Sex och Jävligt offside: Ismael och Johan

Sex och Jävligt offside: Ismael och Johan

Två målvakter - den ene spelar och den andre är skadad. De hamnar överst på veckans lista som inte har så mycket annat positivt att blicka tillbaka på.

Ismael Diawara (NY)
Bäst på plan kan en målvakt vara. Emellanåt är det roligt att se, ibland säger det något om lagets insats. Att Ismael Diawara var bäste MFFare hemma mot IFK Värnamo ska nog ses inte som särskilt positivt för övriga inblandade. Det är inte hans fel, han gjorde sitt jobb och för det ska vi vara tacksamma. Det var en kvart i slutet av matchen då övriga 10 himmelsblå mer agerade som statister och då fick Ismael göra en hel del fina räddningar. Väl värd veckans förstaplats.


Johan Dahlin (NY)
Samtidigt skänker Listan en tanke till Johan Dahlin. Han är i mina och många andras ögon Allsvenskans bästa målvakt, och skulle utan sin hjärnskakning mot Mjällby säkerligen ha stått såväl i söndags mot Värnamo som övriga höstmatcher. Verkade närma sig en comeback, men fick så en boll i huvudet på lördagens träning. Det är tur vi har Ismael, men Johan är nummer ett. Kanske inte längre bara för sitt målvaktsspel mellan stolparna, utan för den kravställare och kulturbärare han är. Krya på dig, Johan. Vi saknar dig.


Framtiden (NY)
Att något måste ske med Malmö FFs A-trupp står klart. Det finns en trubbighet i offensiven som är nästintill skrämmande sett till hur mycket pengar som har investerats. Det har skrikits efter en defensiv mittfältare under hela året, där det till slut värvades gånger 2 med olyckligt resultat i bägge fallen. Väntar en stor utrensning? Eller kommer det att lappas och lagas bland spelarna? Hur fungerar vår modell med VD – direktör – sportchef egentligen? Ger de sig själva godkänt sett till årets värvningar? Tre tränare har vi haft, ingen har fått laget att lyfta ordentligt. Konstatera kan vi nog då att det inte beror på Milos, Andreas och Åge utan en spelartrupp som inte håller måttet för allsvensk toppstrid. Vad händer i detta nu med planerna på en ny tränare? Vilka spelare får inte förlängt, vilka försöker man göra sig av med trots kontrakt? Framtiden är minst sagt oviss, men om något kan man hoppas att det kommer att bli bra till slut. Det är ändå positivt.

Revansch? (NY)
Det är egentligen en omöjlig uppgift för ett svenskt lag (också för Malmö FF) att vinna borta mot ett topplag i Bundesliga. Skillnaderna ska helt enkelt vara för stora på nästintill alla punkter som brukar avgöra en match. Vi lever på hopp och drömmar, men klär man sig i den realistiska kostymen så inser man att svenska lag bör vara många nummer för små. Men hoppet måste finnas där. Vi måste tro. För en seger mot Union Berlin skulle vara årets härligaste trepoängare efter händelserna i torsdags. MFF gjorde en på det stora hela bra Europamatch (men uddlösheten framåt fortsätter vara ett problem), fram till att några tyska dårar fick för sig att förstöra kvällen. Till sin hjälp kom Uefa som borde stängt matchen alternativt tömt berlinarnas publiksektion, men så blev det inte. Det räcker nästan inte med ordet revansch för att beskriva hur Listan skulle må vid en eventuell himmelsblå seger i morgon kväll.

Camp Currywurst (NY)
Syskonen Åsa och Peter åker för Himmelrikets räkning till Berlin för att rapportera hem om allt inför, under och efter matchen mot Union Berlin. Den ene skriver, den andre fotar. Bägge är vana campresenärer, och vana vid alltifrån intervjuer med spelare till bloggande om allt som hör till en Himmelriketresa. Ni har redan fått smaka på lite grand från dem, mer kommer. Camp Currywurst är här.


Publiksiffran (NY)
Efter hur den här säsongen sett ut. Efter framför allt de skrämmande scenerna förra veckan då jag hörde många säga att det lär dröja innan de återvänder till Stadion för att se MFF spela fotboll. Efter det oerhört täta matchandet. Trots en motståndare som inte kan betraktas som publikdragande. Det kom ändå 15 168 personer för att se MFF mot Värnamo en söndag eftermiddag. Jag tycker det är en imponerande siffra.


Union Berlins smuts till supportrar har jag tagit upp i punkt 4. Deras beteende var så mycket värre än något annat den här veckan, vilket vi väl alla kan vara överens om. Vill inte skriva mer om dem nu, så jag lämnar dem därhän.

Att det går mindre bra för Malmö FF och att vi vägrar göra mål har jag också redan berört, i punkt 3 här ovan. Men jag tar detta vidare och utvecklar en aning tänker jag. För när man ser tabellen, hur våra konkurrenter vägrar slita sig loss helt och hållet trots att vi gör vårt bästa att hjälpa dem, så känns vårt 0-0 mot Värnamo och dessförinnan mot Hammarby ännu värre. Vi hade haft häng på guldet, och framför allt på Europaplatserna om vi "bara" hade vunnit där. Nu ser till och med det sistnämnda tufft ut, även om man aldrig ska ge upp, och vinner vi inte i så fall cupen 2023 blir det inget resande nästa år för vare sig himmelsblått lag eller supportrar. Värre än så är att vi tappar viktiga poäng i rankingen vilket kan innebära mycket svårare lottningar i framtiden. Det så tråkiga och onödiga är att det känns som att det har slarvats och snålats, att det mycket är därför vi ligger där vi gör. 

Magnus Johansson2022-10-12 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?