Sex och Jävligt offside: Snart börjas det
Hattrickman och mittfältare med potential.

Sex och Jävligt offside: Snart börjas det

Hattrick, segrar och glädje. Klackarna i taket? Nja, vi ska väl inte överdriva ... men halvvägs upp längs väggen är de väl i alla fall? Hursomhelst är veckans lista här.

Hattrickmannen (NY)
Stabil seger mot Vålerengen. Man kan förstås, som en missnöjd kommentar i Sydsvenskans liverapportering från matchen, välja att se glaset som långt under halvfullt och istället oroa sig över ”att vi förlitar oss på att mittfältarna ska stå för målen”. Själv hemfaller jag gärna till den gamla klyschan om att det inte spelar någon roll vem som gör målen, bara vi vinner. Så jag tycker inte alls att det skaver när vår kapten får briljera med tre fina mål och ett tvättäkta hattrick. Skönt efter ett med Anders Christiansen-mått mätt poängmagert 2022.
(Och för att inte vara alltför raljant kring det lösryckta citatet ovan: en gissning är att skribenten efterlyste målchanser och en lite hetare straffområdesnärvaro för vår nia)


Glada spelare (NY)
Mina minnesbilder kanske blir skeva av åren som gått, men jag vill ändå anse mig komma ihåg att rapporter från forna tiders EM- och VM-turneringar pratade om konflikter i det tyska lägret. Det var Bayern-spelare som klickbildade, anfallare som störde sig på varandra och Oliver Kahn som gormade på allt och alla. Och sen gick det rätt bra för Tyskland ändå, som en sorts argumentation för att god sammanhållning inte är en förutsättning för framgång. Men jag vet inte riktigt ... själv gillar jag tanken på att en sammansvetsad grupp presterar bättre. Förra veckan kunde vi visserligen läsa om träningsgruff här på listan, men har inte bilder och videoklipp från lägret innehållit en ovanligt stor andel leende spelare som kramas, kelar, hyllar den goda stämningen och rent allmänt verkar ha den bästa tiden i sitt liv tillsammans med sina allra mest älskade kompisar? Såklart fullt möjligt att denna trivseloffensiv är tänkt att signalera nystart och ett högst medvetet svar på ett gnissligt fjolår. Men strunt samma. Det är trevligt att se.

Segrar (NY)
Estepona-lägret är över. Det avslutades med två segrar. Som vanligt ska det inte dras några växlar på träningsmatcher, det ser annorlunda ut när det blir allvar, saker och ting ska provas, testas och finjusteras och egentligen spelar inte resultatet någon som helst roll, bara man lär sig nåt. Och så vidare. Men alla dessa sanningar till trots: efter två matcher utan MFF-mål (Nordsjälland och Dallas) var det ändå trevligt att det till slut blev en hel del mål framåt. Lugnande, på nåt sätt.


Cupstart (NY)
Vintern är lång, mörkret är tungt, men just nu är ändå känslan att det har gått fort. På söndag, om fyra dagar, sparkar tävlingssäsongen igång. På andra planhalvan står Skövde AIK, ett lag som kvalade sig upp till Superettan inför 2022 och väl där slutade på en prima femteplats blott fyra poäng från allsvenskt kval. Det är ett lag som sägs vara starka på fasta. Ifjol orsakades mycken oreda i motståndarnas straffområden via långa inkast. Fast förstår jag saken rätt var dessa ofta signerade vänsterbacken Gustav Friberg, och han är numera såld till Halmstad. Hursomhelst, som en helt omöjligt uppgift känns det inte.


Sergio Peña (NY)
Standardformuleringarna kring vår peruanske mittfältare handlar ofta om följande: ingen tvekan om att det är en bra spelare, fin teknik och lena fötter – MEN han får för sällan ut nånting av det. Vilket, beroende på vem som pratar, beror på att han används fel eller spelar med för små marginaler eller är för dålig i presspelet eller inte passar för svensk fotboll. Oavsett vilket så vill jag både hoppas och tro att här finns en oförlöst potential. Och förhoppningsvis – apropå punkt 2 ovan – en nöjdare spelare. Tyckte det såg intressant ut mot Vålerengen. Hoppas det kan fortsätta så.

Svensk fotboll (5)
Det kan tyckas lite fånigt att rynka på näsan över pengarullandet, sell-out:andet och plastigheten i Europas stora ligor. Jag tänker då på att det är svårt att komma runt att rent sportsligt, där är lagen där långt före de svenska. Men som kollega Pontus skrev under den här punkten förra veckan: ”Den internationella toppfotbollen börjar helt enkelt blir ett smutsigt jippo, helt utan själ.”

Orättvist? För hårda ord? Kanske det. Nej, allsvenskan är inte bäst. Långt därifrån. Men gör det så mycket? Den är på riktigt ju.


Visst hade vi velat se lite rörliga bilder från AGF-matchen? Jag har haft svårt att hitta något att gnälla över från den gångna veckan, så därför får denna lilla randanmärkning bli dagens offside.

Henrik Zackrisson2023-02-15 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?