Sex och Jävligt offside: Bush, Dalí och Thern

Sex och Jävligt offside: Bush, Dalí och Thern

Två matcher, åtta mål och nu en cupfinal att se fram emot. Det är synd att klaga.

 

Cupfinalen (6)
George Bush den äldre efterträder Ronald Reagan. Berlinmuren faller. Roxette ligger etta på amerikanska Billboardlistan med The Look. Första avsnittet av Seinfeld visas. Första avsnittet av Simpsons visas. Salvador Dali går bort, 85 år gammal.The Creeps utses till årets artist på svenska grammisgalan. Följande spelare vann med 3-0 mot Djurgården den 29 juni: Jonnie Fedel, Per Ågren, Roger Ljung, Jean-Paul von der Burg, Peter Jönsson, Niclas Nylén, Stefan Schwarz, Jonas Thern, Joakim Nilsson, Leif Engqvist och Håkan Lindman (avbytare är Marcus Ekheim och Martin Dahlin). Vi pratar om året 1989, senast Malmö FF vann Svenska Cupen. Det är jättelänge sen. I morgon möter vi IFK Göteborg i årets cupfinal. Som jag känner det i detta nu, så är detta årets viktigaste match. Cupen ska hem! 31 år av cupmörker, nu är det dags att släppa in ljuset.


Två matcher, åtta mål (NY)
”Ketchupeffekt beskriver när något efter en viss tids väntan eller ansträngning sker plötsligt.” Så inleder Språktidningen förklaringen av vad vi nu sett MFF åstadkomma mot Hammarby respektive Sirius den senaste veckan. I nio omgångar klagade vi (med rätta) över att laget varken skapade särskilt många chanser eller knappt gjorde några mål. Sen, två matcher och åtta mål. Ketchupeffekt. Eller om man hellre vill, laget blir allt bättre ju fler minuter våra offensiva spelare får tillsammans. Ola och IKT har varvat upp.


Oscar Lewicki (4)
Om Markus Rosenberg i många år var Malmös viktigaste spelare, undrar jag om Oscar Lewicki inte är det nu. Inte för att han har samma aura som ”Mackan” eller samma ledaregenskaper eller förmåga att dra med sig ett helt lag, en hel förening, utan för att han är så oerhört nyttig för laget. När han behövdes som högerback i Eric Larssons frånvaro, inga problem. När han behövs som mittback i Lasses och Rasmus frånvaro, han gör det så bra att de knappt saknas alls. Är innermittfältaren innerback för gott nu? Kanske det. I alla fall fram till han behövs någon annanstans i laget. Vilket han kommer att lösa ypperligt även där, det fattar ju vem som helst.


Jo Inge Berget (NY)
Det var inte jättelänge sen jag läste kommentarer på olika medier som sa att Jo Inge var bra förra gången han var här, nu är det dags att göra sig av med honom för att lämna plats åt någon yngre. Efter veckans bägge matcher, där han var enastående och visade exakt varför tränare vill ha honom på planen, ser jag inga sådana ”expertutlåtanden” längre. Så nyttig han är, så bra han är – Jo Inge Berget.
 

Målvaktssituationen (NY)
Om nyheten hade kommit efter den här textens publiceringstid att Marko Johansson omedelbart återvänder till Malmö FF efter lån till Mjällby hade punkten jag nu skriver om hamnat på veckans offside-plats. Det blev uppenbart mot Sirius vilken skör tråd våra framgångar hänger på. Att tappa våra två på förhand mest givna mittbackar (Rasmus och Lasse) på grund av skada är en sak, att förlora vår målvakt Johan Dahlin vore nästintill katastrof däremot. Inte skadad, bara väldigt sliten på grund av det täta matchandet heter det. Nu återkommer från inspirerad Marko Johansson, som visat i Mjällby att han har just de kvaliteter vi hoppats på. Nu kan Johan och Marko växeldra, det är en väldigt god nyhet.
 

Tabellen (NY)
I vanlig ordning fanns det journalister och supportrar som redan i tidiga omgångar kunde berätta för alla som orkade lyssna att det allsvenska guldet mer eller mindre var klart att delas ut. Norrköping vann nästan hela tiden och imponerade stort med samma startelva i match efter match, medan MFF bland flera lag spelade lite oavgjort här och vann någon match där. Som mest var det sju poäng och en överlägsen målskillnad som skiljde lagen, några få omgångar senare är det två. Och det är två tredjedelar kvar att spela. Vissa lär sig aldrig tydligen. Tabellen ser roligare ut idag än i omgång 8. Den kan förhoppningsvis se ännu roligare ut i omgång 30.
 

Dagen innan en cupfinal, efter fyra raka segrar i Allsvenskan och där de två senaste visade att såväl lägsta- som högstanivån blir allt högre; nej, jag tror jag låter bli att klaga på något idag. Har man matcher att titta tillbaka på med glädje och en fantastisk att se fram emot då är det synd att muttra om oförrätter och dylikt. Det får bli en annan dag.

Magnus Johansson2020-07-29 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?