SEF-kritiken: ”Kan inte vara vår uppgift”
Svensk Elitfotboll räknar med att få klartecken från Folkhälsomyndigheten i nästa vecka för att starta allsvenskan i juni. Ordförande Lars-Christer Olsson litar fullt ut på de svenska fansen och ger inte mycket för argumenten om fulla sportbarer. – Det kan inte vara vår uppgift att sortera besökare i en sportbar, säger han.
I fredags, förra veckan, var det en smått bedrövad fotbollsrörelse som lämnade det andra mötet med Folkhälsomyndigheten. Förhoppningen var att få positiva svar på de protokoll som lämnats in och grönt ljus för en allsvensk start i mitten på juni.
Istället blev det ett halvtimmes långt möte – och inga ny besked. SEF-ordföranden Lars-Christer Olsson kallade Folkhälsomyndigheten för ”uppenbart ointresserade” och förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand sa att ”vi svårt att förstå hur de resonerar”.
En vecka senare har läget förändrats. Anders Tegnell förklarade i onsdags att han ”har en förhoppning om att hitta ett datum relativt snart för när det här ska kunna sätta igång”.
Lars Christer Olsson är nu nöjd med de nya vindar som blåser för svensk fotboll.
– Det har varit en positiv vecka. Dels så har har ännu fler engagerat sig i frågan – det har till och med blivit politiska reaktioner – och det har kommit många tydliga önskemål om att få ett besked om att snabbt komma igång. Anders Tegnell har därefter antytt att han kommer med snara besked. Det är precis det som vi har begärt. Vi räknar med att i nästa vecka få ett besked i frågan, säger han.
Fotbollsrörelsen har inte haft några nya möten med FHM utan, precis som planerat, har Riksidrottsförbundet skött dialogen.
– De har haft diskussioner den senaste veckan och det har uppenbarligen slagit ut väl. Det handlar inte bara fotbollen utan all professionell yrkesidrott som är stoppad nu, säger Lars-Christer Olsson.
Hur ser du, såhär i efterhand, på din kritik mot Folkhälsomyndigheten och effekterna av dem?
– Jag tycker att det blev rätt. Vi har redan från början försökt tillmötesgå de krav som vi kunde identifiera utifrån deras rekommendationer. Därför har vi upprättat de här protokollen och förslagen. Vi framförde dem och vi fick inget besked. Det var det vi reagerade på.
Hur säkra känner ni er på ett positivt besked i nästa vecka?
– Man är aldrig säker är men jag är väldigt förhoppningsfull. Vi kommer inte att få igång svenska cupen i början på juni men jag tror att vi kommer kunna spela allsvenskan i mitten på juni.
Vid ett positivt besked återstår inte bara att få ihop ett redan komprimerat allsvenskt spelschema. Någonstans ska Svenska cupen, som är framme i kvartsfinaler, försöka pusslas in.
– Det är just det som är problemet – matchschemat. Vi måste meddela en cupvinnare före den sista juli för att få med dem i internationella tävlingar. Det blir svårt. Men det går kanske. Om vi bara får tydliga besked, kan göra planer och räkna in dem i våra scenarion så får vi hoppas att det funkar. Men vi kan inte göra det förrän vi har fått beskedet, säger Olsson.
Hur beroende är ni av Uefas besked för det internationella cupspelet (som skulle avhandlats på ett möte 27 maj men sköts upp till 17 juni)?
– Vi är helt klart beroende av det, både för cupen och allsvenskan. Uefa måste visa flexibilitet för ligorna när det gäller att kunna spela samma dagar som under planerade Uefa-tävlingar. Det kommer säkert att behövas tillåtelse att spela på matchdagar som normalt är reserverade för Uefa. Där måste vi hitta kompromisser, och det har Uefa sagt att de är villiga till. Problemet med svenska cupen är att den måste vara färdig innan man lottar kvalet för de internationella matcherna.
…och det lutar snarast mot att man spelar i augusti?
– Ja, det är både planerat för avslutning av befintliga säsonger internationellt och kval till nya som kommer att läggas i augusti och september. Man kan inte räkna med att dra igång det internationella cupspelet (tex kval till Champions League) i juli.
Folkhälsomyndighetens största oro, av deras uttalanden att döma, har kretsat kring de folksamlingar som riskerar att uppstå i samband med allsvenska matcher. SFSU:s ordförande Sofia Bohlin har för Aftonbladet givit tydliga besked om var de svenska fansen står i frågan.
– Jag känner en stor trygghet i att supporterrörelsen fortsätter ta ett stort ansvar precis som man gjort i sitt vardagliga liv i pandemin. Vanliga människor har följt de restriktioner som Folkhälsomyndigheten har tagit fram, sa Bohlin.
Lars-Christer Olsson har också stort förtroende för att de allsvenska supportrarna kommer ta sitt ansvar.
– Jag känner att vi litar på fansen. Vi har väldigt gott samarbete med både SFSU och även enskilda föreningars supporterklubbar. De har varit med i arbetet redan från början och det har fungerat väldigt bra. Jag såg att både AIK:s och IFK Göteborgs supporterföreningar lovade att de självklart kommer att ta ansvar. Jag är inte det minsta orolig för att det skulle gå snett med fansen, säger han.
Så egentligen är det Folkhälsomyndighetens oro för överfulla restauranger och barer där skon klämmer?
– Det verkar ju så i deras kommentarer. Det är därför som vi tycker att det uteblivna svaret är ännu konstigare. Det kan ju inte vara vår uppgift att sortera besökare i en sportbar. Däremot ska vi försöka se till att fansen inte samlas runt arenor. Det har vi föreslagit i våra protokoll hur vi ska kunna hantera det.
SEF-ordföranden är hoppfull inför nästa vecka.
– Alla förusättningar finns på bordet. Diskussionerna mellan RF och FHM har varit bra på sistone. Jag är positiv till att det kommer ett bra beslut i nästa vecka, säger han.