Sex och Jävligt offside: November, det räcker
Anton Tinnerholm går på vattnet mot Elfsborg september-2017.

Sex och Jävligt offside: November, det räcker

Vi är mitt i årets allra höstigaste månad, och på fotbollsfronten är det mest av allt väntans tider. Men veckans lista har i alla fall härmed anlänt.

Anton Tinnerholm (NY)
Mannen från Brokind är tillbaks. En av våra absolut bästa högerbackar under 2000-talet. Förmodligen den mest kompromisslöse. Jag noterar att både ’vinnarskalle’ och ’kravställare’, två av tidens modeord och två saker som ofta sades saknas i årets upplaga av Malmö FF, finns nerplitade i pressreleasen om Anton Tinnerholms återkomst. Ska bli härligt att se honom här igen. Också snyggt av Malmö FF att i filmklippet fånga upp den ikoniska ’Res dig upp’-banderollen.

Finns det då inget som skaver? Jo, för den som letar. Att värva en 31-åring (32 när nästa säsong börjar) riktar oundvikligen blickarna mot den så kritiserade truppåldersstrukturen. Och för den som gärna kritiserar truppstrategin ligger frågan ’är han värvad för att han behövs eller för att han var tillgänglig?’ nära till hands. Men jag motar bort de negativa tankarna. Anton Tinnerholm är en utmärkt spelare, och det finns ingen anledning att tro att han blivit sämre i USA. Det kommer bli bra, det här. Den inställningen är han värd.

Tränarjakt (NY)
Ja, det här är ju inget kul egentligen. När detta skrives är det tisdag kväll och just nu svävar vi i ovisshet kring vem som tränar oss nästa år. För en knapp vecka sedan var den allmänt vedertagna sanningen, inte minst bränslegiven via en tweet från Josip Ladan, att Henrik Rydström var klar. Det tycktes råda mer eller mindre konsensus kring att detta var ett utmärkt val. Nu kan otålighet, frustration och tvivel skönjas på forum och i diskussioner. Ingen rök utan eld såklart, givetvis ligger det nåt i ryktena, men allteftersom tiden går … det blir lite tro-det-när-jag-ser-det-stämning, det har varit liiiite för kategoriska dementier i pressen, och tittar vi lite mer långsiktigt – känns möjligen Henrik Rydström som lite för privat, emotionellt, kulturellt, vadnivilliellt rotad i Kalmar … ? Vi får se. Blir det inte Rydström blir det nån annan, det kan vi i alla fall vara säkra på.

Malmö i november (NY)
Säsongen är över. En lång vinter väntar. Det regnar på Malmö Stadion och allt det där. Fast än så länge är det milt. Jag läser i tidningen att det ofrostiga höstvädret riskerar att ställa till det för igelkottarna. Det är så varmt att de väntar med att gå i ide, vilket gör att de riskerar att springa omkring vakna när det inte finns nån föda att hitta. Men kylan är säkert bara en tidsfråga. Och mörkret är redan här. Precis som blåsten. Den där sortens motvind som får en att fnysa åt Asiens tyfoner och Karibiens orkaner, för vad vet dom egentligen, du har inte upplevt riktig blåst förrän du cyklat genom Malmö i november.

Vår stad är fantastisk på sommaren, med solnedgångar över Öresund och ljumma kvällar på uteserveringar och i trädgårdar. Men nu … november är en månad som härdar, som inte tramsar runt med halvfalska löften eller illusioner. Det är grått. Det är kärvt. Det är kompromisslöst, precis som Anton Tinnerholm. Och det är på riktigt. Det är en tid och en stad att förbanna, och det är en tid och en stad att älska.


Cuplottning (NY)
Att det skulle bli Degerfors visste vi sedan innan. Det var givet av tabellplaceringar. Dem lär vi möta i gruppspelets tredje omgång. På hemmaplan, tack vare att vi trots allt höll oss på övre halvan av den allsvenska tabellen. Vidare lottades alltså Skövde, nykomling men trots det femma i Superettan i år, samt division 2-laget IFK Luleå in i vår grupp. Jag antar att de sistnämnda blir vår bortamatch, och det kan ju bli intressant i februari.

Vägen till Europa 2023 är lång och snårig. Men det är här den börjar.

Himmelrikets kalender (NY)
Det är den där tiden på året igen. Ögon tindrar, stjärnor glittrar, Arne Weises efterträdare tänder stearinljus i Public Service-TV. Så hur kan du se till att du förblir i kontroll över julstöket? Jo, genom att redan nu säkra den ultimata julklappen: Himmelrikets kalender. Passar perfekt till vem som helst – farmor, systerdottern, grannen, den HIF-stöttande svågern. Här hittar du mer info och de löjligt enkla beställningsinstruktionerna.


Medlemsmöte 6 december (NY)
Malmö FF:s P17-lag vann sin SM-final för några dagar sedan. Så visst har året 2022 även bjudit på framgångar. Men jag gissar att fokus kommer att ligga nån helt annanstans, i ett helt annat tonläge, vid det medlemsmöte som MFF håller den 6 december. I inbjudningsmailets ämnesrad står det ”information om förnyelse”, och i löptexten lovas det att Anders Pålsson samt representanter från sportslig och operativ ledning bland annat ska ”berätta om vägen framåt”. Förväntningarna är härmed upprampade. Det här blir spännande.

Fel plats, fel styre, fel årstid, fel det mesta: Det känns som en rimlig idé att låta världsmästerskapet i fotboll fortsätta uppta offsideplatsen, åtminstone tills eländet är slut.

Lite sorgligt alltihop. VM som brukade vara så festligt. Men i år? Mest unket. Inte ens det traditionsenliga Paninialbumet håller stilen. Fula färgade artificiella bakgrunder på bilderna, spelarna halvtaskigt frilagda, ingen ordentlig numrering. Det var sannerligen bättre förr.

Henrik Zackrisson2022-11-16 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?