Sex och Jävligt offside: En dag tinar frysboxen

Sex och Jävligt offside: En dag tinar frysboxen

Det är kallt ute. Blåsigt, snöigt och eländigt. Men vintern kan lägga av nu. Det är inte lönt den försöker, för vårtecknen börjar hopa sig.

Landslagsmännen (NY)
"Januariturnén". Ett underligt namn, är det inte det? Jag tänker att ordet ”turné” indikerar ett runtresande till flera platser. Men det gör ju landslaget inte alls. Man åker till ett enda ställe. Vilket i år var Cypern, och där spelade man en match (vilket väcker ytterligare en fråga: det brukar väl vara flera?). Estland stod för motståndet. Kanske inte någon nagelbitare direkt, men givetvis ska det uppmärksammas att det i poängprotokollet, precis som man kan vänta sig, återfinns idel Malmöspelare. Nanasi och Kiese Thelin målskyttar, båda efter inspel av Taha Ali. De tre var alla startspelare. Otto Rosengren kom in och fick en halvtimme. Sen stod visserligen Nanasi för en assist även till ett baklängesmål, men eftersom den estniske målskytten blev så fantastiskt oerhört glad må det väl vara hänt.


Åt rätt håll (NY)
Världen står i brand. Ekonomin fortsätter att vara dyster. Och ute är det så kallt att näsan inte ens hinner bli rinnig innan snoret fryser till is uppe i den. Men ändå ... visst går det nånstans åt rätt håll en liten liten liten aning? Visst har morgnar och eftermiddagar blivit lite ljusare (jo, det har de förstås, det behöver vi inte undra över, det är en fråga om årscykler)? Blue Monday – årets mest deprimerande dag – är just avklarad. I nästa vecka väntar årets första träningsmatch. Efter det, bara några veckor till cupstart. Det kan kännas osannolikt just nu, men det blir nog vår i år också.

Allsvenskt spelprogram (NY)
Det vilar en sorts vaghet över vintern. Det spekuleras och diskuteras, men man vet inte vilka spelare som värvas, försvinner, platsar, sjangserar eller formexploderar. Och man vet inte när vi möter vem. Fram tills igår. För då kom det datumspikade spelprogrammet för de första tolv omgångarna, och årets viktigaste datum kan nu alltså börja plitas in i våra kalendrar (se dock dagens offside).

Allsvenskan 2024 inleds alltså av Norrköping och Malmö FF den 30 mars. Att vi numera vet det får också ses som ett vårtecken.

Hugo Bolin-förhoppningar (NY)
Utveckling sker inte alltid i en stadigt och jämnt uppåtlutande kurva. Det gäller för alla möjliga områden. Inte sällan händer utveckling snarare i stegvisa hopp uppåt, från en platå till en annan. Vår historia är ju full av briserande framgångshistorier; unga spelare som hastigt och väldigt lustigt, ibland efter något år av synbar stagnation, tagit kliven från andrafiolsspelande och reservbänk till målsprute- och/eller nyckelspelarstatus (tänk Martin Dahlin, Ivo Pekalski eller, för all del, Markus Rosenberg). Så Hugo Bolin i år, kanske ... ? 


Vår kapten (NY)
Det fanns en glädjande passus i gårdagens SDS-rapport från träningen:

"Precis som under måndagen körde Anders Christiansen hela passet. Och nu som då var han bland träningens mest framstående spelare."

Jodå. Vår kapten verkar vara på väg tillbaks. Och det är ju då att jämställa med ett alldeles oerhört tungt nyförvärv.

Siby-utlåningen (Ny)
Den positiva och älskvärda framtoningen är beundransvärd på alla sätt, men till startelvor, eller ens inhopp, har den inte räckt. Känns därför helt rätt att Malmö FF äntligen hittat en utlåning till Mahamé Siby (om än bara för ett halvår). Mest för hans egen skull – förhoppningsvis får han spela – men mööööjligen också för Malmö FF:s. Det har ju faktiskt hänt förut att spelare tinats upp från långvariga frysboxar och lyckats göra avtryck. Att hoppas på en Markus Halsti:sk eller Bonke Innocent:sk utveckling är kanske att hoppas på för mycket … men en vet ju faktiskt aldrig.

Här hade jag egentligen tänkt skriva om den olyckliga krocken mellan 'Malmö FF i våra hjärtan'-konserten och MFF-Kalmar den 24 maj (när jag nu för en gångs skull köpt biljett till finkulturellt evenemang - eller, åtminstone till evenemang i finkulturell lokal).

Men så kom ett oändligt mycket tristare besked här på förmiddagen. Nämligen att Oscar Lewickis skada är allvarlig: korsbandet. Usch.

Henrik Zackrisson2024-01-17 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?