Sex och Jävligt offside: Tack för Europa, Allsvenskan däremot
Det går bra i Europa.

Sex och Jävligt offside: Tack för Europa, Allsvenskan däremot

Onsdag och listdags: Vi fokuserar på Europa den här veckan.

Europahöst (NY)
Att vi ska spela i Europa till hösten visste vi redan sen ett par veckor tillbaka, efter segern i dubbelmötet mot Dudelange. Men får man välja mellan de bägge som stod till buds så är valet lätt, Europa League går före Conference League: Prestigemässigt, kvalitetsmässigt och ekonomiskt. Efter en imponerande match i Turkiet där MFF egentligen aldrig var riktigt hotat tog man hem segern med 2-0, och sammanlagt 5-1. Vad vore livet utan Europahöstar?

Jo Inge Berget (NY)
Norrmannen har varit och är alltjämt en av våra bästa och viktigaste spelare. Han fyller 32 år om 11 dagar. Det är ingen ålder. Men Malmö FF tycks ha svängt totalt från att värva äldre och erfaret till att efter en hel del kritik och skrivande i media om ålderstigen trupp vilja göra sig av med allt som är någorlunda gammalt. Liksom Johan Dahlin har Jo Inge blivit en himmelsblå spelare och person. En kulturbärare. En som brinner för laget och hur det går för klubben. En som behövs på både plan och i omklädningsrum när mycket av det gamla ska ut för att ersättas av nytt. Förläng med honom! Jag tror det vore ödesdigert att inte göra så.

Kval till Svenska Cupen (6)
Årets viktigaste match är den utsedd till av vissa. Matchen i kväll mot Brålanda i kvalet till Svenska Cupen. Det är både besynnerligt och rätt tänkt. Besynnerligt då detta bör vara, ska vara och troligtvis är en match vi kommer att vinna väldigt komfortabelt. Motståndarna huserar i Division III, de ligger näst sist på 14 poäng efter 17 matcher och förlorade senast hemma med 2-0 mot IFK Skövde. Så givetvis vinner vi. Därav att det blir ett lite besynnerligt tänk att en sådan här match i konkurrens med playoff, hemmamöten med IFK Göteborg och så vidare ska ses som årets viktigaste. Fast samtidigt, sett till hur vi själva spelar i Allsvenskan och att vi verkar få svårt att genom placering där nå Europa så är det givet att vi måste vinna ikväll för att nå Svenska Cupens gruppspel till att börja med, kvalificera oss därifrån och förhoppningsvis ta vår andra raka cuptitel (ja, jag vet, kommer vi fyra och någon av topp 3-lagen vinner cupen så tar vi oss också ut i Europa, men bra karl reder sig själv är ett ordspråk som passar bra in här). Fast en sak i taget, Brålanda först. Matchen visas på CMore, jag hoppas på en målexplosion.

Ismael Diawara (NY)
Som andremålvakt får du i stort sett bara spela ett par träningsmatcher under försäsongen och när förstemålvakten blir skadad. Om du inte har sån tur att han som är nummer ett är så osäker att han behöver bänkas. Sån tur har emellertid inte Diawara, för Johan Dahlin spelar när han är hel och frisk. Så han får inte spela mycket. Inte mycket alls, i stort sett ingenting faktiskt. Men så dyker det upp tillfällen, när han ska vara redo och på tårna. Som i cupfinalen. Som i torsdags mot Sivasspor. Han löste det galant.


Rik blir rikare, fast… (NY)
På tal om ekonomin i punkt 1. I och med avancemanget landar en herrans massa pengar på Malmö FFs konto. Innan eventuella segerpremier och inkomster från de tre hemmamatcherna i gruppspelet sägs det blir runt 90 miljoner. Det är mycket pengar. Och det är nödvändiga pengar. Det är visserligen 10 matcher kvar att spela i Allsvenskan, men det ser redan nu tufft ut att nå topp tre vilket innebär europakvalspel 2023. Det skulle innebära ett helt år utan UEFA-pengar, detta med en både stor och oerhört dyr trupp. Man behöver inte kunna mycket matematik för att fatta att nästa år kan bli en riktigt tuff ekonomisk smäll (om det inte säljs spelare för dyra pengar, eller att vi tar oss till Europa via Svenska Cupen). Då är det gott att vara stadd vid kassa.

Himmelriket-Camp (NY)
Efter några års frånvaro på grund av epidemi samt efterföljande konsekvenser med dyrare resor är vi nu tillbaka. Till den första matchen mot Union Saint-Gilloise skickar vi Jon Nordström till Leuven. Som vanligt utlovas en händelserik blogg, artiklar om jakten på får och kyrkor och mycket annat som gör oss exklusiva, men förstås viktigast är rapporteringen om Malmö FF. Vi hoppas ni ser fram emot detta lika mycket som vi.


Så glad man är ena dagen, så besviken och irriterad den andra. Malmö FF är en gåta i år. Man ger glädje med ena handen, tar ens hjärta med den andra. Efter att ha snubblat sig igenom kvalet såg det ut som det gamla MFF mot Sivasspor i playoff. Men så kommer vi till Allsvenskan och visar upp en ineffektivitet framför mål som straffar oss hårt. Otur? Ibland, men inte i längden. Oförmåga stavas det. Man roterar startelvan för att det finns så många som behöver speltid, men i backlinjen är det idel samma spelare och det ser tunt ut. Ett par skador på någon av Nielsen, Moisander och Hadzikadunic och det kommer bli väldigt jobbigt. Det är ett högt spel. Förlusten mot Kalmar, efter att helgen innan spelat oavgjort mot Mjällby, gör att vi kan räkna bort guldet. Detta med 10 omgångar kvar. Den mest optimistiske må sitta och räkna och hålla på för att få till hur motsatsen ska bevisas. Det kan hen göra. Vi får sikta mot andra- eller tredjeplaceringen i stället. Men med de allsvenska dippar vi visar upp 2022 börjar man som supporter misströsta. 

Magnus Johansson2022-08-31 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?