Sex och Jävligt offside: Spekulationer i skuggan
Jimmy Durmaz gör mål för exakt nio år sedan.

Sex och Jävligt offside: Spekulationer i skuggan

Precis som allting annat nuförtiden överskuggas veckans lista av en sak. Men det går ju alltid att minnas, och att spekulera.

Spekulation - och hopp? (NY)
Hittills har det inte kommunicerats något annat beslut än att det siktas på allsvensk start i juni. Samtidigt ställs sommarevenemang, festivaler och studentfirande in på löpande band. Spel i juni känns ... ja, osannolikt. Det kommer näppeligen att hända. Men en brasklapp: Åtminstone inte med åskådare på plats. För samtidigt läser jag om att det i alla fall smids planer på att spela klart både Premier League och Bundesliga i sommar. Utan publik på arenorna, men ändå. I dagens SDS pratar SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson om att man arbetar med olika scenarion. Man tycks inte ha gett upp, i alla fall.

En medelålders-man-gissning skulle kunna lyda att allsvenskan inleds i sommar – kanske i juli – inför tomma läktare. Massorna (och spelbolagen) törstar efter fotboll, lagen och samhället längtar efter små strimmor av normalitet, och, inte minst, Discovery vill säkert gärna se Dplay-intäkter sippra in, efter alla sina satsade TV-avtalspengar. Kanske tänker beslutsfattarna att spel utan publik är mindre dåligt än inget spel alls. Och vem vet, i höst kanske vi släpps tillbaks in på läktarna.
 

Allsvenska biblar (NY)
I slutet av mars brukar kvällstidningarna komma ut med tjocka specialtidningar om allsvenskan. Samtliga lag gås nogsamt genom, experterna tippar, tycker och tror, och samtliga spelare får en egen liten presentation. Expressen/Kvällsposten har gjort precis som de brukar, och oavsett omständigheterna är det faktiskt trösterikt att bläddra i denna 228 sidor omfångsrika publikation. Aftonbladet har å sin sida gett ut en nostalgitidning om allsvenskan 1924-2020. Också läsvärd.
 

Malmö FF kommunicerar (NY)
Som sagt, minnena finns ju i alla fall kvar. Vissa blir man gärna påmind om, och det är trevligt att Malmö FF hjälper till med detta. På sistone har det publicerats en mängd små videoklipp på de sociala kanalerna. Bland annat har vi kunnat se målen från premiären 2018, Sören Rieks bredsida mot Sirius ifjol och segern mot Halmstad borta 2017.



Fler än nånsin? (NY)
En kampanj för att värva medlemmar pågår, och kanske är vi nu fler än någonsin. Igår förmiddags skrevs det på Twitter att Malmö FF var blott 36 medlemmar från att överträffa rekordet – som då löd på 7702 stycken – från 2015. Visst har vi blivit fler nu, när detta läses?

 

15 april (NY)
Ett par nostalgiska suckar över dagens datum: Den 15 april 2011 spelade vi borta mot Djurgården. Det var den tredje omgången, det stod 0-0, och vi var någon minut in på övertiden då ett inlägg nickades undan av Djurgårdsförsvaret. Ett par meter utanför straffområdet mötte Jimmy Durmaz på volley. Bollen gick i en behaglig båge in vid målvaktens vänstra stolpe. Detta blev matchens enda mål. Nitton år tidigare, 1992, hade vi också nått den tredje omgången denna dag. Efter en skral start med blott en poäng på de två första matcherna kom här den första segern. Örebro demolerades med 4-0, och målskyttarna var idel ikoner: Niclas Nylén, Anders Andersson, Jörgen Ohlsson och Patrik Andersson.
 

Höst-vår-diskussionen (NY)
Här har vi en fråga som blossade upp igen, om än av den allra dystraste av bakomliggande anledningar. Själv är jag försiktigt för höst-vår-spel, även om också jag ser att nuvarande spelår passar vårt väder bättre. Men jag tror det funnits en del att vinna på att vara i fas med resten av ligorna, inte minst Europaspels- och transferfönstermässigt (även om detta andra argument känns mindre hett nu än det gjorde för några år sedan, och det också går att peka på att vi tappar vår i-säsong-fördel under kvalet). Men det lär stanna vid att diskussionen dök upp. Det vore en del att koordinera ute i fotbollssverige, och läser man vad Mats Enquist säger här lär det inte bli någon omläggning.
 

Ja, vad som är allra värst råder det förstås inget tvivel om. Och att fotboll är en futtig sak i sammanhanget är helt sant. Men eftersom denna sida i grunden är tänkt att handla om fotboll, så vinkas det idag offside åt vad ovissheten betyder. Blir det spel alls i år? Hur tänker UEFA om kvalspelet – det kan väl inte gå av stapeln i juli? Nej, matcherna "kommer högst sannolikt inte att spelas på de bestämda tidpunkterna", säger Lars-Christer Olsson i samma SDS-artikel som nämns ovan.

Men man vet inte. Intet vet vi. Inte ens om detta.

Henrik Zackrisson2020-04-15 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?