Sex och Jävligt offside: Hu vad tiden går
Snart frisk, hoppas vi.

Sex och Jävligt offside: Hu vad tiden går

2023 har lagts till handlingarna, och 2024:s första onsdagslista är här.

Nytt år, nya möjligheter (NY)
Ha ha. Nej, bara skojade. Arbetslivsklyschor som rubriken ovan får du, käre läsare, säkert nog av i din vardag. Vilket inte är detsamma som att denna en smula tröttsamma plattityd är osann. För ett nytt år har obestridligen inletts. Möjligheterna är väl däremot ungefär desamma som i början av alla andra år (även om vi inte riktigt alltid Champions League-kvalar) ... men detta att allting liksom nollställts, teoretiskt sett kan vilket lag som helst av de 16 i allvenskan bli svenska mästare i november; teoretiskt sett kan vilket lag som helst av de jagvetintehurmånga lagen som deltar i sommarens CL-kval vara det som lyfter bucklan i maj 2025; allt det där doftar, ja riktigt osar av, nystart. Såklart. Kittlande? Svindlande? Ja, kanske. Hursomhelst får gärna 2024 vara ett år som fylls av framgång.


Staty (NY)
Förslag om att uppföra staty av Bosse Larsson är inlämnat till kommunen, och i skrivande stund stöttas denna potentiella kulturgärning av drygt 1600 personer. Stötta, det kan man göra via Malmöinitiativet på den här länken. Nuvarande status lyder ”hos nämnden för behandling”.


Första träningen (NY)
Apropå känslan av nystart sparkas året igång nu på måndag. Den första träningen brukar bjuda på ett par intervjuer och lite lagom engagerat tvåmålsspel, och framförallt ge känslan av att nånstans där borta i fjärran, där väntar faktiskt våren. Har noterat att ett par av supportergrupperna meddelat att de inte kommer att närvara på grund av att, citat, ”MFF haft noll dialog med sina supportrar kring beslutet att införa nya regler kring premiärträningen”. Reglerna gäller bland annat biljettkrav (fortfarande gratis dock), väskförbud och visitation. Återstår att se hur mycket denna frånvaro kommer att försämra upplevelsen för alla oss som ändå väljer att gå dit. Och vill ju inte låta alltför pessmistisk, men misstänker att detta inte blir enda gången i år det kommer att gnissla mellan supportergrupperingar, förbund och regelverk.


Ricardo Friedrich (NY)
När detta skrives har den brasilianske målvakten (ännu?) inte kommunicerats ut som Malmö FF-spelare, men det är redan en forumsanning att han är klar. Så låt mig då börja med lite gnäll, eller i alla fall en reservation: rent principiellt är jag ingen vän av att en av de nio dyrbara platserna för icke-hemmafostrade spelare i allsvenska matchtrupper upptas av en reservmålvakt. Jag räknar till elva utlandsfostrade i den nuvarande truppen. Plus att det tidigare kommunicerats att Kotto, Chalus och Abubakari återvänder nu vid årsskiftet. Nu lär ju dessa, och kanske Gudjohnsen och Siby, vara heta kandidater till nya utlåningar. Eller permanenta övergångar. Och någon av de övriga, Peña till exempel, kanske lämnar. Men lite trångt på utlandsbänken, det är det.

Efter denna klagosång är det på sin plats att påpeka att Friedrich såklart är hur välkommen som helst. En av allsvenskans bästa målvakter, tycker jag. Och eftersom jag antar att vi bygger för ett europagruppspel i höst är det nog orättvist att kalla honom för ”reserv” – kommer han, lär han få sina matcher.


Silly i övrigt (NY)
Utlandsfostrad-problematiken ställs ytterligare på sin spets av potentiella värvningar. Vi kan räkna med att en anfallare kommer in, och hittills har det pratats om amerikanen McGuire, brasilianaren Saldanha samt Eduardo Guerrero från Panama. Det ryktas om att Malmö FF bjudit riktigt mycket pengar för Saldanha, men att intresse från andra klubbar gissnings- och troligtvis innebär att han blir för dyr för att det ska vara realistiskt.

I andra ändan av planen är det svårt att bortse från Jens Stryger Larsen-ryktet. Spännande tider, detta.


Återkomster? (NYGAMMAL)
Förhoppningar hör ju definitivt det nya året till. Rent allmänt får gärna 2024 bli ett positivare år. Specifikt fotbollsmässigt får hemskt gärna följande spelare bli friska, må bra och återvända till planen: Oliver Berg, Anders Christiansen och Anton Tinnerholm.




Ålder är bara en siffra, sägs det. Och så är det kanske. Men alldeles bekymmersfri är inte åldersstrukturen i vår trupp: jag räknar en gång till och finner att vi, innan eventuella nyförvärv,  har tio spelare som passerat 30-strecket. Ganska mycket. För en förening som Malmö FF är det ett måste att matcha in unga spelare i sitt A-lag. Vi får se vem, eller helst vilka, det blir i år.

Henrik Zackrisson2024-01-03 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?