Sex och Jävligt offside: Återhämtning i två plus-läge
Bonke Innocent. Bättre än någonsin.

Sex och Jävligt offside: Återhämtning i två plus-läge

Serieledning, normalare spelprogram och en lite smått påbörjad nedräkning till årets europaspel. Veckans lista är här.

Vila emellan (NY)
Måste erkänna att det gick snabbt att vänja sig vid två matcher i veckan, och – i praktiken – allsvensk fotboll nästan varje dag. Men nu är det slut med det. Att det alldeles nysläppta spelprogrammet för omgång 19-27 berättar att Malmö FF ska spela allsvensk match både den 10 och 13 september får ses som ett undantag. Hädanefter övergår vi till vanlig takt, med landslagsuppehåll och en match i veckan. Vilket möjligtvis, och förhoppningsvis, kan kryddas och utökas med en lång räcka europamatcher. Förstås.
 
Är detta till vår fördel då? Njae, kanske inte, med tanke på truppbredden. Många andra lag borde rimligen ha det jobbigare med ett kompakt spelschema än Malmö FF. Men även om det myckna matchandet gick att vänja sig vid från ett supporter- och dplay-tittar-perspektiv tänker jag att det där uppskruvade tempot inte är hållbart i längden. Det fanns knappt nåt utrymme att glädja sig över en seger innan det var dags att bli nervös inför nästa match. Mer tid för återhämtning väntar. Det är nog en bra grej.

Över två (NY)
33 mål gjorda och 35 poäng. På 16 matcher. Det ger ett snitt på 2,06 respektive 2,19. Slå ut det på 30 matcher, och vi landar på siffror som brukar räcka ... långt. Och en siffra som också passerat två i år är antalet nya MFF-målskyttar i allsvenskan på nya Stadion. Ifjol fick vi bara en sådan; Felix Beijmo. Men i år är de tre redan: Franz Brorsson – som gjort mål i både Champions League- och Europa League-kval på Stadion, men aldrig tidigare i allsvenskan – Anel Ahmedhodzic och Adi Nalic. Och vem vet, de kan ju bli fler. Känns exempelvis inte uteslutet att Ola Toivonen adderar något hemmamål till de han gjort borta (för de mål han gjorde på gamla Stadion 2008 räknas såklart inte i detta sammanhang).


Bonke Innocent (NY)
Går ju såklart att argumentera kring huruvida Bonke Innocent är årets största positiva överraskning. Men nånstans är det smått sensationellt att en spelare som så länge brottats med brist på kontinuerlig speltid plötsligen strålar av självförtroende. Det går snabbare, bolltoucharna är mindre omständliga, och allt ser självklarare ut. Och visst har han utvecklat sitt offensiva spel? Exempelvis är det ju faktiskt han som sprintar ner mot hörnflaggan till och slår inlägget som så småningom leder fram till Christiansens 2-2 i söndags.


Patriot Sejdiu (NY)
Utlåningar kan vara svåra. I helgen var exempelvis Romain Gall ännu en gång fast på Stabaeks bänk. Och häromåret fick inte Felix Konstandeliasz nån fart på sin karriär i Mjällby, medan Samuel Adrian knappt hann börja i Kalmar innan han smällde knät. Å andra sidan blev Ahmedhodzic och Nalic viktiga spelare för sina lag. Så går Patriot Sejdiu samma väg som de senare nu? Dalkurd, hans nuvarande lag, ligger visserligen på nedre halvan av Superettan. Men Sejdiu har hittills stått för fyra mål – näst mest i laget – och gjorde ett riktigt klassmål i krysset mot andraplacerade Halmstad i helgen. Kolla här bara.
 

Tio raka (NY)
Kryss i helgen, och genast vaknar den inre domedagsprofeten till liv. Men är det då dags, och är det då rimligt, att börja gasta om att ALLA MÅSTE AVGÅ och att detta är KATASTROF och att matchen var den SÄMSTA NÅNSIN!? Jag skulle säga nej. Malmö FF gjorde ingen stormatch uppe på Lister, men Mjällby är ett svårspelat lag och nånstans låg väl lite missflyt i luften. Och vi kan sura hur mycket vi vill, vi har ändå tio raka utan förlust. 
 

Hemmalott (NY)
På offsideplats förra veckan, och positiv sexa idag. Av detta skäl: laget slipper resa utomlands nästa vecka. Personligen tror jag att det betyder mycket. Fast det kan kännas lite jobbigt att vi redan i första omgången ställs mot ett lag från en så pass icke-gärdsgårdig liga som den polska. Även om, ser jag när jag kollar lite närmare, den inte är högre rankad än på plats 29 bland de europeiska ligorna (allsvenskan är 21:a). Vår motståndare MKS Cracovia har kvalificerat sig som cupvinnare. De blev sjua i ligaspelet, som slutade för precis en månad sedan. Ny polsk säsong inleds nu i helgen. Omöjligt uppdrag? Nej. Men ett kvalitetssnäpp upp från Ballymena, det kan vi nog räkna med.

Cracovia deltog för övrigt i europaspelet även ifjol. Då åkte de ut direkt; på bortamål och efter förlängning mot slovakiska Dunajska Streda.
 

Det har skrivits och sagts en massa om det redan, så jag ska fatta mig kort: Oavsett anledningar känns det känns oerhört sorgligt att Guillermo Molins inte fick det avslut som anstår en ikon.

Henrik Zackrisson2020-08-19 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?