Sex och Jävligt offside: Madsen behöver ingen staty

Sex och Jävligt offside: Madsen behöver ingen staty

Traditionen håller i sig. Vi gör vår bästa CL-match mot tredjelaget - både spelmässigt och på läktaren. Vilket tryck det var igår på Bengt Madsen Stadion.

Champions League (NY)
Att CL fortfarande är en nivå (lite) för högt upp för oss har vi återigen sett under hösten. Men i hemmamatchen mot tredjelaget i gruppen gör vi oftast vår bästa match, precis som igår mot Zenith. Vi gör en superprestation (både på plan och på läktaren) och var värda segern. Zenith behövde ett tveksamt och dåligt andra VAR-beslut för att få en andra straff som de kvitterade på. Riktigt mögigt. Men rätt hanterat blir Zenith-matchen och prestationen en bra språngbräda in i Kalmar-matchen på söndag.

Det är inte så konstigt att CL är tufft när lagen i vår grupp är rankade 4:a (Chelsea), 8:a (Juventus) och 33:a (Zenith), och vi är rankade på 65:e plats, enligt UEFA:s klubbranking. Dessutom är Chelsea regerande CL-mästare från förra säsongen.

Att vi överlag haft svåra lag i våra grupper står klart om vi tittar tillbaka på grupperna vi har spelat i: 

  • 2014/2015 hade vi Juventus i vår CL-grupp. Juventus förlorade till slut i finalen mot Barcelona med 1-3. 
  • 2015/2016 hade vi Real Madrid i vår CL-grupp. Real Madrid vann till slut hela tjottaballongen efter straffar mot Atletico Madrid med 5-3. 
  • Samma ska i Europa League. I EL 2018-2019 kom vi tvåa i gruppen efter Genk. I sextondelen ställdes vi mot Chelsea som till slut vann EL genom att besegra Arsenal med 4-1 i finalen. 
  • 2019/2020 vann vi EL-gruppen och ställdes mot Wolfsburg i sextondelen. De var för tuffa för oss men åkte ut i åttondelen mot Sjachtar Donetsk som gick till semifinal. 
Trots de tuffa lagen ska vi göra allt i vår makt för att komma till CL eller EL. Förutom pengar ger det oss (klubben) erfarenhet och rutin. Om vi tittar tillbaka till 2004 är det lätt att se vilka enorma kliv vi har tagit. 

Bengt Madsen (NY)
Malmö FF:s hedersordförande Bengt Madsen gick bort den 15 november, 79 år gammal. 

Madsens betydelse för Malmö FF som klubb och framgångsrikt fotbollslag kan inte nog beskrivas. Han kom till MFF som 17-årig spelare (dock blev den aktiva tiden som spelare i MFF kort), blev invald i styrelsen 1983 och ordförande 1999. 

Han var bland annat med och drev igenom Nätverket, som skapade viktiga band till det skånska näringslivet. Han knöt också nära band till MFF Support. 

Den 15 november skrev MFF Supports tidigare ordförande Tony Ernst på Twitter: “har tänkt så mycket på Bengt Madsen idag. åren 2005-2009 så pratade jag oftare med honom än med min fru. han älskade verkligen Malmö FF. vila i frid, kompis.”

Det var under denna period som MFF Support officiellt tilldelades tröja nummer 12.

Någon staty eller monument behöver inte skapas; det finns redan. Bengt är i högsta grad den som bidragit till att vi har vår Stadion idag. 

Tack för vad du gjort för vår förening, tack för vad du gjort för vårt lag, Bengt.

Hälsa Håkan, Labbe, Todde, Eric och alla andra fina människor som finns där uppe i den himmelsblå oändligheten.

Att stänga en match (NY)
I matchen mot Häcken såg vi det än en gång, Malmö FF har ofta svårt att fortsätta föra och stänga matcher efter att vi tagit ledningen, ffa mot "sämre" lag. 

Hur svårt kan det vara? Uppenbarligen väldigt svårt för Malmö FF, speciellt årets MFF. Fast andra halvlek mot Häcken var "usel". Hur kan det bli så? Efter ett landslagsuppehåll då spelarna bör vara pigga och fräscha. 

