Sex och Jävligt offside: På äventyr i främmande land
Landslagsman.

Sex och Jävligt offside: På äventyr i främmande land

Ingen braksuccé för något av de landslag som engagerat Malmöspelare under uppehållet. Men dagens lista tar ändå en liten extra titt på de som varit iväg på uppdrag.

Slutspurt. Nästan, i alla fall. (NY)
Fyra dagar till, och sen är ett långt uppehåll över. Väldigt långt, känns det faktiskt – lite märkligt att det bara är en och en halv vecka sedan Kalmar så grundligt, förtroendeingivande och pardonlöst besegrades på Guldfågeln. Från söndag och tre veckor framåt väntar en ny matchtät period. Sju matcher på tre veckor. Två i Europa League, fem i allsvenskan. Nästan otäckt hur lite utrymme för dikeskörningar det finns. Framförallt saknar allsvenskan marginaler. Så var då Kalmarmatchen en första glimt av en kompromisslös formtopp? Möjligheten, hoppet, om att det var så lever i alla fall. På söndag kommer nästa indikation.
 
Det där ”nästan” i rubriken då? I början av oktober är det EM-kvaluppehåll igen - ytterligare en nervpåfrestande stiltje, den gången i väntan på de tre slutomgångarna.
 

Den isländske landslagsmannen (3)
Arnor Traustason har mest fått agera inhoppare i EM-kvalet tidigare, men när Island städade av Moldavien med 3-0 spelade han hela matchen. I gårdagskvällens möte med Albanien lät Hamrén honom däremot stanna kvar på bänken hela matchen, och Island förlorade (följdaktligen?) med 4-2.

Det känns onekligen som det finns en del tungan-på-vågen-kapital i Traustason. Och han verkar trivas med tillvaron. Till isländska Visir säger han bland annat (enligt Google Translate): "Jag mår bra i Sverige och känner att jag är på ett bra ställe".
 

Den komoriske landslagsmannen (NY)
I Afrika är man minsann ute i god tid. Jag blev en smula förvånad när jag häromveckan insåg att det afrikanska kvalet till VM 2022 redan har startat. Sånt bara måste det ju bringas klarhet i, och så här ligger det till: Afrikas 26 topprankade nationer är direktkvalificerade till kvalets gruppspel. 28 lågrankade lag gör i playoff, hemma/borta-möten, upp om resterande 14 grupplatser. Därefter delas de sammanlagt 40 kvarvarande lagen upp i tio grupper om fyra. Trots att fyralagsgrupper innebär endast sex matcher för varje lag har man valt att dra ut på gruppspelet från tidig vår 2020 till hösten 2021. I november 2021 playoffar de tio gruppvinnarna till sist om Afrikas fem platser i Qatar-slutspelet.

Det allra första playoffet har just avgjorts. Tyvärr tvingas vi konstatera att Komorerna redan är ute. Man inledde med 1-1 hemma mot Togo och fick sen stryk med 2-0 borta. Trots att Fouad Bachirou spelade hela matcherna. 
 

De danska landslagsmännen (NY)
Jonas och Anders. Två namn som låter kollegiala, välbekanta, trygga. Just här handlar det om Knudsen och Christiansen, som båda fanns med i den danska EM-kvaltrupp som inledde septemberspelet med att besegra Gibraltar med 6-0, men som sen fick nöja sig med kryss mot Georgien. Någon speltid blev det inte för någon av dem.   
 
Hemmavid då? Kanske mest noterbart att vi förmådde göra fem mål fastän AC, vår offensiva nyckel, saknades mot Kalmar. Samtidigt som Jonas Knudsen gav intrycket av att se allt mer självklar ut i MFF-kostymen.
 

U21-landslagsmannen (NY)
Var riktigt imponerad av Felix Beijmos första matcher. Lite trögare gick det mot Djurgården. Men sammantaget: Beijmo hade gärna fått förlänga sin utlåning. Och han har också en tävlingsmatch i benen just nu. Han spelade hela matchen när U21-landslaget mötte Irland igårkväll. Hyfsat nära att bli målskytt i 60:e minuten, men också en del problem, framförallt med irländarnas nummer 11.
 
Mer att notera: Hugo Andersson och Dennis Hadzikadunic formerade mittlås, och Mattias Svanberg var både kapten och målskytt. Och orsakade en straff, som Pontus Dahlberg klarade. Det räckte inte. Överlag hade Sverige det jobbigt och att Irland till sist vann med 3-1 var på intet vis orättvist.
 

European Leagues vill inte ha cirkus (NY)
Människan gillar att organisera sig. Inom alla upptänkliga områden, och inte minst fotbollen. UEFA känner alla till, men det finns fler organisationer för den europeiska klubbfotbollen. ECA, till exempel som presenterar sig så här: ”The European Club Association (ECA) is the sole, independent body directly representing football clubs at European level”. Och The European Leagues, som säger “the Association of European Professional Football Leagues is the voice of Professional Football Leagues across Europe on all matters of common interest”. I mitt huvud målar allt detta mest upp bilden av ett veritabelt och oändligt mötesinferno. Men just European Leagues hamnar i alla fall på listan den här veckan. Anledningen till det att är att man försöker kämpa emot att Champions League skulle bli en ”stängd cirkus” (som Lars-Christer Olsson, som är organisationens president, uttrycker det) för endast megaklubbar
 

För några veckor sedan kom påminnelsen om att det är dags att förnya årskortet. Igår ett mail om hemmamatchspaketet för Europa League. Lägg till detta alla hemmabiljetter i kvalet. Den som dessutom gjort – eller planera att göra – resor till bortamatcherna har fått, och får, gräva djupt i plånboken denna sensommar.
 
Fast det mesta har som bekant två sidor. Även denna sak. Som egentligen inte hör nåt vidare hemma här på offsideplatsen. För det vore fel att gnälla. Alternativet vore ju inget Europaspel. Billigare, men väldigt mycket torftigare.

Henrik Zackrisson2019-09-11 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF