Sex och Jävligt offside: 3 veckor, 3 dagar, 3 timmar
Tack och lycka till!

Sex och Jävligt offside: 3 veckor, 3 dagar, 3 timmar

När Elfsborg och Malmö FF i helgen möttes blev det storförlust för bortalaget i matchen med de på papperet bästa elvorna. Hitta sex ljuspunkter en vecka efter en sådan överkörning är inte lätt, men här är de i alla fall.

3, 3, 3 (NY)
När detta publiceras är det exakt 3 veckor, 3 dagar och 3 timmar kvar till domaren vars namn vi ännu inte vet sätter pipan i munnen och blåser igång Allsvenskan 2021. Det är Malmö FF och Hammarby som möts. Normalt sett är en premiär något jag sen länge ser fram emot, längtar efter så att det närmast gör ont i kroppen. Nu tittar jag på veckorna dit och tänker att det är skönt att det i alla fall är så lång tid kvar, för då finns kanske tiden att komma tillrätta med problemen i MFF:s spel. Siffran tre är helig i många kulturer, och här har vi en trippeltrea; vad kan gå fel?


Ingen hybris i alla fall (NY)
Alla känner vi till vår stolta och fina historia med mängder av triumfer och stora spelare. Detta ”sitter i väggarna” på Stadion, och berättar mycket om hur vi som himmelsblå ser på oss själva och vår förening. Andra kan prata om hur stora och framgångsrika de är, vi kan kontra med att vi är störst. Punkt slut. Denna vår självbild kan emellanåt invagga oss i någon slags falsk säkerhet, att blott själva namnet fortsätter ge oss segrar. På så vis kan kanske helgens förlust, som inte går att diskutera bort hur man än försöker, ge spelare och ledare ett uppvaknande om vad som krävs.


En försäsong är ändå bara en försäsong (NY)
Vi gick igenom försäsongen 1999 utan en enda förlust brukar det heta. Nu stämmer inte det, däremot vann vi de fem första matcherna innan vi åkte på stryk gånger tre mot danska lag. Sen gick det lite bättre och vad jag vill ha sagt är att inget talade det året för att vi skulle åka ur Allsvenskan på hösten. Eller året 2018 då vi knappt tappade poäng i vare sig träningsmatcher eller Svenska cupen, men efter nio omgångar av Allsvenskan fick tränare Magnus Pehrsson sparken efter att vi bara vunnit två matcher och en allsvensk degradering låg närmare till hands än topplats. Nu menar jag inte att en bra försäsong per automatik innebär dålig allsvensk placering (det räcker att titta ett år tillbaka i tiden) eller vice versa, men trots all bedrövelse och pessimism efter resultatet i lördags så är en försäsong ändå bara en försäsong.


Årskorten (NY)
I måndags öppnade MFF upp försäljningen av årskort till alla som inte redan hade ett att förnya sen 2020. På eftermiddagen gick man ut med att så många som 533 köpt, och därmed var siffran då en bra bit över 9000 sålda. Suget och längtan efter Malmö FF är fortsatt stor. Vilket ju på alla sätt och vis är underbart.
 

Veljko Birmancevic (NY)
Det går att hävda att en förmodad klasspelare som vårt serbiska nyförvärv hade lättare att imponera eftersom vi mötte ett Elfsborgskt B-lag. Man kan också se det som att han gjorde två mål i sin premiär efter blott ett fåtal träningar och säkert tar med sig den positiva känslan till kommande matcher. En kombination av de bägge förklaringarna är nog rimligt att tänka sig, men mål är alltid mål och mål är vad det går ut på att göra i fotboll, så en välförtjänt plats på veckans lista blir det. Om än att konkurrensen var ovanligt svag.
 

Traustasons och Antonssons avsked (NY)
För en vecka sen var det Rasmus Bengtsson som hamnade på den här listan efter sitt avsked och avslut i MFF. Nu är det två andra tidigare högst tongivande spelare som säger adjö till: Arnor Traustason är köpt av New England Revolution och Marcus Antonsson är utlånad till Halmstad BK (hans kontrakt med Malmö går ut efter det). Rätt eller fel att göra sig av med de här spelarna kan diskuteras, men personligen tycker jag alltid det är lika jobbigt när människor man byggt relationer till försvinner. Ett stort lycka till önskar jag dem.
 

Någon undrade ”om det var en cupfinal eller en sketen träningsmatch” som förlorades i lördags med stora och klara siffror efter att jag gett uttryck för min besvikelse. Märkligt resonemang. Självklart är en förlust i en tävlingsmatch värre, men det gör ju inte att 0-4 (noll gjorda, fyra insläppta) på något vis är vare sig okej eller positivt för framtiden. Bortsett från att en så stor förlust är tämligen pinsam så gör den mig och många andra orolig för hur det ska gå framöver i Allsvenskan. Låt oss hoppas att helgens möte(n) med Örebro ger oss nya förtroendegivande signaler.
 

Magnus Johansson2021-03-17 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?