Sex och Jävligt offside: Jon först som sist

Sex och Jävligt offside: Jon först som sist

2022 års första lista och vi tackar några för väl förrättat arbete i Malmö FF.

Jon Dahl Tomasson (NY)
Ut på nya äventyr, så tack för allt, Jon! Du ledde laget till två SM-guld av två möjliga, samt ett Champions League-slutspel. Du gav oss mycket, och jag tror och hoppas att vi gav dig mycket tillbaka. Vi önskar dig lycka till, och vi kommer alltid att minnas dig som en av våra främsta tränare någonsin.


Daniel Andersson (NY)
Med på förra årets första lista beroende endast på att han är just Daniel Andersson (vilket inte är så bara), och så blir det även i år. Då som sportchef, nu sen några dagar tillbaka sportdirektör. I min bok är han den störste någonsin, sammantaget vad han har åstadkommit som spelare, assisterande tränare och sportchef. Alla vi himmelsblå har honom att tacka för så mycket, och vi kan skatta oss lyckliga som har honom fortsatt i föreningen på en viktig befattning.


Franz Brorsson (NY)
Det var 2015 som Franz Brorsson, aka Släggan, debuterade i MFF:s A-lag. Det känns som om det var mycket längre sen. När jag tänker tillbaka på MFF så finns han alltid där. Inte hela tiden från start, men med på något hörn. För inte alltför många år sen vägrade MFF förlora när Franz spelade, det gjordes en grej av det i media och av oss supportrar. Han är en hårding, en sån motspelare inte springer över utan tvärtom får ont i hela kroppen av bara genom att vara i hans kraftfält. Nu vill han testa något nytt, och det blir på Cypern. Du är en av oss, Franz. Lycka till och välkommen åter!

Lars Hallengreen (NY) 
Det klassiska citatet från Daniel Andersson från presskonferensen när Uwe Rösler presenterades kan man kanske använda även här: "Är man insatt i fotboll känner man till Lars Hallengreen". Dock utan att ha hört talas om honom, erkännes utan rodnad på kinderna, känns det spontant som en toppenvärvning. Här har vi en erfaren dansk med meriter som akademichef i FC Nordsjælland och scoutingansvarig i FC Midtjylland. Ska Malmö FF upp ytterligare nivåer måste vi bli bättre på att få fram unga spelare som vi dels kan använda i A-laget och dels sälja (dyrt) till utlandet. Och ska vi bli riktigt bra på det behöver vi nog satsa, ekonomiskt såväl som långsiktigt. Att ta en del av våra CL-pengar till en ungdomsscoutansvarig kan bli en fantastisk investering. 

Silly season (NY)
För svenska klubbar öppnar transferfönstret på lördag. Då och fram till sista mars är det fritt fram att värva spelare. Och ryktena går. Om spelare in, om spelare ut. Några som vi vet inte kommer nu spekuleras det ändå i, som Pontus Jansson. Men i det här fönstret behöver vi ny anfallare, eller köper vi Colak? Nya mittbackar. När går Anel? Och vart? Bonke förlänger inte. Eller? I andra klubbar är det likadant. Det är rätt kul, om än svårt att hänga med alltid. För vår nye sportchef Andreas Georgson är det bara att spänna fast säkerhetsbältet, och ta det försiktigt med såväl gas- som bromspedal.

Nytt år (NY)
2022 är bara några dagar gammal och vi hälsar året välkommet. Vi har oerhört mycket som ligger framför oss. Snart sätter träningen igång. Cupen ska spelas. Allsvenskan. Det väntar Europaspel. Spelare ska komma och gå. Fler gräslag än plastditon spelar i vår högsta serie i år, det var ett bra tag sen det hände senast. Förhoppningar. Olika förutsättningar. En del lag ser sig guldaspiranter, andra hoppas slippa degradering. Vi drömmer, vi våndas, vi kommer att drömma och våndas än mer vad det lider. Det är ett nytt år. Samma som alltid, ändå helt olikt. Som vanligt vid en säsongs början.

Att Jon Dahl Tomasson lämnar oss kommer inte som någon större överraskning sett till vad han har åstadkommit i MFF, att han har sin familj i Rotterdam och inte minst vilket namn han har i Fotbollseuropa efter sin karriär som spelare och nu som tränare. Men med det sagt, det hindrar inte att jag känner mig besviken (inte sviken, nota bene). Det hade varit roligt att se utvecklingen i laget med ett tredje JDT-år, vilka steg som hade tagits i spel och de ungas utveckling. Nu ska det lite börjas om, inte från början, men från en annan startpunkt. Det blir nog bra, men det finns alltid en ovisshet som jag inte uppskattar.

Magnus Johansson2022-01-05 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?