Sex och Jävligt offside: Europakväll, tabellbalans och nyförvärv
Krya på dig, Siby.

Sex och Jävligt offside: Europakväll, tabellbalans och nyförvärv

Listan blickar fram emot aftonens match, pratar nyförvärv och finner jämvikt i siffran 16.

Matchdag (NY)
”Vi ska vara nöjda med att bara förlora med 1-0”, sa Lasse Nielsen till Sydsvenskan efter matchen i Vilnius. Tro det? Men även om vi möjligen bör glädjas över att ha kommit undan med en uddamålsförlust – vilket ju åtminstone innebär att detta dubbelmöte i allra högsta grad lever – är Lasses ord dyster läsning. Jag har såklart blivit bortskämd efter alla magiska kvalkvällar, men blir lite beklämd när det rutinerade Europalag som Malmö FF de facto numera är uppträder så tafatt och vimsigt som det gjorde mot Zalgiris. Visst, matcher kan förloras, men spelmässigt var det alltså närmare 2-0 än 1-1. Usch.

Nåja. Med ett skönsjungande stadion i ryggen kommer det att se annorlunda ut ikväll, det vågar jag ändå både hoppas och tro. Som det står i nyhetskolumnen här bredvid: Vi vet, vi kan. Jodå.

Moustafa Zeidan (3)
Rent poängmässigt är det svårt att begära ett mer succéartat scenario än Moustafa Zeidans första veckor i klubben. Mål+assist mot Norrköping följdes upp med nytt mål och två nya målgivande passningar mot Sirius – en klubb som nu säkert gläds över att ha hjälpt till att förädla en talang, men som samtidigt möjligen grämer sig över att denna talang skulle manifesteras så tydligt mot just dem.


Buya Turay-värvningen (NY)
Ska erkännas att jag länge trodde sommarens anfallsvärvning skulle stavas Veton Berisha. Han hamnade istället i Hammarby, och jag läser att prislappen tros ha hamnat på runt 20 miljoner. Hur nära det egentligen var att han hamnat här lär vi aldrig få reda på. Och strunt i det, för in har Mohamed Buya Turay kommit. Han är givetvis ytterst välkommen. Truppen begåvas därmed med ännu en riktigt snabb spelare, och kan han nå upp i närheten av de höjder han befann sig på med Djurgården 2019 står succén och bultar på dörren. Och jag läser förresten en grej till: Buya Turay kom till Sverige som så ung att han kan räknas som hemmafostrad. Jag utgår från att det stämmer och påpekar lite lagom försynt att detta också är viktigt, i Malmö FF:s importstinna trupp.

Adjö, haltande tabell (NY)
Ingen allsvensk match för Malmö FF i helgen. Nu spelas nämligen den omgång som vi avverkade i förtid, redan i maj. Förstås finfint att laget ges lite extra återhämtning under brinnande europaspel (för det fortsätter som bekant i nästa vecka, oavsett hur det går ikväll) – men den haltande tabellen har rimligen utgjort ett irritationsmoment för alla med den minsta tillstymmelse till ordningssinne. Men! På söndag kväll är det slut med det där. Då kommer samtliga lag att stå på 16 matcher, och vi slipper lägga in en-match-mer-spelad-förbehåll när vi tabellspekulerar.

Tre raka (NY)
De andra topplagen fortsätter att vinna, men jag vill mena att det ändå ljusnat något i allsvenskan. De tre senaste matcherna har inneburit nio poäng. Och även om det funnits perioder då spelet hackat har segrarna, även rent objektivt sett, varit fullkomligt odiskutabla. Vi har varit bättre än våra motståndare och vunnit rättvist. Segersviten får gärna fortsätta. I all evighet.


Ola Toivonens fotbollshjärna (NY)
Det kan se lite lojt ut, men när det gäller timing och smartness (om användandet av svengelska uttryck ursäktas) har Ola Toivonen få övermän i allsvenskan. Jag tänker framförallt på den delikata lilla chippen i djupled mot Zeidan inför 1-0 i lördags, och den sublima snett-inåt-bakåt-bollen till 2-0.


Första hemmamatchen blev inte mer än en knapp halvtimme lång. Hu vad man lider med stackars Mahamé Siby. Kan bara hoppas att rehaben går som den ska och att han finns på plan igen i vår.

Henrik Zackrisson2022-07-27 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?