Sex och Jävligt offside: Ytterligheter
En i raden av svenska cupen-matcher som till slut inte ledde till pokalen. Här 2014 med Emil Forsberg i laget mot Degerfors (7-1). Bättre lycka i år?

Sex och Jävligt offside: Ytterligheter

Det är Svenska cupen, det är Allsvenskan, det är Champions League, det är VM-kval i Sydamerika. Och så är det VAR. Fotbollslivet innehåller så mycket.

Svenska Cupen (NY)
Jaha, då var det dags igen. I kväll kliver vi in i årets Svenska Cupen, där nordhalländska Onsala står för motståndet. Vi är egentligen bortalag men på grund av elljusproblematik för hemmalaget spelas matchen på Stadion. Vi möter ett fjärdedivisionslag (det vill säga, de spelar i division 2) och det alltså på vår hemmaplan. Vinnande lag går in i vårvinterns gruppspel och en förlust för MFF vore ett fiasko utan dess like. Vi har spelare iväg på landslagsuppdrag, och vi har i vanlig ordning några skadade, men trots det – det ska inte finnas på kartan att vi förlorar. 

Allsvenskan (NY)
Och på lördag väntar allsvensk återstart. Malmö FF åker upp till Östersund och där är det också bara seger som gäller om vi vill ha något alls med guldstriden att göra. Trots att vi spelat halvdant och tappat poäng både här och där, och förlorat hemma mot Mjällby senast!, är vi märkligt nog kvar i den yttersta toppen; blott tre poäng har vi upp till Djurgården och AIK. Men nu får det vara slut med att ge bort segrar, vi måste vinna. Dessutom vore en seger kanske den slutgiltiga spiken i Östersunds allsvenska kista, vilket man inte annat kan än applådera i så fall.

Onsdagsytterligheter (NY)
Idag om en vecka möter MFF Chelsea i London. Erkänner, jag är livrädd att det blir storstryk. Inget konstigt i det egentligen, det är ett lag fyllt av stjärnspelare inköpta med hjälp av ryska oligarkpengar vi möter. Jag ska inte säga so what, för förluster svider alltid oavsett och fotboll går ut på att vinna eller i alla fall inte förlora för ofta, även om det är lättare att förlora om man får en stor säck med pengar för besväret. Skulle vi emellertid ta poäng mot Chelsea (på bortaplan alltså, nota bene) vore det en sensation helt i klass med fiaskot det skulle vara om vi förlorar mot Onsala. Inom en vecka går vi till match mot två ytterligheter, för lika stora favoriter som vi är ikväll, lika stora underdogs är vi nästa onsdag. Man kan oroa sig och man kan oja sig, men jag tycker så här: Vi himmelsblå ska vara stolta och känna oss priviligerade som får vara med om detta. 

Sergio Peña (NY)
Delvis glädjande nyheter når oss från Sydamerika: Sergio Peña blev utsedd till matchens bästa spelare i hans Perus seger mot Chile. Han stod också för ett klassmål på returen efter sitt eget skott som målvakten först räddade. Ni ser matchens bägge mål här i ett knappt 3 minuter långt sammandrag. Jag skriver ”delvis glädjande”, för han missade söndagens match mot Bolivia. Skada, känning eller säkerhetsåtgärd? Det finns olika bud om det, men vi hoppas på det sistnämnda. I alla fall är det vad Malmös tränare JDT säger, och han bör väl veta. På fredag möter Peru Argentina i VM-kvalet så i vilket fall missar han Malmös match mot Östersund, men kommer förhoppningsvis till matchen mot Chelsea med kvaliteter som få eller ingen annan i MFF-laget. Och är hel och frisk, är väl ändå bäst att tillägga..

Campliv (NY)
På grund av pandemin har Himmelriket inte varit iväg på vare sig träningsläger med MFF eller på utländska matcher laget spelat. Men nu är det äntligen dags igen. Pontus Kroon och Fredrik Hed flyger till London på måndag och kommer rapportera hem om väsentligheter ni kanske trodde var oväsentligt, om lagets ankomst, ge oss intervjuer, intryck från hotellrum, pubar, supporterliv och inte minst kyrkor (vi ställer krav även på får, men kan se svårigheterna med detta i en storstad som London). Helt enkelt, Himmelriket ger er campliv igen. Det kommer bli fantastiskt.
 

Maratonmannen (NY)
Himmelrikets välskrivande och högst sympatiska man i Motala, John Börén, gav sig i helgen på att springa Stockholm Maraton. Jag förstår inte alls vitsen med dylika aktiviteter, men jag kan ändock känna beundran för människor som utsätter sig för plågor helt i onödan. John var dessvärre tvungen att bryta loppet, på grund av sjukdom, men han får en plats på veckans lista som plåster på såren på hälar och sinne. Nästa år, då kanske han kan få titulera sig Maratonmannen. John, min vän, Listan håller tummarna för dig.
 

VAR var ju tänkt att bli lösningen på allt, eller i alla fall lösningen på felavblåst offside, mål som inte var mål, bortdömda mål och så vidare. Det lät bra. Det har inte blivit bra. I lördags fick Sverige straff efter en hands på en kosovospelare. För det första är det märkligt att det ansågs vara en förseelse som leder till straff, för det andra tog det ungefär en halv halvlek att komma fram till det. VAR är skit. Nästan lika illa som plast som underlag på en fotbollsplan.

Magnus Johansson2021-10-13 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?