Jag tänker på matcher som de mot Rangers och Ludogorets, eller mot AIK hemma och Göteborg borta nyligen. Eller igår mot Zenith. Riktigt bra prestationer där vi för och/eller kontrollerar matchen. Varför kan vi inte göra det mot t ex Häcken, Varberg och Mjällby?

Underskattning av på pappret svagare lag? Eller gör de andra lagen bara sin bästa prestation för året när de spelar mot oss? Det är säkert en kombination, men nervositeten tär på en i dessa matcherna. Det blir onödigt spännande och humöret dyker. Och det bidrar till att vi inte rycker ifrån i guldstriden. 

Allt i egna händer, aka Guldstriden (2)
Efter måndagens resultat, Norrköping - Djurgården 1-1, har vi fortfarande och återigen avgörandet i egna händer. Eller tassar om man så vill.

En katt påstås ju ha nio liv och om årets Malmö FF är en katt har man förbrukat minst sju av dessa. Å andra sidan har våra konkurrenter i toppen förbrukat i storleksordningen ungefär lika många.

Så här märkligt, sjukt och uppseendeväckande jämn har vår favoritserie Allsvenskan inte varit på år och dar. Men varken jag eller någon annan kan förklara varför det är så här. En bidragande orsak kan vara alla de skador vi återkommande haft på nyckelspelare som AC, Berget, Pena, Rieks, Lewicki, Knudsen, Dahlin m fl. Eller vår oförmåga att stänga matcher. Eller...

Oavsett - vi är supportrar i med- och motgång. Vi har chans att bidra till MFF:s historia på söndag i Kalmar. Hur och var ser du matchen mot Kalmar? Själv sätter jag mig i bilen med 17-årige sonen efter frukost och kör de 38 milen från Mariefred till GFA för att se matchen på plats. 

Vi och 3 000 andra himmelsblå vill vara med och skapa historia och ta oss mot en ny allsvensk seger och ett nytt CL-kval nästa sommar. 

Sen sätter vi oss i bilen och kör 38 mil hem igen. Det är supporterskap. 

Skadorna (NY)
Hur många personer arbetar i vårt fys-team? När jag går in på mff.se och kollar verkar det vara totalt sju (7) personer som arbetar med spelarnas fysiska hälsa; sex “fysare” och en läkare.

Tidigare år har vi fått beröm över de få skadorna och fysteamets arbete, nu är det tvärtom känns det som. Är det slump eller har man ändrat sitt arbetssätt på ett speciellt sätt? Jag hoppas att ansvariga personer utvärderar säsongen i detalj och presenterar en åtgärdsplan. 

Himmelrikets kalender (7)
Jag och många andra kör med digitala kalendrar. Det funkar bra på jobbet, med påminnelser, planering och sånt. Men för att få en överblick, och kolla över barnens aktiviteter, och hela familjens åtaganden, är en gammal hederlig klassisk papperskalender oslagbar. 

Det är en bra anledning till att införskaffa Himmelrikets storsäljande MFF-kalender till dig själv, kollegor, föräldrar, syskon, barn och andra himmelsblå du känner. Det är den perfekta julklappen.

Plus att den ger dig Peter Linds fantastiska bilder från året som gått.

Och om det inte räcker - köp kalendern för att du stöttar oss som skriver och fotograferar på Himmelriket, så att vi kan åka iväg på bortamatcher i de europeiska cuperna (och kvalen till cuperna) för att ge dig matiga artiklar från europas finaste (och roligaste) arenor och städer. Som t ex senast det begav sig mot Chelsea borta i oktober. 

Måndag 29 november är sista dag att beställa. 

Offside
VAR, denna hemska “uppfinning”. Trots att vi igår mot Zenith fick två VAR-beslut med oss är VAR en styggelse. Att kräva millimeterrättvisa i varje avgörande beslut tar bort tjusningen med sporten. 

Jag tycker att Kim Källström sa det bra i TV-sändningen efter matchen mot Zenith igår: “Det ska vara ett hjälpmedel, inte en felsökningsrobot.” Som det är nu gynnas storlagen av VAR. Och av dåliga domare. 

Inte konstigt att det skanderades “UEFA Mafia” på Stadion igår.
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2021-11-24 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?