Sex och Jävligt offside: Sista veckan innan uppstart
Den nye tränaren.

Sex och Jävligt offside: Sista veckan innan uppstart

Semesterdagarna går mot sitt slut. Snart sparkar decenniets första säsong igång. Festligt.

Tränare på plats (NY)
Inte ett av de namn som cirkulerade flitigast efter att Uwe Rösler lämnat, men det dök upp ett par dagar innan söndagens presskonferens. Och visade sig stämma. Jon Dahl Tomasson, alltså. Finfint att han är på plats. Blir det bra och långsiktigt och allt annat man vill då? Förstås omöjligt att säga. Men personligen ser jag ingen anledning att vara något annat än positiv. Tycker han gjorde ett prima intryck på presskonferensen. Avspänd men ändå hungrig; fylld av en glöd som snarare pyrde på ett lagom vis än att tippa över i krystad inspirationsföreläsarmässighet.
 

Silly season (NY)
Belgiska twittrare, och eventuellt andra också, har berättat att Isaac Kiese Thelin är på väg hit (tillägg onsdag förmiddagen: idag på morgonen förtäljer Fotbollskanalen att han är på plats i Malmö, så det här kanske snart inte platsar under en Silly-rubrik) . Igår skrevs det att Vidar Örn Kjartansson är aktuell för en återkomst - vilket fotbolldirekt.com senare på kvällen menade inte stämmer. Och ligger det nåt i pratet om Lech Poznans danske landslagsman Christian Gytkjaer? Att det blir en forwardsvärvning är förstås högst möjligt. Personligen ser jag fördelar i Kiese Thelins spelartyp. En parameter är också att han, i motsats till de båda andra, är vad som i tävlingsbestämmelserna kallas hemmafostrad. Minst hälften av en allsvensk matchtrupp – nio spelare – måste vara just detta, och i nuläget har MFF tio icke-hemmafostrade i truppen. Tas en elfte in måste alltså alltid två av dessa vara utanför allsvenska matchtrupper. Kanske inget jätteproblem, säkert ofta självsanerande via skador och avstängningar – men ändå något att beakta. För en liten begränsning skulle det trots allt innebära.
 

Anel Ahmedhodzic (NY)
Hobro-utlåningen är avslutad och Anel Ahmedhodzic är tillbaks i truppen. Alla rapporter berättar att det gått riktigt bra i Danmark. Så bra att han ju inte är fysiskt på plats här hemmavid ännu, utan med landslaget i Qatar. Vi lär väl kunna se honom på plan snart. Ser ut som om det blir imorgon mot Moldavien. Annars, mot Kosovo på söndag.
 

Syrianska-mötet (NY)
Ursprungligen planerat till den 23 februari, men nu tidigarelagd till den 15:e: Cupmatchen mot Syrianska är alltså inte längre insprängd mellan Wolfsburg-mötena. Fjolårets debacle i Växjös tipshall skedde faktiskt efter Chelseamatcherna, medan vi vann det inklämda mötet mot Degerfors (med ett nödrop, men ändå). Så det här innebär visserligen ingen vinstgaranti. Men positiv, det vill jag nog påstå att den här speldatumsändringen är. 
 

Första träningen (NY)
Dags på måndag för årets-första-träning-evenemanget. Alltid ett trevligt avstamp i denna jungfruliga tid, när årets alla möjliga poäng ligger framför oss likt en blomsteräng som bara väntar på att plockas.  I år följs dessutom herrarnas träning av damernas, så det blir en helkväll.

 

Årskortet (NY)
Och så plötsligt bara ligger det där i brevlådan. Årskortet. Fullt av löften, fullt av förhoppningar, och nånstans berättar det också att det förmodligen blir vår nån gång i år också.


 

Jag tjatar om detta, men det där med årskortet har en annan sida också. Såklart jätteskönt att det en dag bara dimper ner … men jag kan inte låta bli att sakna den där uthämtningskänslan; det rituella i att trampa ner till Stadion, identifiera sig, följa utlämnarens bläddrande i "min" bokstav, hålla andan några sekunder - de har väl inte klabbat med just mitt i år? - och sen få det i näven.

Jaja. Snart nog är väl inte ens kortet fysiskt, utan blott en app i telefonen. Eller levereras som en uppladdning till ett chipp i tinningen. Tiderna förändras, och det är bara att rulla med.

Henrik Zackrisson2020-01-08 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?