Sex och Jävligt offside: Det är kul med fotboll

Sex och Jävligt offside: Det är kul med fotboll

Segrar, spelare som utmärker sig och ett ställningstagande - det är ändå kul med fotboll.

Kul med fotboll (NY)
Som Emil Forsberg hade sagt, det är kul med fotboll. Inte alltid. Inte när MFF förlorar matcher. Eller när exempelvis Chelsea möter Newcastle. Men det är kul med fotboll när vi får se matcher mellan två bra lag som Malmö och AIK, där domaren tillåter mycket (det går att klaga på att vi inte fick några straffar, men å andra sidan dömdes det inte frispark för liknande situationer ute på planen), mellan två lag som är rivaler men som någonstans ändå respekterar varandra för att de är storlag (alltså inte är Hammarby), och där vi vinner till slut. Då är det väldigt kul med fotboll. Det är också kul att se att vårt MFF redan håller en hög nivå, för det är fortfarande tidigt på säsongen. Och riktigt kul ska det bli att spela semifinal i Svenska Cupen på söndag. Kul var ordet.

Erdal Rakip (NY)
Många spelare förtjänar att nämnas och att hamna på veckans lista efter matchen mot AIK i måndags. Tyvärr får de inte alla plats, och jag nöjer mig med två. Först ut: Erdal Rakip. Som i år har vuxit ut till en av lagets både bästa och kanske viktigaste spelare. Jag trodde inte riktigt att han hade det i sig att göra sådana defensiva insatser parat med den fortsatt fina förmågan att ta sig framåt. Inte på det här sättet.  Man älskar ju Erdal för den han är, med alla sina SM-guld i den låga åldern, och målen han gjort som de mot Elfsborg och Östersund i slutminuterna, men hade du frågat mig om en startelva 2021 hade jag nog inte placerat honom i den. Nära den, men andra gick före. I år så här långt är han absolut självskriven. Vilken jäkla stjärna du är, Erdal!

Sebastian Nanasi (NY)
Nummer två att nämna är unge Sebastian Nanasi. Här är det lite som med Erdal, det vill säga att jag förra året såg honom som spännande och duktig, men inte med i en startelva. I år, vem tar bort honom? Konkurrensen är nästan löjligt tuff med alla spelare tillgängliga, men Sebastian visar kvaliteter som gör skillnad. Gjorde en mycket bra match mot AIK, och till slut blir han också målskytt. Ser ut som om han spelar med ett konstant leende på läpparna; som åskådare har jag detsamma när han har bollen.

Värvningar som gör skillnad (NY)
Dennis Hadzikadunic är klar på ett årslångt lån och ryktena om Isaak Kiese Thelins återkomst är så starka att det helt enkelt måste finnas substans i dem. Jag anser att vi i mittlåset Nielsen/Moisander har en väldigt fin uppsättning, men de kan omöjligtvis spela varje match. En skada, en formdipp, en avstängning; Chalus har ännu så länge inte visat att han är en allsvensk toppspelare, så med Hadzikadunic har vi nu fått in landslagskvalitet. Att IKT kommer att tillföra laget spets är inget jag behöver ägna bokstäver åt, utan han är så varmt välkommen. Det här känns väldigt bra.


Fasta situationer (NY)
Minns ni när MFF fick straffar med sig och valde att efterskänka dem genom att passa målvakterna eller skjuta utanför, eller när vi slog hörnor och frisparkar som pojklagsspelare? När ballongbollar var legio? I matchen mot AIK gjordes alla våra tre mål efter fasta situationer: En hörna, en frispark, en straff. Dessutom var där flera andra tillfällen som det skapades farliga eller åtminstone nästan-lägen. Där det tidigare kändes som att man gjorde något på vinst och förlust, verkar det nu som att man faktiskt tränat på det och gjort upp planer.

Att inte möta Ryssland (NY)
Sverige, Polen och Tjeckien gick gemensamt ut och sa att länderna inte tänker möta Ryssland i playoff till VM i Qatar. Ett fullt rimligt ställningstagande då Ryssland är en krigförande nation som gett sig på en granne av stormaktslängtande skäl. Ryssland överklagade detta till sportens skiljedomstol CAS, och alla är inte övertygade om att den överklagan kommer att avslås. Det kan alltså bli så att Ryssland får rätt och att Sverige kan få möta Ryssland i en helt avgörande match. Det hedrar Svenska Fotbollförbundet och landslagscoach Janne Andersson att de kommer vägra spela den matchen. Hellre avstår de VM. Detta berättas i Olof Lunds podcast. Ryssland lär därmed få en direktplats då även Polen förklarat att de inte kommer att möta Putins lag. Som skrivet, mycket hedervärt! Ibland är principer viktigare än sportsliga framgångar och idrottsliga äventyr.


Går förstås utmärkt att reta sig på att Stadion inte var redo att spelas cupkvartsfinal på. Eller oroa sig över Anders Christiansens ljumskar. Och borde jag inte kunnat komma på en egen negativ åsikt i stället för att låna slash kopiera slash inspireras av Henriks listoffside förra veckan?

Ja, den här spalten borde kanske bliva vid sin läst. Men fotbollsrelaterade problem har onekligen en anstrykning av futtighet över sig just nu.

Magnus Johansson2022-03-16 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?