Sex och Jävligt offside: 2023, ett ännu oskrivet blad
Första träningen 2022. Snart dags igen.

Sex och Jävligt offside: 2023, ett ännu oskrivet blad

Det får erkännas: veckans lista har inte riktigt vaknat upp ur julkoman. Istället tittar den lite yrvaket framåt. Och säger gott nytt år!

Första träningen (NY)
Året är nytt. Det innebär kanske inte särskilt mycket i sig. Tittar jag ut genom fönstret är det fortfarande grått, och konsumerar jag nyheter handlar de fortfarande om ungefär samma saker som för ett par veckor sedan. Men! Här uppe i Norden har vi ju bestämt att fotbollsäsongen ska följa kalenderåret. Så när det nya året påbörjas är det verkligen en inledning av ett nytt kapitel. Det återvänds från semestrar. Görs nystart. Och vi kan alla fundera över att det blad som ännu är oskrivet ändå lyckas vara fullt av förhoppningar och möjligheter. Fotbollsåret sparkas igång på måndag, med den traditionella och vanligtvis bagatellartat lätta första träningen på Gamla IP. Det brukar bjudas på fyrverkerier, lättsamma intervjuer och frusna tår. Blir festligt!

Årskrönika (NY)
Även dystra år måste förstås dokumenteras. Ja, egentligen kanske ännu viktigare nu. Att döma av den lilla förhandstrailern vi har kunnat ta del av innehåller årets krönika en del självrannsakan. Och visst, det är alltid lika hjärtevärmande att återuppleva mål och jubel, men 2022 hände sånt alldeles för sällan. Så på förhand känns reflektionerna kring ett misslyckat år som det mest intressanta inslaget. Men vi får väl se – och det får närmare bestämt göra imorgon, för då släpps årskrönikan på MFF Play Premium. De senaste åren har krönikorna klockat in på runt 45 minuter. Den får gärna vara längre i år.

Årskortsförsäljning (NY)
Möjligheten att förnya sitt årskort stängde vid årsskiftet, och när antalet nu summeras är siffran lägre än fjolårets förnyelser. Detta kan förstås tolkas på olika vis. Men med tanke på det år 2022 var för Malmö FF, och den dystra konjunkturen som rimligen gör att den här sortens investering inte är förstaprio för alla, ser jag det ändå som ganska bra att nästan lika många som ifjol – enligt MFF-twitter 8119 nu, mot 8325 då – valde att förnya. Jag noterar också att det såldes 12645 årskort innan säsongsstart 2022. Det var rekord. Till det är det en bit kvar.

Köpglädje (NY)
Höst/vår-ligorna har sparkat igång igen, och de flesta har just öppnat sitt transferfönster. Här hemma är fönstret formellt sett fortfarande stängt – jag läser att det tydligen inte slås upp förrän den 1 februari i år. Men allsvenska spelarövergångar blir klara ändå, och det ryktas förstås friskt. I väntan på att spelet sparkar igång fungerar kan ju detta vara värt att hålla ett öga på som förströelse och substitut. Vad händer då? Djurgården har till exempel värvat en del, medan Hammarby tappat några tunga namn. Nu på morgonkvisten läser jag att man är på gång att fylla ett av hålen som uppstått med Adi Nalic. Det var ... överraskande. Vill minnas att det på medlemsmötet i början av december antyddes att en förlängning var på gång.

Och så har Mjällby kontrakterat Colin Rösler. Som nog kommer att få finna sig i att bli pratad om som ’Uwes son’.

Anel (NY)
Det går bra för Sheffield United. Som ju inte bara är Paul Heatons favoritlag, utan också klubben där Anel Ahmedhodzic numera spelar. Just nu ligger de på uppflyttningsplats med hela nio poäng ner till strecket (visserligen 20 omgångar kvar, men ändå). Kan rekommendera att kolla upp klubbens egna YouTube-highlights från matcherna. De är ihopklippta på ett sätt som får spelet att kännas extra stirrigt och händelserikt. Inte sällan syns Anel uppe i motståndarstraffområdet, trixandes och klackandes. Och hur var det nu, hade vi några klausuler som faller ut om Sheffield United går upp?

Allsvenskan (NY)
En med europeiska mått mätt rätt medioker serie. Men en serie där klubbarna inte ägs av svinrika moguler och annat löske. Det är helt enkelt en liga som är på riktigt, och en liga som är så oerhört mycket mera intressant än alla andra att det nästan är löjligt. Det är ett tag till innan den börjar igen. Men den som väntar på nåt gott väntar i just detta fall faktiskt inte förgäves.

Specials-sångaren Terry Hall gick bort strax innan jul, blott 63 år gammal. Much too young. Då går det inte att sura över futtigheter som korta årskrönikor eller att fotbollen ligger nere.

Henrik Zackrisson2023-01-04 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?