Sex och Jävligt offside: Sergio ser ju väldigt bra ut

Sex och Jävligt offside: Sergio ser ju väldigt bra ut

Seger mot Mjällby trots mängder med skador. Detta avspeglas i veckans lista.

Sergio Peña (2)
Många var bra i Malmö mot Mjällby. Många har varit bra i Malmö i de senaste matcherna. Men allra bäst i lördags och i de senaste matcherna har vår peruanske landslagsman Sergio Peña varit. Det lugnet och den självklarheten, man ser inte den i Allsvenskan så ofta. Han tycks ha mycket mer tid att åstadkomma saker på planen än andra spelare, och han styr och ställer som en ledare. Med tanke på hans skador och stora frånvaro på grund av dessa samt landslagsspel känns han nästan som ett nyförvärv. Truppens viktigaste spelare i dagsläget.

Full kontroll (Ny)
Ett önskescenario: MFF gör 5-0 efter en kvart och spelar sen av matchen, alternativt gör ännu fler mål. Då kan jag som supporter sitta lugn i båten, njuta som omväxling och inte ha ett onormalt högt blodtryck (fråga: påverkas verkligen blodtrycket av nervositet? Någon läkare bland läsarna kanske kan svara på det). Sällan blir det så. Vanligast är att man jublar när domaren blåser av matchen, de tre poängen har säkrats och man kan andas normal igen. Mot Mjällby var det ingetdera. Inga 5-0 efter en kvart, inte ens en målmässigt överlägsen ledning och till slut seger. Fast inte heller den vanliga nervositeten att vi skulle släppa in mål för det var ju full kontroll från hemmalaget. Trots alla skador och trots positionsändringar i laget så var det oerhört tryggt och säkert. MFF var en maskin som spelade av matchen utan till synes större problem. Det var vackert att beskåda.

Hugo Larsson (Ny)
Åh nej, Oscar Lewicki skadad efter cirka 20 minuter. Det är verkligen inga bra nyheter, Oscar har varit fantastiskt nyttig för laget sen han kom tillbaka. Men i lördags hade det ingen större betydelse. In i hans ställe kom Hugo Larsson och spelade så självklart och lysande som vore han många år äldre och med en helt annan erfarenhet i bagaget. Efter matchen blev han uppropad till klacken där han fick megafonen i handen och sjöng ihop med klacken. Jag hade rysningar när jag såg det. Tänk att vara 17 år, spela i Malmö FF och få den kärleken – går det ens att ha fantasi nog för att drömma ihop ett sådant scenario?

Spelmål (Ny)
Vi får backa bandet till 80-talet för att hitta en defensivt lika stark start på Allsvenskan för MFF:s del. Ett insläppt mål, och knappt några målchanser heller för den delen, på sju matcher talar sitt tydliga språk. Då kan man ge sig den på att det kan hittas annat att kritisera, som att det inte görs så många mål. Och visst, bara ett straffmål på de senaste tre matcherna har det blivit. Det kan man förstås oja sig över om man är lagd åt det hållet. Kul då att det kom två spelmål i lördags. Som extra bonus var de urtjusiga.

Mycket folk (Ny)
Utsålt men inte fullsatt mot Mjällby. Inget konstigt med det, för det kommer alltid sjukdomar och annat som gör att en del tvingas stanna hemma. Men mycket folk är det på Stadion ändå. Väldigt mycket. Det spelar i år ingen roll vilka vi möter eller på vilken veckodag det är, folk vill se Malmö FF spela fotboll. Det fanns en oro att pandemin skulle skapa nya vanor, att väldigt många hade vant sig vid att se matcher på teve och kanske skulle ha svårt att komma tillbaka när restriktionerna försvann. Möjligt att det är en befogad oro på sina håll (i bland annat Borås och Norrköping vallfärdar inte folk direkt till Elfsborgs och IFKs matcher), men inte i Malmö. När säljs matchen mot Häcken slut?

Vår, snart sommar (Ny)
Kan det bli vackrare? Rapsfält i blom, gula maskrosor i mängder på gröna ängar, vitsippor i skogsbackar, en sol som vägrar sluta skina, men det är ändå lite småkyligt. Träden blir allt grönare, människor börjar lätta på klädseln och ser man inte fler leenden minsann. Allsvenskan är igång, den börjar sätta sig, men den är ännu rätt ung och mycket är kvar. Det är vår, snart är det sommar. Det är bästa tiden på året. (Ja ja, de två senaste dagarna har varit lite muliga och gråa, och det har fallit lite nödvändigt regn, men sådant hör också den svenska våren till.)

Min kollega Henrik försökte se det positivt förra veckan och gav Listan en punkt som hette ”Nåja. Några är ju faktiskt friska”. Jag tyckte det var en frisk idé som skulle applåderas. Men tyvärr. Jag kan inte göra detsamma den här veckan, för nu börjar det här bli rent löjligt. När både Oscar Lewicki och Johan Dahlin fick lämna matchen i lördags hade vi en skadelista bestående av följande startelvespelare: Knudsen, Berget, Thelin, Rieks, Moisander, Christiansen, Nalic, Dahlin, Lewicki, samt Mujanic och Edvardsson. Otur, hög ålder, ny tränare: Vad det än beror på så räcker det sen länge med alla dessa skador. MFF har en bred trupp, men den är bred för att det ska kunna roteras. Med så här många borta blir det ett stort slitage på de som är friska och hela. Nu kanske det funkar, i sommar med Europaspel kommer det inte att göra det. Och nu kanske det också börjar lätta lite, en del av namnen ovan är tillbaka möjligtvis redan ikväll, men som sagt: Det räcker nu.

Magnus Johansson2022-05-11 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?