Sex och Jävligt Offside - Cupspecial
MFF firar efter senaste cuptriumfen för två år sedan.

Sex och Jävligt Offside - Cupspecial

Idag är det cupfinal och då lägger vi listan lite tidigare så att vi kan bidra till uppladdningen!

Mesta Mästare (NY)
Under den de många åren mellan 1989 och 2022 då vi hittade på alla möjliga sätt att misslyckas i Svenska Cupen myntades uttrycket "Cuppajävelen" som var en anspelning på att cupen är ett jävulskap vi aldrig vinner.
Inget kan vara mer fel då denna ädla turnering, precis som allsvenskan, är en tävling där Malmö FF är mesta mästare och vi innehar hela femton cuptitlar, vilket är sju fler än närmsta utmanare. Vi är alltså även rent statistiskt störst, bäst och vackrast när det kommer till Svenska Cupen.


Mats "Balja" Arvidsson (NY)
"Balja" var en av Roy Hodgsons go-to-guys på 1980-talet när skadorna hopade sig. Balja var nämligen en oerhört allround och intelligent spelare som kunde göra jobbet på så gott som varje position. 
Dock gjorde Balja kanske sitt största MFF-avtryck året innan Hodgson tog över Di Blåe, nämligen i cupfinalen 1984 då han mot Landskrona BoIS gjorde matchens enda mål och därmed säkrade MFF:s tolfte cuptitel. 


Anders Palmér (NY)
I cupfinalen 1984 byttes ovannämnda Mats "Balja" Arvidsson ut i den sextiofemte minuten mot Anders Palmér och två år efter den tolfte cuptiteln säkrade sedermera "Palle" den trettonde titeln på Råsunda mot IFK Göteborg genom sitt avgörande 2-1 i den sjuttioåttonde minuten.
Den lille eleganten Palmér, son till legendaren Calle, var inte helt olik en annan nätt men oerhört skicklig lintott som med all sannolikhet spelar i dagens MFF-elva, nämligen Sebastian Nanasi.


Class of ´89 (NY)
Det fjortonde cupguldet säkrades 1989 av Roy Hodgsons sista årskull. Briljante dribblern Joakim Nilsson och powerduon Leif Engqvist och Håkan Lindman stod för målen då Djurgården enkelt besegrades med 3-0. Det var Roys sista titel efter fem fantastiska år som MFF-tränare. Trots seriesegern på hösten lurades vi åter på ett SM-guld, men cupguldet som pågarna från 1989 vann kunde ingen ta ifrån oss.


Conny Andersson (NY)
Malmö FF:s nionde cuptitel var även den mot Järnkaminerna från Stockholm.
Året var 1975 och Djurgården hade en fin period bakom sig och kom till finalen som svaga favoriter. Bob Houghtons himmelsblå pågar var dock kompromisslösa och en för dagen så gott som sysslolös Janne Möller i MFF-målet kunde lugnt se på när MFF vann med matchens enda mål.
Matchvinnare och historisk titelvinnare den gången var Conny Andersson som avgjorde med en riktig kanon.


Ismo (NY)
Det kan vara på sin plats att skänka lite tröst till Ismael Diawara efter söndagens match. AIK-keepern fick vittja nätet fem gånger efter att hans förra lagkamrater hade lekstuga med hans nuvarande. 
Idag unnar jag Ismo att tänka på något betydligt trevligare, nämligen på cupfinalen den tjugosjätte maj 2022 då han med två avgörande straffräddningar avgjorde finalen och säkrade MFF femtonde och senaste cuptitel. Ismael Diawara må vara AIK:are nu, men i historieböckerna är han för alltid inskriven som en himmelsblå hjälte.


Nej, absolut inget känns offside idag när vi skall ta vårt sextonde cupguld hemma på Stadion.

Pontus Kroon2024-05-01 09:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?