Sex och Jävligt Offside: Två fina klackar
Foto: Peter Lind

Sex och Jävligt Offside: Två fina klackar

Hemmapremiär och ett vansinnigt snyggt mål - det är onsdag och således är det listdags.

Hemmapremiär (NY)
Kall men solig vårdag, en fin bortaseger med tillhörande tre poäng i första omgången, flaggdag och i det närmaste fullsatt. Hemmapremiärer är verkligen något alldeles extra, och nu efter de senaste årens pandemihelvete var den denna om möjligt ännu mer efterlängtad. Var det all denna uppdämda förväntan som fick de himmelsblå spelarna att se lite yra och nervösa ut till en början? Klacken var länge nästan lika imponerande som klacken i punkt 2, överlag på läktarna var det en bra stämning, dock inte hela matchen, det mattades när laget behövde det som allra mest i slutet av matchen när vi skulle forcera, men nu är vi igång. Hemmapremiären är ett minne, nu tittar vi framåt.

Målet (NY)
Ska inte säga att det saknades andra spelmässiga höjdpunkter från Malmös sida i måndags, men målet… Det är sånt som folk kallar för fotbollsgodis. Ni som inte sett det: Thelin tar bollen från en elfsborgsspelare, passar till Nalic som lägger ut den till Berget på högerkanten som utan att lägga den tillrätta skjuter in bollen till Birmancevic som klackar den i mål. Så snabbt det gick där, så vackert det var att beskåda. Det finns stora likheter med Markus Rosenbergs mål mot Kiev och den gemensamma faktorn här är givetvis Jo Inge Berget. Samma precision på näst intill samma yta – en gång är ingen gång, två gånger är en vana.

Hugo Larsson (NY)
På bänken hittades Ola Toivonen, Oscar Lewicki och Sören Rieks bland andra. När Milos Milojevic till den andra halvleken bytte ut Adi Nalic valde han att sätta in Hugo Larsson. 17 år gammal, fyller 18 i juni. Många tränare vi har haft de senaste åren hade definitivt valt någon av de tre första namnen, för säkerhets skull. Så därför: Modigt av Milos. Fast Hugo visade inget som sa att han skulle vara en chansning eller risk att spela. Han tog för sig, visade sig, ville ha boll, gjorde något bra med den när han fick den. En stabil och förtroendeingivande allsvensk premiär, det kan man nog kalla det utan att ta till överord.

Nästa match (NY)
Det är bara början av serien och ingen ko på isen för att vi tappade två poäng i måndags. Men för känslan i laget, för känslan i föreningen, för alla vi supportrar, för att den känslan ska vara positiv och framåtriktad vore det bra med en betydligt bättre insats mot AIK på söndag än vad vi sett hittills i Allsvenskan. En riktig håll-käften-insats, typ så. Det och tre poäng och det blir en fin påsk.

Stadions gräsmatta (NY)
Tävlingsfotboll ska spelas på gräs, det är sen gammalt (alltid). Så här efter en lång vinter är vissa planer kanske inte de allra bästa och grönaste, det studsar lite konstigt och de bruna fläckarna breder på sina håll ut sig. Men hav tålamod, till slut när värmen kommer blir de sköna och vackra och de luktar gott och det är precis så det ska vara (till skillnad från plast). MFF mötte AIK i Svenska Cupens kvartsfinal på Malmö IP:s plast och vi var många som ondgjorde oss över detta, men nu cirka en månad senare och när vi spelar i Allsvenskan kan jag konstatera att det var värt det. För stryk det där med att hava tålamod med att gräset blir grönare när värmen kommer, Stadions gräsmatta är redan nu finare än jag någonsin får min under optimala förhållanden till sommaren. Så ska det se ut. Himmelsblå spelare är lyckligt lottade.

Kontraktsförlängningar (NY)
MFF med sportchef Georgson i täten är proaktiva. De förlänger nu kontrakt med viktiga spelare i god tid, senast i raden med Veljko Birmancevic som trots att han har drygt två år kvar på sitt innevarande fick förlängt (samt löneökning som morot) med ytterligare ett år. Det fattas några, som Erdal Rakip vars kontrakt löper ut efter den här säsongen. Jag är säker på att MFF gör sitt yttersta, men om det är en lönefråga eller om Erdal ser att han allra helst försöker sig på ett nytt utlandsäventyr… Kanske är det en kombination. Vi får se vad som händer där.

Vad det än beror på så är det ingen rolig trend att Malmö FF sen i höstas är rätt bleka på hemmaplan. Fotboll Skåne berättar att hemmasnittet på de senaste 10 matcherna är svaga 1,4 poäng, vilket är det sämsta resultatet sen 2009. Nu är det bara en enda allsvensk hemmamatch spelad 2022, så än kan vi spara på avgångskraven (till alla i hela föreningen givetvis). Det finns tid att dra igång en mäktig hemmasvit om man säger så, och den får gärna börja på söndag mot AIK. Men sett till hur vi spelade i måndags kan jag ändå känna viss oro; de höga kraven ska vi ha på MFF.

Magnus Johansson2022-04-13 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?