Sex och jävligt offside: Det ser bra ut!

Sex och jävligt offside: Det ser bra ut!

Serieledning och Europaavancemang, MFF har haft en bra vecka och det avspeglas i veckans lista.

Serieledning (NY)
Efter helgens allsvenska omgång leder MFF allsvenskan igen. MFF pulvriserade Sirius i en repris på guldmatchen från i höstas, samtidigt som Halmstad BK luggade Djurgården på poäng på Örjans Vall. DIF har fortfarande en match mindre spelad, men med många nyckelspelare tillbaka i MFF, samt tre nyförvärv känns det som att de regerande mästarna har satt sig i ett förarsäte man inte tänker lämna. Det ser bra ut nu.


Avancemang (NY)
Det var otroligt viktigt att vi såg till att ta oss förbi det första hindret på årets Europaresa. Tack vare att vi slog ut Riga och gick vidare till den andra kvalomgången är chansen till gruppspel väldigt mycket större. Även om ambitionen är att ta oss till Champions League, så är det viktigt för MFF att vi, om vi skulle misslyckas med det, kommer in i antingen Europa League eller Europa Conference League. Både ekonomiskt och sportsligt växer Malmö FF av att spela i Europa och en höst utan Europaguppspel känns torftig och nästan lite spolierad.


Deja Vú (NY)
Första kvalrundan i Europa, knackigt spel, baltiskt lag, risig superettan/öststatsarena, kruttorr åker till plan och avancemang med hjärtat i halsgropen. Känns det igen?
Ja, för mig känns det nästan som att vi gör det här varenda Europakval även om det inte är riktigt så. I år fick pågarna klara sig utan stöd från öluppvärmda och vattenlandsuppspelta supportrar, men de redde ut det den här gången också. Allt känns bekant.


Antonio Colak (5)
Mål, mål och åter mål! Redan efter den allsvenska premiären var jag imponerad och glad över vad vår nye centertank visade upp. Starkt targetspel, löpvilja, fina fötter, kloka beslut och en förmåga att vara spelbar och på rätt plats mest hela tiden. Nu har den genomsympatiske Toni dessutom fått riktig fart på målskyttet och är nu precis allt vi hoppades på när han värvades in som ersättare till Isaac Kiese Thelin. Det är härligt att se och det är naturligtvis något som gör MFF ännu slagkraftigare inför en tuff höst med såväl Europaspel som allsvensk guldspurt.
 

Puh! (NY)
Med bara knappt tio minuter kvar av matchen i Riga satte en av letterna dobbarna med våldsam kraft i ankeln på Anders Christiansen. Vi höll andan och såg med fasa på hur AC lindades hårt med ett rejält förband och fick hjälpas av planen. Oron för att vår kapten hade fått en långtidsskada var högst påtaglig, men nu säger AC själv att det inte blev så allvarligt och att han räknar med att kunna starta redan nästa match. En liten sten föll från mitt hjärta och smolken i bägaren efter kvalavancemanget upplöstes i intet.

 

Truppen (NY)
Dahlin, Lewicki, AC är tillbaka, Bonke har fått nyttig speltid och trion Gwargis, Abubakari och Moisander är spelklara om ett par dagar. MFF:s trupp ser trots frånvaron av stjärnan Ola Toivonen synnerligen stark ut inför hösten. Det är sund konkurrens på de flesta positioner och Jon Dahl Tomasson torde gnugga händerna av välbehag då han ser möjligheterna att variera, rotera och spetsa inför varje match. Naturligtvis kommer vi så småningom till det oundvikliga att Anel Ahmedhodzics transfer blir klar, men då MFF har agerat i stället för att reagera och ersättaren redan finns i Moisander känns läget och laget ändå stabilt och bra.

 

De som har ifrågasatt Englands knästående manifestation mot rasism och intolerans innan matcherna kanske skulle ta del av det hat och den oförblommerade rasism som som drabbade de tre unga spelarna som missade Englands sista tre straffar mot Italien i EM-finalen. Där har ni svaret.
Jag älskar den här idrotten, fotboll har varit en stor del av mitt liv ända sedan min far började berätta om Pelé och Bosse Larsson för mig när jag var bara tre-fyra år gammal. Fotboll är dock en ofattbart stor sport och bland alla miljarder människor som passionerat följer det gröna fältets schack finns dessvärre naturligtvis också de som hatar andra människor bara på grund av deras hudfärg. Jag vet inte hur man skall kunna påverka den här typen av människor och jag tror aldrig att vi kan slippa det helt, men en start vore ju att UEFA slutar att motarbeta inkluderande arbete och manifestationer för alla människors lika värde.
Rasism och intolerans har ingen plats i den sport som älskas i alla världsdelar och i alla kulturer och en människa skall behandlas och bedömas utefter sin karaktär och sina handlingar och inte efter sin hudfärg, kön, sexuella läggning eller religion. Att ens behöva skriva detta 2021 är ledsamt, men tyvärr nödvändigt.
För att förekomma kommentarer om att vi inte skall blanda fotboll och politik vill jag bara påminna om att en markering mot rasism inte är mer politisk än en markering mot mobbing.
För vissa människor finns det tydligen en drift att hata, hota och håna och den personlighetsstörningen kanske inte går att bota, men det betyder inte att ett civiliserat samhälle någonsin skall acceptera den.

Pontus Kroon2021-07-14 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?