Sex och jävligt offside: Läktaren är tillbaka
Vi kommer tillbaka till läktaren.

Sex och jävligt offside: Läktaren är tillbaka

En vecka utan allsvensk fotboll är en jobbig vecka. Men det finns små glädjeämnen.

Publiken kommer tillbaka (ny)
Från och med igår, den 1 juni, tillåts 500 personer i publiken, under förutsättning att de har sittplatser. Det är en del av det första steget i den aviserade trappan att öppna upp samhället igen.

Vi är så glada att vi äntligen kan se live-fotboll igen, om än i liten skala. Om allt går som det ska, och smittspridningen fortsätter att sjunka, kommer begränsningarna lättas upp allt eftersom. När Allsvenskan startar upp igen efter EM-uppehållet är det nya publiktaket 3 000 personer och förhoppningsvis tas begränsningen bort helt i september. 

Passar ju perfekt när det blir gruppspel i Champions League. 

Serieledning (1 v)
Att ligga etta känns så bra att den får hänga med en vecka till. En karamell vi vill suga på länge. Och det ligger lite i linje med förra årets säsong - MFF var även i år lite trögstartade för att komma igång på riktigt efter 7-8 matcher och sedan i princip inte släppa greppet om tabellen.

Vi hoppas (och tror) på en liknande utveckling även i år. Mot guld 22. 


Landslagsuppdrag (ny)
Kvaliteten på laget och truppen speglas inte bara i tabellplaceringen utan också i alla spelare som är iväg på olika landslagsuppdrag. Fyra spelare i A-laget är just nu uttagna till sina respektive landslag.

Det är Anel Ahmedhodzic och Adi Nalic som representerar Bosnien, AC spelar för Danmark i EM-slutspelet och Pavle Vagic representerar Sverige i två U21-matcher. 

Detta kompletteras såklart av många tidigare MFF-spelare, såsom Pontus Jansson, FIlip Helander, Emil Forsberg och Robin Olsen

Damlaget (ny)
Igår tisdag genrepade damlaget med att besegra division 2-laget FC Staffanstorp på Stadion med 6-0. Det var mycket folk på plats i ösregnet och tjejerna gjorde vad de skulle - de vann. Spelet såg bra ut och det bådar gott inför den kommande säsongen. 

På lördag kl 14 är det seriepremiär för tjejerna mot Lunds BK i division 3 sydvästra. Förhoppningen är så klart att vinna serien och ta klivet upp i tvåan. 


Pontus Jansson (ny)
Vår framtida kapten och kulturbärare a la Markus Rosenberg kommer att spela i Premier League nästa år. Grattis Pontus till en fantastisk insats och till hela laget och staben runt The Bees, som Brentford kallas.

Playoff-matchen spelades på Wembley i lördags och The Bees tog en komfortabel 2-0-ledning i första halvlek, som hade kunnat vara 3-0 redan i den 21a minuten. Men Swansea kom tillbaka och pressade The Bees ganska mycket, tills dess att Swanseas Fulton utvisades i den 65:e minuten. Brentford parkerade bussen, lyckades freda sitt mål och spelar i PL nästa år. Ett avancemang som värderas till någonstans runt 2 miljarder kornor. 

Ge det ett år, sen kan du komma hem, Pontus. 

Längtan mot Europa sätter in (ny)
Om 13 dagar, den 15 juni, lottas den första kvalomgången i Europaspelet och dagen efter den 16 juni lottas kvalomgång två. Vårt läge är bra, vi verkar bli seedade genom hela kvalet, men kommer såklart stöta på tufft motstånd. Och vill det sig illa kan det bli tufft redan i vårt första möte.

Bland de oseedade lagen som vi kan stöta på finns nämligen norska Bodö/Glimt och israeliska Maccabi Haifa. I övrigt ser det överkomligt enkelt ut i CL-kvalets första omgång. 

Men baserat på tidigare erfarenhet av vilka vi har fått möte kommer vi såklart få något av dessa lag i första omgången. “Oh the irony”.

Offside
Det är självklart bra med publik, och alla är glada att publiken får börja återvända till matcherna. Men jag är benägen att hålla med MFF:s vd Niclas Carlnén, och flera andra, som har kritiserat myndigheterna och regeringen för att inte vara flexibla i sina rekommendationer. 

Det är fortfarande märkligt att det sätts begränsningar på till exempel fotbollsmatcher, när det fortfarande inte finns några begränsningar alls för allmänna utrymmen, som exempelvis gallerior och köpcentrum. Där är det ok att trängas okontrollerat. 

Visst, kulturminister Amanda Lind, som också “ansvarar” för idrottsfrågor, har hintat om att Folkhälsomyndigheten under sommaren ska analysera i fall testning och vaccinationstakten gör det möjligt med ännu fler åskådare. Möjligen kan vaccinationsintygen vara ett sätt att tidigare öppna upp för större arrangemang.

Det är så dags nu...
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2021-06-02 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?