Sex och Jävligt offside: Läger, vänstersida och Southfork
På vänsterkanten.

Sex och Jävligt offside: Läger, vänstersida och Southfork

Dagens lista vänder blicken mot Spanien, våra nyförvärv och vår vänsterkant. Samt, minsann, en spelare i ett annat lag.

Vänsterkanten (NY)
Förra veckan toppade "vänsterkanten" listan efter att Taha Ali och Martin Olsson gjort kaos en halvtimma mot FC Nordsjälland hemma på IP. Detta var alltså innan vår nye vänsterback, brassen Busanello fått speltid.
I fredagens match mot Dallas var det till slut dags för vår brasilianske vän att visa upp sig och den halvtimman han gjorde var lite småsensationell. Busanello stötte högt, kombinerade friskt, avslutade farligt och tacklade hårt. Utseendemässigt är han inte särskilt lik vår förre superbrasse på vänsterbacken, men spelstilen och frejdigheten påminde inte så lite om gamle Ricardinho. Jag ser verkligen fram emot att se Busanello göra nittio minuter snart.


Ny match igen (3)
Jag tänker inte recensera förra årets sportchef igen, det gjorde jag tillräckligt under förra årets ökenvandring, men däremot mår jag bra av att se Daniel Andersson vid rodret igen. Jag tillhör den troende skaran som tycker att Danne är en utomordentligt bra sportchef för Malmö FF. Han har mentaliteten, intelligensen och är precis lagom tuff för att styra den himmelsblå skutans värvnings- och försäljningsverksamhet. Precis som alla andra i den positionen har han bommat några gånger, men hans trackrecord är i sin helhet oerhört bra. Jag tjurar fortfarande över att han släppte JIB, men vad vore solen utan sina fläckar?

Estepona (NY)
Lägret nere i Estepona påminner mig om när jag var med Himmelriket och täckte lägret i Salou (badort söder om Barcelona) i början på februari 2017.
Det var en fantastisk resa i sällskap med Magnus Johansson, Åsa Flykt och Peter Lind och jag kan fortfarande sitta och skratta högt åt minnena från den dryga vecka vi följde Magnus Pehrssons MFF. Det var ett mer självklart guldtippat gäng vi hängde i hasorna det året, då MFF var regerande mästare och självförtroendet sjöd kring truppen. Mycket riktigt blev det guld till hösten innan MP:s bygge fullständigt imploderade under våren 2018, men om det visste den glada Himmelriket-kvartetten föga där i februari 2017. I år räcker tyvärr inte budgeten till att följa laget i Estepona, men vi får hoppas på cupseger och Europacamps senare under året.


Jimmy Durmaz (NY)
Det märks att säsongen inte är igång än, för här kommer en punkt som försöker andas eftertänksam rim och reson. En av mina favoritspelare de senaste femton åren är nämligen Jimmy Durmaz, en av arkitekterna bakom det så drömmålssmyckade guldet 2010. Nu är han tillbaks i allsvenskan. Men inte hos oss. Det känns lite sorgligt, men jag har egentligen inga invändningar – i en trupp som ropade efter föryngring och där det redan var trångt på mittfältet fick 33-åringen (snart 34) inte plats. Däremot vill jag ju påstå att han i gårdagens intervju på Fotbollskanalen svarar exemplariskt: ja, MFF var hans förstaval; nej, det är inga hard feelings; ja, han är jätteglad för vara AIK-spelare; ja, det ska bli speciellt att bortaspela mot MFF.

”Det är inget att ljuga om för att man ska göra fansen glada på den ena eller andra sidan.”

När vi tar emot AIK den 7 maj hoppas jag vi vinner. Men jag hoppas också att vi tar emot Jimmy Durmaz med den respekt han förtjänar.

Derek Cornelius (NY)
Här har vi ytterligare en spelare som sett lovande ut under träningsmatcherna. Stor och stabant, men vad som mest sticker ut för mig är hans lugn med bollen. En mittback som ser alltför flegmatisk ut kan vara stressande för oss på läktaren, men hittills känns det i Derek Cornelius fall bara förtroendeingivande. Dessutom kan han tydligen portugisiska och kan därmed hjälpa till att förklara saker och ting för nyanlände Gabriel Busanello. Jag har gott hopp om att detta blir bra.


Truppbantning (NY)
Felix Beijmo är en spelare jag gärna haft kvar i Malmö FF. Men behöver truppen numerärbantas måste ju några lämna, det förstår till och med jag. Så här på tisdagskvällskvisten läser jag att Abubakari, vars Larnaca-utlåning tydligen sprack, nu är på väg till Slovan Bratislava istället. Och att Marcus Björkqvist (vars kontrakt går ut efter 2023) inte är med på lägret tyder väl på att något händer där också. Säkert får vi se ett par utlåningar till. Och apropå mer spektakulära övergångar: Nån BBC-journalist twittrade under tisdagen att det inte blir nåt med Bournemouth och Hugo Larsson just nu i alla fall, så i skrivande stund tycks det inte bli några Malmörelaterade deadline day-bombnedslagsförsäljningar.  


Hög tid att Offside-punkten får återbesök av språklådan. Det är här vi helt i onödan ägnar tid och kraft åt att reta oss på fotbollsjargong och tidstypiska uttryck.

Om jag varit professionell fotbollsspelare, vet ni vad jag ABSOLUT INTE hade velat att min tränare sade om mig? Att jag var begåvad med "funktionell teknik". Det låter som en omskrivning för "han är ett jävla träben, men eftersom tanken ändå är att han bara ska brunka runt och slita av korsbanden på folk spelar det ingen roll att han inte kan trixa till två".

Vadå "funktionell"? Sluta genast.

Henrik Zackrisson2023-02-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?