofs betyg - 2
Bästa match - Kalmar hemma
Sämsta match - AIK borta

Kaptenen, som har varit så bärande för Djurgården under sin tid i klubben, fick det inte alls att stämma i år. ”Manges” vara eller icke vara i startelvan blev fick alldeles för stort fokus på sig och det är otvetydigt att den situationen påverkade klubben allt för mycket både på och utanför plan. Med tiden har han förlorat mycket fart och att han en gång i tiden vunnit den allsvenska skytteligan är ett under med tanke på hans lösa avslut, men framförallt är det rivigheten som har lyst med sin frånvaro. Han har länge varit lagets kreativa nav, men vänsterfoten, som gett blårandiga supportrar så mycket lycka under åren, var även den en skugga utav sitt forna jag. Den hårda sanningen är att Eriksson måste hitta tillbaka till gammal form för att ha en plats i laget 2024. 


Wilmer Odefalk
 
Spelade för få matcher för att betygsättas


Oskar Fallenius

(29, 2, 3)
Supportrarnas betyg - 3
Gabriel Hofs betyg - 2
Bästa match - Malmö hemma
Sämsta match - Elfsborg borta

Kom in sent under vinterfönstret utan speciellt mycket förväntningar på sig, men lyckades vinna förtroende från tränarna och blivit ordinarie. Har sett väldigt bra ut i spelet, men slutprodukten har lämnat mer att önska. Fem poäng på 29 matcher är nästintill underkänt för en ytter i Djurgården, men prestationerna överlag är godkända, om inte mer. Fallenius ska vara ett givet val i Djurgårdens offensiva linje 2024 krävs dock betydligt bättre poängproduktion. Han har varit en del av en mycket lovande trio tillsammans med Samuel Dahl och Lucas Bergvall som var säsongsavslutningens stora glädjeämne, förhoppningsvis


Joel Asoro

(25, 5, 3)
Supportrarnas betyg - 3
Gabriel Hofs betyg - 2
Bästa match - Elfsborg borta
Sämsta match - Elfsborg hemma

Den vindsnabbe yttern som var så dominant i Djurgårdens upplaga 2022 hittade, likt så många andra i laget, inte alls tillbaka till gammal form och såldes under sommaren. Behölls på grund av satsningen på slutspelet i Europa Conference League, men fick det inte att stämma varken där eller i Allsvenskan. Var in och ut ur startelvan mycket fram tills att han såldes till franska FC Metz. Hyfsad produktion med tanke på speltiden.


Victor Edvardsen

(17, 2, 2)
Supportrarnas betyg - 2
Gabriel Hofs betyg - 2
Bästa match - Elfsborg hemma
Sämsta match - Degerfors hemma

På grund av diverse nyförvärv och nytt spelsystem var det aldrig riktigt självklart vart Victor Edvardsen, som 2022 var en tydlig spjutspets, skulle spela. Över tid innebar det att den temperamentsfulle anfallaren tappade självförtroendet och som ett resultat av det även sin plats i startelvan, vilket gjorde att han fick lämna klubben under sommaren. Det är svårt att avgöra huruvida Djurgårdens anfallsproblem hade löst sig genom att behålla göteborgssonen centralt i anfallet, men faktum är att han inte fick ut i närheten av det han borde ha kunnat prestera. Likt Finndell och Asoro stannade Edvardsen kvar delvis på grund av satsningen i slutspelet av Europa Conference League och som ett resultat av det misslyckandet såldes både han och Asoro för betydligt mindre summor än vad de kunde ha gått för under vintern.


Musa Gurbanli

(17, 3, 1)
Supportrarnas betyg - 1
Gabriel Hofs betyg - 1
Bästa match - Degerfors hemma
Sämsta match - AIK borta

Kom in som en tydlig spetsvärvning från FC Qarabag, med tankar om att han skulle skjuta Djurgården till ett andra raka gruppspel i Europa, men så blev det verkligen inte. Musa hade en riktigt bra match i Djurgården, mot Degerfors, där han faktiskt gjorde samtliga av sina poäng i allsvenskan (2 mål och 1 assist), men utöver den matchen var det en vilsen anfallare som hade simmat ut på allt för djupt vatten på den allsvenska nivån, i alla fall som det såg ut 2023. Skytteligavinnaren från azeriska Premyer Lyga har mycket kvar att förbättra om han ska vara Djurgårdens ”nia” 2024, har fått gott om chanser, men Bergstrand och Lagerlöf har varit tvungna att byta ut honom tidigt i allt för många matcher då han bara inte hållit måttet på den här nivån. Chanserna är goda att sportchef Bosse Andersson lättar på lädret och plockar in en ny anfallare med mer beprövade meriter.


