Sex och Jävligt offside: Våra egna och de som blivit som dem

Sex och Jävligt offside: Våra egna och de som blivit som dem

Två matcher, två segrar med 2-1. Detta präglar förstås veckans lista.

Serieledning (NY)
För första gången 2021: Serieledning tas med som en punkt på en veckans lista. Och eftersom det inte är allsvensk match igen förrän i början av juli skulle vi hypotetiskt kunna ha detta som nummer ett i fem minst veckor till. Nu säger någon att Malmö FF ju minsann spelat en match mer än flertalet konkurrenter med Djurgården i spetsen, vilket äger sin riktighet. Icke desto mindre är det tre poäng ner till närmaste lag vilket är en tabellsyn vacker att skåda.


2-1 (NY)
Hålla nollan är inget för MFF i år. Att vinna med 2-1 däremot, det gör vi så gärna. Åtminstone i den senaste veckans bägge matcher. 2-1 är ett lömskt resultat, lika alla uddamålsledningar, så länge matcher spelas. Ett utfällt ben i straffområdet, ett missförstånd mellan målvakt och försvarare, ett inlägg som tas emot lite för rätt av en motståndare – vips och det kan vara kvitterat. Så 2-1 är inget för den försiktige eller nervöst lagde (undertecknad bland många andra), men efteråt känns det väldigt gott. Motståndarna fick komma nära nog, medan vi gjorde precis det vi behövde för att ta de tre poängen. Skönt, och gott för moralen. Hur nöjd jag emellertid ändå är med detta ändamålsenliga resultat, så kommer jag inte beklaga mig om vi vinner med klarare siffror framöver. Vill ändå poängtera det.


Skott utifrån (NY)
MFF har, i alla fall bland kommentarer på Twitter och forum, stundom fått en hel del kritik för att det helst ska passas, vridas och vändas och klackas ändå in till mållinjen. De tre senaste målen laget gjort är alla skott utifrån, ungefär från samma position strax utanför straffområdet och in samma målvaktshörn (hans högra). Tillfälligheter som gett dessa lägen eller är det nya taktiska direktiv? Oavsett, ett farligt vapen har det varit. Gett sex poäng dessutom. Extra roligt att det är tre olika mittfältare som slagit till: Birmancevic, Nalic och Rakip.


Egna produkterna (NY)
Vi har en lång vana av att se våra talanger gå hela vägen upp från ungdomsfotbollen till seniornivå och slå igenom i Malmö FF. Vad är en egen produkt för övrigt? Född i staden och tagit sina första fotbollssteg i klubben likt Markus Rosenberg? Eller räcker det att spelaren kommit hit i ung ålder då man är väldigt formbar och man fortfarande är junior, likt Sebastian Nanasi som var 16 år? Jag tycker kanske att Sebastian är på gränsen, då han fått övervägande delen av sin fotbollsfostran i Kristianstad FC. Men om vi i stället säger att han är en egen produkt från vårt juniorlag, då kommer saken i ett annat läge. Jag vill absolut inte ta ifrån moderklubbar något alls, utan många av de mindre klubbarna hade svensk fotboll inte varit där vi är idag, det tror jag vi alla kan vara rörande överens om. Men om vi ser på hur våra egna produkter från juniorlagen har tagit stegen till A-laget är det mycket beroende på det professionella och genomtänkta arbete som MFF byggt upp under årens lopp. Det är ingen tillfällighet att vi årligen ser många spelare slå igenom och lyckas; många är de som ska tackas och hyllas för detta. I måndags såg vi (ännu) ett fint exempel när vi avslutade matchen där över hälften av laget var egna produkter sen barnsben (Marko Johansson, Erdal Rakip, Anel Ahmedhodzic och Pavle Vagic) eller sen ungdomsåren (Franz Brorsson och Sebastian Nanasi). 
 

Svar på tal (NY)
Adi Nalic fick en hel kritik för sitt inhopp mot Elfsborg, där han slarvade och missade chanser och framspel. Man kan gott säga att han gav svar på tal mot Örebro, där han gavs en plats i startelvan och gjorde desto mer rätt. Det tyder på bra mental förmåga, och efter en tung vår unnar jag honom den här framgången. Och uttagningen till det bosniska landslaget.
 

Eric Larsson (NY)
En väldigt fin insats mot Elfsborg fick vi se från Eric Larsson, men det som tar med honom på veckans lista är ett uttalande efter den matchen som jag tycker visar på Erics empatiska förmåga. Allt är inte bara mål framåt, poäng och vackert spel, utan medspelares välmående betyder också mycket. Han är fullt införstådd med att den som har det tuffast i laget nu, trots serieledning, är Marko Johansson: ”Marko gör fina räddningar och jag unnar honom att hålla nollan”. Fina Eric.
 

Det var som vi befarade, Ola Toivonens skada som han ådrog sig mot Elfsborg i torsdags var ytterst allvarlig. Säsongen är över för en lagets största stjärnor, och det känns så jättesorgligt. Ola menade att en av anledningarna till att han återkom till MFF och Allsvenskan var att han ville uppleva, på planen, den atmosfär som skapas av fyllda läktare och hängivna supportrar. Jag hoppas han är tillbaka till 2022 så han får vara med om detta. Krya på dig, Ola. Vi lider med dig men ser fram emot din comeback nästa år.

Magnus Johansson2021-05-26 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?