Sex och Jävligt offside: Överst
Tifodetalj.

Sex och Jävligt offside: Överst

Malmö FF leder allsvenskan och spelar fotboll på ett prima vis. Vad mer kan man begära?

Möllantifot (NY)
Det har redan uppmärksammats långt utanför den gängse Malmö FF-sfären, och den här listan är ju alltid sent ute i förhållande till saker som hänt i helgen - men som jag ser det är veckans listetta ändå självskriven.

När en uppgradering av något existerande sker brukar det ibland talas om ’en helt ny nivå’. Och sällan har väl detta klyschiga, utnötta sätt att uttrycka sig på varit mer träffande. Vi har sannerligen bjudits på helt magnifika tifon förut, oerhört tjusiga sådana, absolut. Men nu. Nu. Nu fick vi ett tredimensionellt arrangemang med ståplatspubliken integrerad i verket; en interaktiv installation som borde få landets alla konstnärer att böja nacken i uppgivenhet över att de aldrig någonsin kommer att kunna nå en dylik kreativ höjd. Och Arbetets ära som en liten krona på verket längst fram. Ja, jag säger då det. Eller så säger jag inte det alls förresten, för mest är jag mållös. Bekymret framöver: hur ska man överträffa detta? Är det ens möjligt? Hursomhelst, ett stort tack till alla er MT96:are som ordnar med sånt här. Tack.

Igång (NY)
Konstiga resultat. Lag som överraskar både negativt och positivt. Dramatiska avslutningar. Allsvenskan är ännu så länge bara två omgångar gammal, men den är igång. Som vanligt finns det folk som finner mening i att kritisera kvaliteten, att det minsann inte är så konstigt att vår liga bara är rankad på 24:e plats i Europa. Till dem säger jag som jag brukar: javisst, men detta är fotboll på riktigt.


Serieledning (NY)
Och apropå ovanstående punkt så är det förstås alldeles utmärkt att det allsvenska spelet i allt väsentligt börjat på rätt sätt. Nämligen med Malmö FF i topp redan från början. Jämför vi med fjolåret har Isaac Kiese Thelin gjort precis lika många mål nu som efter två rundor 2023. Men en angenäm skillnad i år är att ytterligare fyra spelare petat in bollar, och att vi är just fyra plusmål bättre. Hoppas att det kommer kännas lika bra att fjolårsjämföra efter åtta omgångar. Eller efter 30, för den delen.

Sebastian Nanasi (NY)
Inte första gången vår nummer 11 är med på listan, och det lär inte vara sista heller. Jag tycker att han var fenomenal i söndags. Blicken, skotten, passningen till 1-0, och så hans sätt att liksom vänta in motståndaren innan han med perfekt tajming viker förbi. Vore fint om han stannar länge nog för att vara en del av det Europaäventyr som väntar. Men allteftersom den här typen av insatser staplas på hög ... ja, vi får väl se. Hoppas kan vi.

Pontus blockar (NY)
Matcher innehåller alltsomoftast små korta moment som värmer hjärtat lite extra. Målen, naturligtvis, men även andra små detaljer. Som när Hammarby i söndags i den 63:e minuten vaskade fram en av sina få chanser, Pinas tog lite för lång tid på sig och Pontus Jansson hann glida fram och blocka skottet. Och firade mot publiken bakom målet.


Det animerade ansiktet (NY)
Jag skrev om detta i matchtexten från i söndags, men vill gärna understryka denna högst oväntade återkomst. För efter våra mål återupplivades en tradition från gamla Stadions ljustavlor på 90-talet (och möjligen 00-talet): ett animerat ansikte, en tecknad gubbe som rör kraftigt på munnen samtidigt som det skrivs ut MÅÅÅL snett ovanför honom. Jag är inte tillräckligt bra på läppläsning för att kunna tyda vad det är ansiktets mun försöker säga, men att det inte är just MÅÅÅL är i alla fall väldigt tydligt. Sammanfattningsvis tillför detta animerade ansikte inget mer än en dimension av nostalgi. Vilket ju är helt och alldeles perfekt.


Efter att Häcken städat av Elfsborg i premiären ifjol var det ingen hejd på lovorden i media. De var outstanding, spelade effektivast, hade bäst av allt och var bäst på allt. Sen gjorde Häcken förvisso en helt OK säsong, men slutade trea. De var inte alls bäst i längden. Nu hoppas jag att parallellen slutar där, MEN jag tycker att det i TV-studios och i tidningar tjatas lite för mycket om hur otroligt överlägsna Malmö FF är och att allsvenskan redan är död och annat trams. Lugn, liksom. Ja, jag inser att vi är skyhöga favoriter, men det har precis börjat. Finns fortfarande mycket som kan gå fel och många förutsättningar som kan ändras.

På samma not tycker jag det var utmärkt att Pontus Jansson fick möjlighet att förtydliga det lösryckta 20-poäng-citatet. Från fotbollskanalen.se:

”Vad jag sa var att jag inte kan se många andra spelare gå in i mitt lag och det borde innebära att vi vinner med 20 poäng, men så är det inte och så kommer det inte vara. Fotboll funkar inte så. Det är vad jag har sagt, så har jag gjort klart det för alla. Men jag tror att vi ska vinna med det laget vi har, men det kommer aldrig bli så enkelt.”

Henrik Zackrisson2024-04-10 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?