Felix Vá

(12, 2, 0)
Supportrarnas betyg - 3
Gabriel Hofs betyg - 2
Bästa match - Varberg borta
Sämsta match - AIK borta

Det var lite svårt att avgöra vilken nivå Vladimir Etson António Felix skulle hålla i Djurgården när han anslöt från cypriotiska Apollon Limassol, men den lurige yttern visade absolut färdigheter som kan vara mycket användbara nästa år. Spelade inte nog för att få ett bättre betyg, men med lite självförtroende kan han bli användbar för Djurgården framöver.


Jacob Bergström

(12, 0, 0)
Gabriel Hofs betyg - 1
Bästa match - Degerfors borta
Sämsta match - Halmstad borta

Man hade nästan glömt att Bergström representerade Djurgården 2023. En tydlig breddvärvning som visade sig vara överflödig då Blåränderna hade ett överflöd av offensiva spelare under starten av säsongen. Den älskvärde anfallaren passade inte in i ett spelande Djurgården, då hans färdigheter ligger i att vara en tung anfallare i boxen för lag som exempelvis Mjällby och Halmstad. Felvärvning.


Noel Milleskog

(13, 3, 0)
Supportrarnas betyg - 2
Gabriel Hofs betyg - 2
Bästa match - Sandviken borta
Sämsta match - Varberg borta

Värvades från Örebro i botten av Superettan tillsammans med Samuel Dahl. Det råder inte tvivel om att Dahl färgat betydlig mer i Blåränderna än Milleskog, men utifrån förutsättningarna har Milleskog absolut utfört ett godkänt arbete. Det råder fortfarande tvivel om Milleskog verkligen håller på den här nivån, men med sitt riv och slit har han gjort ett gott intryck. Räkna dock inte med att han får speciellt mycket speltid 2024.


Haris Radetinac

(33, 4, 2)
Supportrarnas betyg - 4
Gabriel Hofs betyg - 2
Bästa match - Malmö hemma
Sämsta match - Elfsborg hemma

Evighetsmannen har ännu en säsong visat att Djurgården är bättre med honom i startelvan än utan. Med stjärnor som Wikheim, Edvardsen, Asoro och Berg var det många som trodde att yttern skulle få det svårt med speltiden, vilket han hade till en början, men allt eftersom säsongen gick blev det tydligt att Djurgården fortfarande var bättre med honom på planen. Radetinac var som vanligt en effektiv lagspelare, som med sitt presspel och förmåga att aldrig tappa bollen bidrog till att höja lagets lägstanivå både ett och två snäpp. Mål och assist har aldrig varit Haris styrka, vilket gör att han, en säsong som denna när ingen annan anfallare heller fick igång poängproduktionen, behöver kritiseras. Högerkanten med Radetinac och Piotr Johansson blev stundtals alldeles för trubbig och det är något Blåränderna behöver förbättra inför nästa säsong. En del av mig tänker att han nog kommer fasas ut ur truppen nästa år och sitta mycket bänk, men likförbannat kommer vi nog stå där i maj med Djurgårdens nummer nio på någon av kanterna, helt välförtjänt dessutom. 


Gustav WIkheim

(32, 5, 1)
Supportrarnas betyg - 2
Gabriel Hofs betyg - 1
Bästa match - BP hemma
Sämsta match - Sirius borta

Med tanke på att spelare som Radetinac och Fallenius med liknande poängproduktion fick godkänt kanske det är lite hårt med en etta, men det som norrmannen presterade på planen i den blårandiga tröjan 2023 är underkänt. Med en säsong under sitt bälte riktades samtliga blårandiga blickar mot Wikheim, som bara skulle komma in och ta över den här ligan, men så blev verkligen inte fallet. Högerbackar ligan över lyckades läsa ytterns aviga vridningar, vilket resulterade i ett sviktande självförtroende och en säsong som inte alls gick som förväntat. Wikheim var en av de få spelarna som undgick Bergstrand och Lagerlöfs ständiga rotation och startade således till vänster i anfallet match efter match, utan lycka. När inte poängproduktionen levererades kom även norrmannens bristande presspel in i bilden, vilket skapade problem på flera plan för laget. Norrmannen kanske faller lite offer för skyhöga förväntningar här, men med endast tre mål i Allsvenskan blir det svårt att se vad han bidrog med för att göra laget bättre i år.

Gabriel Hof@gabbehof2023-11-27 14:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården