Sex och Jävligt offside: Europa!
"Vi vann igen, Malmö vann igen." Från bortamatchen i Ventspils. Nu vankas det Europaspel igen. Foto: Peter Lind

Sex och Jävligt offside: Europa!

Speluppehåll i Allsvenskan och spelarna i MFF har precis kommit tillbaka från en kortare semester. Listan tar aldrig ledigt och den här veckan är inget undantag. Fokus ligger på Europa.

Längtan mot Europa sätter in (6)
På tisdag om sex dagar ska det lottas vilka vi möter i Champions League-kvalet. Varje år är det likadant, man spekulerar och hoppas på vissa lag men tänker att det säkert blir något mardrömsmotstånd och man vill ju så gärna planera en resa till ett roligt land (även om det i år liksom 2020 kanske får anstå tills vidare). Har ni inte läst den eminente Lennart Hedstigens (a k a Uefaranken) genomgång vilket drömläge Malmö FF har så tycker jag att ni ska göra det. Man längtar inte mindre efter europaspelet om man säger så.


Peter Gwargis (NY)
I september 21-årige Peter Gwargis är sen en knapp vecka tillbaka MFF-spelare. Eller, han är inte spelklar förrän fönstret öppnar 15 juli, men han tränar med laget och har fått sitt nummer på ryggen (21). Jag ska villigt erkänna att jag inte kan något alls om honom, kände inte ens till hans namn när det först dök upp i media som en möjlig/trolig MFF-värvning, men eftersom Daniel Andersson med flera ville ha honom så tänker jag att det här nog blir bra. Spännande om inte annat. Välkommen till Sveriges bästa, Peter!


De tre i Bosnien (NY)
Tre elftedelar av Bosniens landslag i matcherna mot Montenegro och Danmark bestod av Anel Ahmedhodzic, Adi Nalic och Dennis Hadzikadunic. Alla tre var dessutom startspelare i bägge matcherna. Mycket roligt! Anel och Dennis har varit med ett litet tag nu i alla fall, medan Adi är ny i de här sammanhangen. Det kan inte vara annat än en verklig självförtroendeboost för honom, vilket MFF förhoppningsvis kommer att få nytta av.  


De två från Danmark (NY)
Efter en utlåning till danska Hobro är nu Hugo Andersson och Amel Mujanic hemma igen. Där den senare ses som en av våra största talanger, har kanske den förre störst chans till speltid den närmaste tiden. Om det visar sig att Anel Ahmedhodzic (på tal om Hobro) blir såld som det spekulerats om sen evigheters evighet lämnas en plats öppen som nog inte är vikt för någon i dagsläget; kan Hugo knipa den? Det ska bli spännande att se om de två från Danmark tagit de ytterligare och nödvändiga steg i sin utveckling som krävs för att spela kontinuerligt i Malmö FF. Låt oss hoppas.
 

EM (NY)
Jaja, det går inte upp mot Allsvenskan. Men det finns å andra sidan ingen liga som gör det, så det är en orättvis jämförelse. Men EM (liksom VM) är en trevlig upplevelse. Ofta tre matcher om dagen, och jag kanske inte skulle säga nej till en grillkväll eller ölträff för att Wales möter Schweiz, men har jag inget för mig så har jag å andra sidan inget emot att titta på matchen. Sen finns det några länder som alltid är intressanta att titta på, av främst nostalgiska skäl. Som Tyskland och Nederländerna och England och Italien (för deras snygga matchkläder också). Spanien och Frankrike. Och surret runt Sveriges matcher som tycks få hela nationen att enas för en gångs skull är icke att förakta. Danmark är ju lite kul, framför allt med AC i truppen. Det ska bli kul. 
 

Äntligen sommar (NY)
Maj var den jävligaste vårmånad på evigheter känns det som. Regn, sidledes dessutom, och kallt. Jag hade på mig extra tjocka sockar på jobbet så sent som i mitten av månaden. Men så helst plötsligt. Sol och blå himmel och värme. Short och T-shirt. Bok och på mage på den lilla gräsmattan vi har. Öppna fönster och dörrar. Dofterna från all växtlighet som exploderat. Det ljusgröna, det nya på träden och buskarna. Ni unga som ska ta studenten och har större delen av livet framför er, så lyckliga. Uteserveringar. Mitt fantastiska barnbarn Walter, dryga året, som lärt sig gå och gör det barfota i det lätt daggvåta gräset. Jag fullkomligt älskar den här tiden på året.
 

Jag tänker ofta på den tidigare allsvenska spelaren (som han kallas), som stod åtalad för matchfixning. I måndags blev han friad av Malmö tingsrätt och vad som händer nu vet vi inte. Kanske är saken utagerad, kanske lämnar åklagaren in en överklagan. Men hur som haver, det är en tragedi vi fått vara med om. Är han oskyldig så spelar det ingen större roll, hans rykte är för evigt förstört och något mer fotbollsspel i Sverige eller någon annan europeisk liga ser jag som uteslutet. Ingen rök utan eld, som det ju heter.

Och är han skyldig till att medvetet ha tagit ett gult kort för att få ett lån på några hundratusen av några som inte har banktillstånd (så att säga) så har han lyckats bli friad trots att han är en fuskare. Det finns alltså inga vinnare här, bara förlorare. Det är en sorglig historia som tycks grunda sig i spelmissbruk och en umgängeskrets som kanske inte ser till spelarens bästa i första hand.  
 

Magnus Johansson2021-06-09 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?