Sex och Jävligt offside: Kalmar borta, Degerfors hemma och allt där emellan
Spelprogrammet har kommit, snart nog är tabellen också igång.

Sex och Jävligt offside: Kalmar borta, Degerfors hemma och allt där emellan

Spelprogrammet är släppt, den officiella träningspremiären gjord och det är dags att tacka Bonke. Veckans lista är här.

Spelprogrammet (NY)
Sådär ja, nu kan vi på allvar börja planera och sia. Spelprogrammet för Allsvenskan 2022 är släppt, och det är en tilldragelse som den här listan värdesätter högt. Vi möter Kalmar borta i premiären. Sen tar vi emot Elfsborg och AIK hemma i de två nästkommande matcherna. Tufft eller kul eller både och att det är tre förmodade topplag så direkt? Vi avslutar i november hemma mot Degerfors. Och däremellan är det ytterligare 26 matcher som ska spelas. Det här har man väntat på som... som... som ett litet barn på julafton väntar på att tomten ska gå nån gång så man äntligen får öppna klapparna.

Första träningen (5)
... är avklarad och i och med det kan vi slutligen och äntligen säga att säsongen 2022 är igång på allvar. Mycket spännande ligger framför oss och om detta kan vi mest gissa och hoppas. Till tonerna och bilderna av bengaler, supportersång och banderoller skedde i måndags den officiella träningspremiären inför supportrar, och stämningen var som vanligt god och optimistisk.


#23 (NY)
Det finns många mål med den här säsongen (liksom alla andra), men det mest uttalade är väl att vi nu går för allsvenskt guld nummer 23. Chansen att ta hem vårt tredje raka lockar givetvis bortsett från allt annat som gör ett allsvenskt guld åtråvärt. Inte sedan IFK Göteborg vann fyra år i rad i början/mitten av 90-talet har något lag vunnit mer än två raka. Det är på tiden att vi gör det nu. 


Bonke Innocent (NY)
Bonke goes Lorient. Även om det stått klart ett längre tag att Bonke inte skulle stanna kvar i MFF efter det att hans kontrakt gick ut vid årsskiftet, så var det först igår som han blev klar för en ny klubb. Han byter allsvensk topp mot fransk botten (i skrivande stund ligger Lorient tredje sist i franska högstaligan), men å andra sidan landar det säkerligen en och annan euro extra i lönekuvertet. Bonke klagade aldrig, ställde alltid upp, vägrade göra mål men vägrade också att släppa in mål, och var en mur av sten framför backlinjen. Tack för allt, och lycka till, monsieur Innocent!


Snygg gest - ge nu MT96 dina pengar (NY)
Malmö FF har fått berättigad kritik när de tagit inträde till en del träningsmatcher. Under pandemin när vi supportrar inte krävt pengarna tillbaka för årskort, stödhandlat souvenirer och på andra sätt försökt hjälpa vår klubb har många upplevt det som lite sniket att ta betalt, eller så mycket betalt, vid några tillfällen. Nu när MFF väljer att låta det vara frivillig entré till träningsmatchen mot Jammerbugt nästa vecka, där pengarna oavkortat går till MT96, så är det på sin plats att ge berättigat beröm. Det här var en snygg gest. Jag hoppas alla som tar sig till matchen är på sitt mest generösa humör, för utan MT96 vore våra läktare så oerhört mycket tråkigare.


Certifieringsdominans (NY)
"Syftet med certifieringen av klubbarna är bland annat att kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutbildning, att identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden samt att framhålla vikten av ledarutbildning. Det viktigaste är inte att utse den bästa akademin utan snarare att varje akademi ska få ett mått på sin egen verksamhet och en referenspunkt på vad klubben ska försöka förbättra till kommande säsong."

Så står det på svensk elitfotbolls hemsida där certifieringen av klubbarna i Allsvenskan och Superettan redovisas. Även om de menar att det viktigaste inte är att utse den bästa akademin, så är det de facto vad de har gjort. Malmö FF kommer överlägset etta, långt, långt före tvåan AIK. Och med fler poäng än till exempel Djurgården och Hammarby tillsammans. MFF gör mycket rätt. Här hittas mer information samt hela listan med alla klubbarna.

Det går fort, vi är snart i april när Allsvenskan börjar. Hinner pandemin lugna ner sig? Går det att planera för biljettsläpp, för vem vet vad det är för restriktioner som gäller då? Jag ser på teatrar och konsertsalar hur de sliter med att få det att gå runt. Inomhussporter likaså. Samtidigt som det är livet som vanligt på ICA och apoteken ska vi inte tala om. Hur kommer vi att drabbas, vi inom fotbollen? Om vi får stå tillsammans, många ihop, vågar vi? Kommer vi någonsin igen att gå tillbaka till livet som vi kände till det pre 2020? Det är oroliga tider.
 

Magnus Johansson2022-01-19 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?