Sex och Jävligt offside: Jo Inge och Marko

Sex och Jävligt offside: Jo Inge och Marko

Ny vecka, ny lista. Vi uppmärksammar några spelare, och så är Allsvenskan här igen.

Jo Inge Berget (NY)
Jag gjorde en intervju med vår norske evighetsmaskin i helgen med anledning av att han blivit framröstad till augusti månads bästa spelare (hittas här). Det är ofta svårt att välja mellan olika prestationer på en fotbollsplan (en räddning kontra ett mål, ett antal genomskärare kontra några glidtacklingar; det går att fortsätta i evigheter), men för egen del hade jag inga problem med att se honom som bäst i laget. Hans slit är alltid värt några poäng och dessutom stod han för en hel del mål samt framspelningar. Detta renderar honom veckans topplacering tillsammans med det faktum att han fyller jämnt i övermorgon: 30 år blir han, vår Jo Inge Berget. Grattis i förskott!

Återstart (NY)
Jag råkade säga till MFF:s kommunikationschef Peter Sohlmér (tidigare Åhlander) förra veckan att spelarna har semester. Har du semester när du är ledig några dagar i följd över en helg till exempel, undrade han. Okej då, semestern är inte slut för Eric, Sören, Ola med flera men ledigheten är, och landslagssamlingen är till ända för AC med flera. För i morgon är det allsvensk match igen, nu börjar det på nytt. Örebro borta och det finns förstås inget annat än seger som gäller, mot Agon Mehmetis gäng. Men det ska förstås spelas om det också, vilket vi som haft en viss allsvensk abstinens gillar mycket.

Skadeläget (NY)
Det ser allt ljusare ut. Rasmus Bengtsson är rapporterad vara tillbaka i träning sen en tid tillbaka och det pågående uppehållet kom lägligt när det gäller Ola Toivonen och Bonke Innocent, som bägge är tillbaka i full träning. Ett späckat spelschema väntar och det lär roteras friskt även fortsättningsvis. Viktigt då med många spelare som faktiskt kan spela.


Marko Johansson (4)
Men trots ljuspunkterna i ovanstående punkt så är det tråkigt att läsa att Johan Dahlin fortfarande är borta i sin ”överkroppsskada”. Han har under många år varit väldigt viktig för MFF i såväl Allsvenskan som europeiskt spel. I hans frånvaro har Marko Johansson gjort det bra. Nu lär den unge målvakten få fortsätta spela ett tag till. Jag hyser ingen tvekan om att han kommer att göra det bra. ”Ta chansen när den kommer” heter det. Marko har omfamnat den chansen med bägge sina långa armar.

 

Superettan-hoppen (NY)
Anser man att fotboll ska spelas på gräs och inte plast är den allsvenska tabellen ingen vidare munter läsning, bortsett från att Malmö FF leder. De övriga gräslagen hittas på placeringarna 8, 10, 12, 13, 14, 15 och 16. Att två av dem lär ryka i år och ett tredje får kvala ger inga höga odds för den som vill satsa en slant. Det är rätt dystert. Vi behöver mer gräs i Allsvenskan! Men kanske behöver vi inte gå minus 2021 i alla fall. I Superettan hittar vi nämligen Degerfors och HBK i topp, och de kommer få min stöttning (vad nu den skulle betyda) inte bara på grund av att deras hemmaarenor är gräsbelagda utan också för att de är två klassiska lag. Bakom dem har dessutom hybridgräs-Öster vaknat till liv ordentligt. Det finns hopp.
 

En tur till Stockholm – och hem igen (NY)
När det blev skavanker i landslagstruppen kallade förbundskapten Janne Andersson Isaac Kiese Thelin till sig, undrade om han kunde tänka sig en tur till Stockholm. Vi var några himmelsblå som helt egoistiskt tänkte att bara vår anfallare nu inte skadar sig i den svenska huvudstaden. När skadorna hos de från början uttagna spelarna läkte bad Isaac att få åka hem till Malmö igen, till synes utan egna skavanker. Det är ju som sagt match redan i morgon torsdag och en utvilad målskytt tackar vi för. Att han fått vara ute och resa en sväng med några hotellnätter kan nog bara ha varit trevligt.
 

Att ha åsikter om laguttagningar i landslag och klubblag hör till. Diskutera startelvor är något supportrar sysslat med sen fotbollen hittades på som sport, och en sak vet man: man är sällan överens med någon annan än med sig själv. Som ju vet bäst. Så är det. Fast med bara aningens självdistans inser man ju att man kanske inte vet fullt lika mycket som tränaren som ser sina spelare dagligen, och vars uppdrag är att vinna matcher oavsett vilka som spelar. Så när Zlatan Ibrahimovic slänger ut en tweet om ”inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll” kan jag tycka att det är lite hårt, rätt så orättvist. Kanske är det också ett tecken på en persons bristande självinsikt. För låt oss aldrig glömma hans förkärlek till Erik Hamrén, mannen som skulle lyfta svensk fotboll med positiv fotboll men som fick den att falla till C-nivå. Och han gjorde det med nämnde Zlatan som lagkapten.

Magnus Johansson2020-09-09 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?