Sex och Jävligt offside: En MC till laget, en AC som är bäst att ha

Sex och Jävligt offside: En MC till laget, en AC som är bäst att ha

Vi ber om ursäkt för den kraftiga förseningen, som i det här fallet beror på sjukdom. Men den som väntar på något gott får nedan läsa om bland annat spelare som kommer och går och förhoppningsvis stannar.

Matej Chalus (NY)
Vi har på senare år vant oss vid att bli kraftigt överraskade när nya spelare presenterats. Så är inte fallet med Malmös nyaste tillskott till truppen, den tjeckiske mittbacken Matej Chalus. Om honom har det skrivits och berättats ett bra tag nu. Lång, stor, spelskicklig med fötterna, en mängd U21-landskamper samt erfarenhet från Europa League; det är något som hörs om 24-åringen. Nu ska han delvis ersätta Anel Ahmedhodzic. Välkommen! 


Första träningsmatchen (2)
Svenska mästarna Malmö FF tog i fredags emot ett lag från den danska andraligan. Första halvlek syntes också klasskillnaden. Det var hög intensitet, främst för att vara i slutet januari där vi från tidigare år minns en hel del minst sagt ljumma insatser. Motståndet var alltså sisådär, men det brukades allvar från hemmalaget. Högt tempo. Intensiv press. Första halvlek såg förtroendeingivande ut. När vi sen bytte hela laget blev det en scenförändring som hette duga. Några etablerade spelare kom in, men tillsammans med ett väldigt ungt garde blev det svårt för dem alla. Precis som man inte ska ta till katastrofrubriker efter den första halvleken, så ska man vara lite försiktig med överorden efter första 45. Men jag tror att Milos är förhållandevis nöjd med vad han fick se där.

Marbella (5)
Idag åker Malmötruppen till södra Spanien, närmare bestämt med flyg till Malaga (denna kolossalt vackra stad) och sen vidare några mil längs kusten till Marbella. Gröna gräsplaner väntar. Omväxlande väder med såväl sol som regn men hela tiden en behaglig vårvärme dagtid. Spelare och ledare ska umgås och ägna dagarna tillsammans åt fotboll, fotboll, fotboll och en del andra aktiviteter, det som är så viktigt på träningsläger alltså. Två matcher är inbokade: Lokomotiv Moskva och Krasnodar. Förr i tiden var Himmelriket med på sådana här resor, vi hoppas att åter kunna vara det efter att den här förtvivlade pandemin är ett minne blott.


Sebastian Nanasi (NY)
Bara aktionen fram till Malmös 1-0 (Berget) gör att Sebastian är värd en plats på veckans lista. Att han dessutom fyllde på med i övrigt fint spel med bland annat en så kallade hockey-assist fram till 2-0 (Sejdiu) gör motiveringen än starkare. Om han förra året var lite av en överraskningarnas man efter utlåningen till Varberg som inte lovade så mycket, har han ett år senare andra förväntningar på sig. Det ska bli oerhört intressant att följa Sebastian Nanasi under 2022. Det har börjat bra.


Anders Christiansen (NY)
Kaptenen styrde och ställde. Såg ut att trivas. Spelade fram, vann boll, fanns där han skulle vara och såg hela tiden till att medspelarna var på tårna. Som sagt, man ska vara försiktig med överorden så här i januari och mot ett dylikt motstånd, men Anders Christiansen var bäst på plan. Mycket mer kan man väl inte begära. Skriver i veckan om att några danska klubbar lär ha varit intresserade av hans tjänster. Det är inte svårt att förstå, men vi släpper inte AC. Vår kapten, vår härförare, vår bästa.


Spelprogrammet (6)
Vi släpper inte den här punkten riktigt än. I den näst sista omgången möter MFF Varberg borta. Som liten spelade jag på samma arena, Påskbergsvallen, iklädd lokalkonkurrenten GIFs rödblå ställ. Det bästa som fanns var att vinna mot Bois. Ibland när jag blundar och drömmer mig bort till hösten ser jag mig själv inne på gräsmattan, vi har precis vunnit guld nummer 23, vi vet att vi kan spela sista omgången hemma mot Degerfors och bara njuta av det faktum att vi är seriesegrare, för just nu är jag med tusentals andra himmelsblå under den mörka himlen, och vi sjunger, firar, skrålar och skålar, för vi är mästare. Och vi blev det i min hemstad Varberg, där jag har bara ett par minuter hem på cykeln. Mycket kommer att hända längs vägen, men att påstå att detta är en helt orimlig dröm vore konstigt för en himmelsblå supporter så vana vid att vinna som vi är.

Vi får inte se Amin Sarr slå igenom i MFF, för i måndags blev han helt klar för den holländska klubben jag alltid måste googla för att få till rätt antal e i texten: Heerenveen. Lycka till, Amin, men det känns ledsamt att vi som CL-klubb måste släppa en spelare till en holländsk bottenklubb eftersom det ändå ses som ett steg upp i karriären för en spelare. Detsamma får sägas om Anel Ahmedhodzic, om än att den franska ligan får ses som spännande. Fast trots allt, Bordeaux är ett bottenlag och är inte i närheten av få spela i Europa nästa säsong. Löner är betydligt högre, motståndarlagen i Frankrike (samt vissa av dem i Holland) klart bättre än våra allsvenska konkurrenter, och det finns ett skimmer av äventyr att lämna Sverige. Jag fattar det. Jag förstår spelarna, och önskar dem lycka till. Men det hindrar inte att jag som sagt finner det ledsamt att vi säljer våra unga och bästa, och att det är helt naturligt att vi gör det, till sämre lag.

Magnus Johansson2022-02-02 17:07:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?