Sex och Jävligt offside: Vinna och hyssja

Sex och Jävligt offside: Vinna och hyssja

Vinsten mot IFK Göteborg i söndags överskuggar dominerar givetvis veckans lista.

Att vinna mot IFK Göteborg (NY)
Vinna titlar är alltid nummer ett. Ta sig till Champions League är också kul, och när vi kvalificerar oss till Europa League är det heller inte fy skam. Se Anton Tinnerholm ösa in mål mot Elfsborg får mig att skratta av glädje. Uppleva Markus Rosenbergs sista år där han fick ett avslut ingen kunde skrivit manus till får mig nästan att gråta. När man är himmelsblå så finns det helt enkelt ett register av känslor att må av. Men om jag får välja en enskild händelse utöver vinna titlar så är den främsta, den överlägset främsta, den när vi vinner mot IFK Göteborg. Och om jag nu verkligen, med revolvern mot huvudet, måste välja mellan mina två barn tar jag nog helst segern i Göteborg. Att förlora mot dem, oavsett spelplan, får mig att må närmast fysiskt dåligt. I söndags var det tvärtom. Stor glädje och stolthet, bara positiva känslor. Detta inför en publik som gav en fantastisk inramning. 

Därför: Johan Dahlin, Eric Larsson, Lasse Nielsen, Niklas Moisander, Martin Olsson, Oscar Lewicki, Sergio Peña, Anders Christiansen, Sören Rieks, Jo Inge Berget, Veljko Birmancevic, Adi Nalic, Erdal Rakip, Franz Brorsson, Malik Abubakari men också ni som var med i truppen men inte spelade samt ledarstaben - Tack!

Sören Rieks (NY)
Gör man två mål och således ser till att MFF vinner mot IFK Göteborg förtjänar man inget annat än en hög placering på en veckolista. Jag ser ingen anledning till att ytterligare motivera Sören Rieks plats här, utan konstaterar blott att han och jag delar känslan av att det är så skönt att vara himmelsblå.


Nielsen & Moisander (NY)
Det fanns defensiva frågetecken inför matchen i söndags eftersom Anel Ahmedhodzic var avstängd efter varning i matchen innan. Efter matchens slut mot IFK fanns det bara ett stort utropstecken efter firma Nielsen & Moisanders namn och dagsverk. Det var förstås inte bara deras förtjänst att IFK knappt skapade något alls, men deras samarbete och var för sig individuella kvaliteter gav laget en trygghet och säkerhet. De hade full kontroll. Och det var så roligt att se, och det är så roligt att de får uppmärksamhet, för lite är det med mittbackar som med målvakter: gör de bara sitt jobb i tysthet så får den oftast offensiva spelaren som satte det avgörande målet det mesta av strålkastarljuset på sig. Eller så får de höra att de är utbytbara mot i stort sett vem som helst vid misstag. Nu ägde två veteraner den här matchen: Lasse Nielsen och Niklas Moisander. Ett extra stort plus till den förstnämnda för när han trädde lagkaptensbindeln på Rieks arm när denne stod och tog emot publikens hyllningar efter matchen. Snyggt!

Jon Dahl Tomasson (NY)
Det är långt ifrån avgjort och det kan mycket väl bli så att det avgörs först i omgång 30, och man ska inte ta ut något i förskott. Vilket heller inte är själva grejen med att placera vår danske tränare på veckans lista. I stället är det den gångna veckans händelser som ger honom den platsen. Det går inte annat än att imponeras av hans sätt att leda hans och vårt Malmö FF i söndags, där den övervägande majoriteten av svenska tränare hade satsat på defensiva byten vid ledning i början av den andra halvleken. JDT tänker tvärtom och byter in fortsatt offensiv kraft. Det gav ytterligare ett mål, det gav en offensiv som gjorde att IFK inte kom nära vårt straffområde med någon större fara för oss som följd.

Vid ett guld har han alltså lett laget till två stycken av två möjliga, samt gjort det ett år när han också tagit oss till Champions League. Det är en bedrift endast Åge Hareide lyckats med (en gång). JDT skulle därmed ta sig väldigt, väldigt högt upp på listan över våra främsta tränare någonsin. För sitt sätt att förändra Malmös spel och för sina framgångar med laget.

Serieledning (4)
Fortsatt serieledning över uppehållet, och nu är det bara tre matcher kvar av säsongen. För vår del återstår Häcken hemma, Kalmar borta samt HBK hemma. Det ser överkomligt ut. Det ser svårt ut. Beror på vem du frågar och när du gör det. Men det är bättre att jagas än jaga, det vet vi bättre än andra lag eftersom vi oftare än andra gjort just det. Nu njuter jag av ledighet, uppehåll, dagar utan serietittande och nervositet. Guldet är vårt att vinna. Gör vi bara jobbet så.
 

Himmelrikets kalender (NY)
Det är den tiden på året då Himmelriket säljer sin fina kalender. Många köper den varje år, och vi är lika tacksamma för vartenda exemplar vi får någon att köpa. Pengarna går till något som förhoppningsvis gläder er läsare, och all information hittar ni på den här länken.

 

Sören Rieks gjorde bara vad den store, Markus Rosenberg alltså, gjorde: Hyssjade åt en publik som inte ville honom väl. Inte det minsta väl, utan tvärtom uttryckte hat eller åtminstone stark ogillan. Jag inte bara förstår varför vår danske målskytt gjorde som han gjorde, hade han frågat mig sekunden innan (jag vet, ett rätt omöjligt scenario, men om) om det vore ok att slänga upp ett finger framför munnen och på det viset berätta vad han tyckte om göteborgspubliken som ägnat honom så många glåpord inte bara igår utan sen han kom till Malmö, då hade jag sagt: kör, för helvete Sören, kör! Upp med fingret och hyssja åt dem, det är värt ett gult kort.

Jag fattar varför varningsregeln finns, men jag kan omöjligt förstå dem som på allvar blir kränkta av hans hyssjande. Det är okej för dig att skrika horunge till honom, men han får inte hyssja mot dig? På allvar? I så fall behöver du hjälp. Och det säger jag oavsett lagtillhörighet på supportrarna; vi himmelsblå är i det här avseendet inte mycket bättre än andra för vi skriker och gapar också åt spelare vi inte tycker om av olika anledningar. Vi gör det för att vi tror att det stör dem, att de blir sämre fotbollsspelare. För att det kanske kan gynna MFF. Eller för att vi faktiskt bara tycker jävligt illa om dem. Och så får det nog vara. Det är ingen större fara skedd. Men om du står där i publiken och ser en spelare hyssja åt dig och andra bredvid dig efter att ni gapat sönder era lungor åt dem, och du tänker ”den jäveln, vad fan håller han på med? Ger han sig på mig?” i stället för att se att det är ett givande och tagande mellan spelare och publik - då är det du som har ett problem du kanske ska fundera på att ta tag i. Lättkränkta människor är inte lätta att tycka om.

Magnus Johansson2021-11-10 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?