Sex och Jävligt offside: En fick covid, åtta får titta på

Sex och Jävligt offside: En fick covid, åtta får titta på

Några delar MFF, en del om olika ligor och så denna publikfråga - veckans lista är här.

Colaks uthållighet (NY)
Det är väl inte världens hemlighet att det var Antonio Colak som var spelaren med covidsmitta och därmed missade matchen mot Häcken förra helgen. I lördags tränade han för första gången efter att ha blivit symtomfri och i söndags gjorde han 90 minuter mot Östersund. Det är en jäkla bedrift att mannen orkade. Har läst en del kommentarer om att han inte var lika bra som mot Hammarby, men det kanske inte är så konstigt om vi ska vara ärliga. Han var ändå ständigt på språng, pressade och stressade motspelare. Och gjorde Malmös mål. Vältränad pojk det där, som min morfar skulle sagt.


Allsvenskan (NY)
I skenet av vad en Super League hade inneburit och ställt till med så räcker det att titta till den allsvenska tabellen för att åter bli kär i fotboll. Vår högstaliga har sina skavanker och den är inte kvalitetsmässigt i närheten av att tillhöras toppligorna. Även här finns stora ekonomiska skillnader mellan lagen, men de kommer från framgångsrikt europeiskt spel, lyckade försäljningar av spelare, utsålda arenor med mera. Inte beroende på att en ultramegarik person gått in och dopat en förening eller att vi spelat en svensk cupfinal i Kina för att sälja rättigheter. Vi är rätt många som anser att det är så det ska vara.


Javier Tebas (NY)
Vem, undrar kanske någon. Jag hade själv ingen som helst aning om vem han är förrän häromdagen, då han uttalade sig om ovan Super League. Och då han gjorde det i form av att vara La Ligas president fick det onekligen viss tyngd. Känner honom inte och, som sagt, kände inte till honom tidigare, så vill inte sätta honom på en piedestal av guld, men i just den här frågan hyllas han av veckans lista. Jag har en god vän vars far brukade säga att det är inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna som skapar välstånd. Javier Tebas säger detsamma: ”Det här är inte ett problem som handlar om intäkter. De här klubbarna måste minska sina kostnader. Vi måste inte öka intäkter så att spelarna kan ha sju Ferraris i stället för sex”, säger han enligt Fotbollskanalen.se. Det är bara att hoppas att fler betydelsefulla män och kvinnor ställer sig upp och säger detsamma. Det vore välgörande. Intäkterna är redan idag gigantiska, och det tyder mest på ekonomiskt svagsinne hos klubbar som Real Madrid och Barcelona att de går back.

Jon Dahl Tomasson (NY)
Som huvudtränare för Malmö FF tror jag inte där är många som begär av honom att han också ska leda U21 samtidigt med A. Det är vi inte vana vid. Där har under åren varit tränare som mest tycks ha gäspat åt de yngre och de i A-laget sidsteppade, och där har i stället funnits särskilda ledare för dessa. JDT däremot verkar lägga nästan lika mycket energi på alla. Han menar att det är viktigt att de som inte får speltid i A ska ha samma förutsättningar (inklusive fysio), plus att det ger honom en egen stark uppfattning var spelarna befinner sig i form och utveckling. Man (inklusive undertecknad) kan svära över sena eller felaktiga byten i matcherna, men vad man än anser så bör man ge vår huvudtränare det att ingen annan lär ha lika mycket koll på vilka som är bäst lämpade att spela. För MFF:s del kan det inte vara annat än fantastiskt att ha en huvudtränare som ser alla i en trupp.
 

Franz Brorsson (NY)
”Släggan” tycks ha tagit startplatsen i mittförsvaret bredvid Anel efter att under försäsongen turats om med Lasse Nielsen. I matchen mot Östersund var Franz följsam, trygg och markeringssäker. I mina ögon gjorde han en väldigt bra match. Han får främst rubriker när han gör något som renderat honom smeknamnet, men han visade i söndags vilken bra fotbollsspelare i övrigt han är också.
 

Europaspelet (NY)
Hur många texter undertecknad har skrivit om hur roligt det är med Malmö FF i europeiskt tävlingsspel går nog inte att ta reda på. Så här behövs inte ytterligare en kan man tänka. Däremot kan vi konstatera att igår var det 7 veckor kvar till lottningen av Champions Leaguekvalets första omgång och om ytterligare 3 veckor är det dags för den första matchen av två att spelas. Det må kännas långt bort, men backa almanackan lika mycket och ni ser att ni hamnar i närtid. Jag längtar. Vart bär det av? Och får vi supportrar följa med i år?
 

8 personer inne på en stor stadions läktare. Jag ser och hör en del (inte många dock) journalister och supportrar som tycker att det absolut inte är läge att beklaga sig över denna lilla mängd, utan tycker att vi ska vänta på att pandemin är över eller åtminstone lättat betydligt innan fler släpps in för att se allsvensk fotboll. Vänta på vad då? Jag ser inga som helst argument som berättar varför det inte skulle kunna vara åtminstone 800 människor på plats och se exempelvis MFF – Östersund. Förklara för mig det rimliga i att 9 på Malmö Stadion är för många medan 20 på ett café i en inomhusgalleria tycks alldeles lagom. För jag förstår inte.

Magnus Johansson2021-04-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?