Sex och Jävligt offside: Tillbakalutad seger

Sex och Jävligt offside: Tillbakalutad seger

Luta sig tillbaka när Malmö leder och rädda svensk fotboll - två ingredienser på veckans lista.

Luta sig tillbaka vid MFF-ledning (NY)
Förra veckans Friday I´m in Love hade underrubriken ”Det finns inga skönare segrar än 1-0”. Tillåt mig att protestera, åtminstone till viss del. De segrarna må vara fantastiska, men vägen dit? Så jag hävdar att det finns inget bättre än riktigt betryggande ledningar där laget fortsätter att hålla i bollen och slutligen vinner med, säg, 5-1. Tittar jag på en match exempelvis mellan Barcelona och Villareal eller Liverpool och Leicester får det gärna regna in mål, hämtas upp underlägen och allt vad det kan vara för att det ska bli så kallad spänning. Då är det ju ändå underhållnings-fotboll vi pratar om. När det kommer till Malmö FF vill jag luta mig tillbaka och känna att stressnivån ligger bara knappt över den som jag har vid val av pålägg på frukostsmörgåsen. Det vill säga, nära noll. Det var en väldigt fin lördagskväll på det viset.

Bita på naglar vid MFF-ledning (NY)
Å andra sidan, när matcherna med högt stress- och orospåslag väl är slut infinner sig en känsla av eufori som de ovan nämnda matcherna inte har på samma sätt (lyckokänslan finns där emellertid alltid när MFF vinner, tro inget annat). Efteråt när kroppen väl återhämtat sig och pulsen lagt sig på en mer acceptabel nivå fylls kroppen av njutning av annat slag. Det går inte att förneka. Man mår osannolikt bra. Så onsdagskvällen var heller inte dum, minst sagt. Men det är ju bara det att man mår så fruktansvärt illa under matchens gång, och hjärtat det slår och man är en asocial varelse som inte går att prata med. Dubbelt: skräp under match och oerhörd glädje efteråt. Därför kommer Luta sig tillbaka vid MFF-ledning före Bita på naglar vid MFF-ledning.

Sebastian Nanasi (NY)
Oj, så roligt att Sebastian fick göra mål mot Örebro. Den försäsongen han gjorde lovade väldigt mycket och i de första matcherna av årets allsvenska vill jag minnas att där var många (inklusive undertecknad) som ropade högt om att ge honom (mer) speltid. När han väl fick spela gjorde han absolut inte bort sig, men framfusigheten från februari-mars var delvis ersatt av en viss försiktighet. Inget konstigt med det egentligen, det är en betydande skillnad av betydelse i Allsvenskan jämfört med försäsong. Han har absolut inte gjort bort sig i år, tvärtom har vi kunnat se att det finns något oförlöst i den unga kroppen. Med målet i lördags verkade något ha släppt, han var en av matchens absolut bästa spelare och framtiden är, som det heter, ljus.

Allsvenskan (NY)
Nio omgångar kvar. 27 poäng att spela om. Vågar vi säga att det är blott tre lag det handlar om i kampen om guldet? Även om man inte ska räkna bort lagen som ligger strax bakom topptrion krävs det att såväl Djurgården och AIK som MFF ska tappa det; jag tror inte det. I botten ser det tufft ut för Östersund, men kvalplatsen är det en hel del lag som kämpar för att undvika. Älskade höst, älskade Allsvenskan.

Dessutom, i vår nästa allsvenska match nu på söndag mot Mjällby är det redan slutsålt. Jag tror det kommer bli en galen stämning, jag är säker på att det finns förutsättningar att bli ett minne för livet för alla som är på plats. 
 

Champions League (1)
Det är svårt att hysa samma innerliga känslor för Champions League som för Allsvenskan. Utan att vilja bli anklagad för att tänka som en förlorare så är det inte riktigt samma spänning huruvida vi ska ta hem den förstnämnda turneringen som den sistnämnda serien. Ikväll är det dock lite annorlunda, ikväll är det bortamatchen som det på förhand pratas mest om att vi kan ha en möjlighet att ta poäng i. MFF har åkt till Ryssland och till den tidigare huvudstaden Sankt Petersburg, en av de vackraste städer jag någonsin varit i för övrigt, för att göra resultat. MFF har bevisat förr att man kan göra fantastiska insatser när ingen eller få tror på laget. Det är ett riktigt bra lag vi möter ikväll, tro inget annat, men hoppet lever tills motsatsen är bevisad. Och ska målet om en tredjeplats i gruppen förverkligas krävs nog poäng mot Zenit.

Jo Inge Berget (NY)
Det finns något som heter att även om du har en dålig dag så kan du i alla fall fortsätta springa och kämpa. Jo Inge Berget lever upp till det. Inte så att han har dåliga dagar särskilt ofta, men när han har dem, så vet vi att vi får blod, svett och tårar från honom. Senaste tiden har han spelat mest hela tiden, på olika positioner dessutom, och han har gjort det bra. Mycket bra till och med. Mot Elfsborg framspelare till Johan Larssons snygga mål bakom egen målvakt och i lördags målskytt dessutom. Så lojal, så värdefull. September månads bästa spelare?
 

Utan att någon riktigt förstod varför bestämde sig Uppsalapolisen för att dra åt sig uppmärksamhet likt en förbisedd influencer. Man hittade ett problem som inte fanns och utlyste en åtlydnad om att inte ha flaggor och banderoller på Sirius hemmamatcher. Vad hände? Irritation hos hela Fotbollsverige. Kraftig pyroteknik under matchen mot IFK Norrköping. Bortalaget hade, på initiativ av Jonathan Levi (stora applåder), en banderoll med sig ut på planen med uppmaningen ”rädda svensk fotboll”. Fler lag följde efter, däribland MFF senast mot Örebro. Och i Stockholm har det sent omsider bestämts att AIK inte får sälja ut ens hälften av sin ståplatskapacitet till derbyt mot Djurgården i helgen. Det är oroväckande, tråkigt och oförklarligt att delar av den svenska polismyndigheten tycks hata svensk fotboll.

Magnus Johansson2021-09-29 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?