Sex och Jävligt offside: Att tycka till
Intervjuad.

Sex och Jävligt offside: Att tycka till

Veckans lista kommenterar rykten och återkommer till förra veckans medlemsmöte. Och så här års lämpar det sig ju extra väl att önska sig saker.

Cornelius (NY)
En stor och möjligen lite kantig dansk landslagsanfallare? Babars rådgivare, den där äldre elefanten med glasögon och epåletter på uniformsjackans axlar? Nej! I motsats till de båda lyssnar den Cornelius som kanske snart blir våran till förnamnet Derek. Trots landslagsmeriter gissar jag att det är en spelare som få här hemma visste nåt om innan ryktet dök upp. Jonas Hansson på Fotboll Skåne var snabbt ute med en scoutingartikel som bland annat berättar om en vänsterfotad och hyfsat snabb spelare. Som ju dessutom varit i Qatar nyligen, men utan att få speltid. Om jag inte är alldeles ute och cyklar blir detta första gången vi har en kanadensare i laget. Om ryktet blir verklighet, vill säga – så här på Luciakvällen (när detta skrives) finns ännu ingen officiell bekräftelse. Men den kommer kanske snart?

Medlemsmötet i förra veckan (NY)
Det fanns en del kritik i frågorna från församlingen, men särskilt stormigt blev förra veckans medlemsmöte aldrig. Personligen tyckte jag att frågorna kring spetsvärvningar blev intressantast. Här snurrade Anders Pålsson runt sin hellre-tre-Rosenberg-än-en-Ronaldo-formulering en smula, men Daniel Andersson kunde ge en något tydligare bakgrund. Man ville inte säga för mycket om Milos Milojevic-sparkningen eftersom han inte var på plats och kunde ge sin bild. Avsaknaden av klarspråk blev kanske inte så värst mycket hänsynsfullare, för det sades att det kommit ”signaler” redan i maj och att avskedet inte bara handlade om resultaten.

Efter mötet slog det mig som en smula underligt att inte Andreas Georgson tillhört aftonens talare. Men det fanns det kanske en förklaring till (nån som vet?).

Men nog med kverulans. Föreningens representanter hade förberett sig väl, och även om de svar som gavs ofrånkomligen innehöll en del klyschor var man kloka nog att tidigt prata om självrannsakan och att man inte var nöjda med säsongen som varit – jag tror att Anders Pålsson valde rätt när han i inledningen nämnde de framgångar som året trots allt innehållit, och då underströk att dessa förmörkats av den nesliga sjundeplatsen (andemeningen var denna, minns inte det exakta ordvalet).

Ha åsikter (NY)
I veckan har den lokala grenen av Sverigedemokraterna ogillat att Henrik Rydström uttalat sig negativt om partiet i Sydsvenskanpodden. Och visst, Malmö FF ska vara en politisk obunden organisation och allt det där. Men att representanter för klubben luftar åsikter är ju knappast något nytt. Man behöver exempelvis inte googla Eric Persson särskilt länge innan ”i Malmö spelar vi i blått och röstar rött” dyker upp.

Det var dock då det. Jag skulle inte trilla av stolen av förvåning om det visat sig att en del av dagens Malmö FF-anställda röstar borgerligt. Men lägg det åt sidan, för poängen med den här punkten är något annat. Nämligen att det känns uppfriskande med någon med synpunkter. Som inte helt impregnerats av den utslätade och intetsägande replikens konst, som inte duckar för att tycka saker i en intervju. Alla behöver såklart inte hålla med om åsikten, men svar blir onekligen intressantare när det sägs nåt.

Rydströms intervjuteknik (NY)
Apropå Henrik Rydström: ytterligare ett klokt taktiskt val i planeringen av medlemsmötet var att avsluta det med en intervju. Tack vare detta gick de flesta – alla? – av oss hem fyllda av tillförsikt och med ett leende på läpparna. För trots att Rydström gärna stånkar och smackar en smula i inledningen av sina svar, som att han letar efter orden, har han onekligen förmågan att äga en scen. Och säga bra, insikts- och substansfyllda saker som känns på riktigt och inte bara som floskligt publikfrieri. Det kan nog bli bra det här. Faktiskt.

Spelarförhoppning på önskelistan 1: Emmanuel Lomotey (NY)
Det händer ju inte så mycket, så varför inte lufta lite förhoppningar inför nästa år? Här har vi den första: Emmanuel Lomotey. De första månaderna har ju onekligen varit tämligen bistra för ghananen, men jag vill tro att det finns nåt där. En försäsong, en nystart, en explosion? Hm. Jag hoppas.


Spelarförhoppning på önskelistan 2: Joseph Ceesay (NY)
Fick en hel del speltid innan sin skada, och var inte någon fiaskovärvning. Ingen dundersuccé heller, dock. Kritiken handlar ofta om för få poäng samt en viss obeslutsamhet i avgörande lägen. Här finns emellertid en rejäl usp i farten – han har den där sortens underliga snabbhet där det inte ens ser ut som om han tar i när han springer. Kan den nya tränarkonstellationen hjälpa honom att få ut mer av sina spetsegenskaper kan det nog bli bra. Det här också. Faktiskt.


Har vi gnällt färdigt på VM? Kanske inte. Men nu är det i alla fall snart slut. Så istället, denna kyla. Denna genomdystra, förlamande kyla. Och det har inte ens varit vintersolstånd än.

Henrik Zackrisson2022-12-14 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?