Nationalarenan, Strawberry Arena, 2024-10-27 14:00

AIK - Elfsborg

Segertåget mot Europa rullar vidare?

Segertåget mot Europa rullar vidare?

AIK går in och möter Elfsborg i säsongens näst sista hemmamatch. En oviss match på förhand där vinst förmodligen krävs för att fortsatt ha Europaplatsen i egna händer.


På söndag går årets näst sista match på Strawberry Arena av stapeln. AIK ligger för tillfälligt på en tredje platsen och kommer som läget ser ut nu få kvala till Europa kommande säsong. Helt orimligt om man hade ställt frågan i somras. På motståndarsidan står Elfsborg som kanske är det mest frustrerande laget att betta på då lagets status är extremt svårt att förutspå.

Elfsborg har teoretiskt en chans att hamna topp 3, 7 poäng upp till AIK. Frågan är hur mycket laget tror på detta då mycket ska falla på sin plats för att detta ska bli sanning. De gulsvarta från Borås lägger mycket fokus på sitt nuvarande Europa League-spel där man såhär långt faktiskt sett riktigt bra ut. 1 vinst och 2 förluster, varav segern kom mot självaste Roma. Detta på hemmaplan där laget kommer vara svårknäckta. Laget kommer nyligen hem från Turkiet med en förlust bakom sig mot Galatasaray. En tuff bortamatch och en tuff resa. Oturligt för AIK spelades matchen på onsdagen istället för torsdagen. En extra vilodag som sticker lite extra hos oss AIK-supportrar.

Oavsett kan vi gissa att Elfsborgs fokus på Allsvenskan är svagt, även om storpublik på Strawberry Arena förmodligen taggar igång de flesta lagen. Men här tror jag AIK har en gyllene chans att gå ut hårt redan från start och smälla på. Sätt ribban direkt och få Elfsborg att tycka att detta bli en jobbig eftermiddag. Med publiken i ryggen och ett taggat Gnaget kommer motståndaren ofta behöva hitta den där extra motivationen som jag tror Elfsborg har oerhört svårt just nu att gräva fram i Allsvenskan.

AIK saknar Milo under morgondagen och det är lätt att se Isherwood som den tydliga ersättaren. Men i senaste machen mot Blåvitt saknades Sotte och Isherwood fick den gången stå åt sidan då Makkjal valde att formera mer renodlad 4-backslinje med Thyckosen och Ed som höger-/vänsterback. Detta kan mycket väl bli utfallet imorgon även om jag personligen ser AIK ställa upp med en 3-backslinje för att lättare hantera Elfsborgs offensiv.
På mittfältet är Salétros status oklar med tanke på sjukdom senast, men jag uttgår från att han kommer till start. På mittfältet har vi även här en del frågetecken då Onni gjorde sin svagaste match hittills mot Blåvitt, dock i en otacksam roll på kanten. Celina var ihop med Fanne riktigt bra och jag är personligen en vän av att spela spelare som gjort sig förtjänta av sina tidigare insatser. Tyvärr får Onni stå åt sidan för Anton. Jag ser därför gärna Fanne, Salétros och Celina på mitten. Guidetti och Pittas får fortsatt förtroende på topp.

I nuläget spelar Bajen mot Sirius och jag kommer inte utgå från hur den matchen slutar. Detsamma gäller DIF match på måndag. Just nu måste AIK ta sina vinster för att detta ska sluta topp 3. På hemmaplan är vi starka och här ska inget annat en vinst räknas som en lyckad insats.
 

Andreas Ristare2024-10-26 15:18:28
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen