Sex och jävligt offside: Vi styr guldracet
Det är min kapten det!

Sex och jävligt offside: Vi styr guldracet

Ja, vi sjabblade som bara den i andra halvlek i måndags. Det höll på att gå käpprätt och h-e, men killarna redde ut det och vi sitter kvar i förarsätet i guldracet. Och Ponne är förbannad! Har jag sagt att jag älskar hösten och den allsvenska avslutningen? Hallå där nere! Vi är Malmö FF.

Adrian Skogmar (Ny)
Killen är 17 år gammal (fyller 18 i november), har precis kritat på ett A-lagskontrakt och får chansen att starta en allsvensk match när backbesättningen decimerats rejält. Att då gå in och spela så lugnt, så klokt och så stabilt är ännu en stjärna för MFF:s akademi. Och för honom själv också, så klart.
Han startade som högerback, en riktigt offensiv sådan också. Väldigt ofta såg vi honom driva boll, spela inåt, löpa vidare på kanten och göra sig spelbar längre upp i plan - ute på kanten. Jag gillade verkligen det jag såg i hans spel, både offensivt och defensivt. För min del får Rydström gärna starta Adrian för exempelvis Ceesay alla dar i veckan.
Extra roligt var det att se TV-bilderna från MFF:s omklädningsrum precis innan matchen. Anders Christiansen stod och snackade med Adrian, peppade och klappade honom uppmuntrande. “Det här fixar du.” Och det gjorde han verkligen. 

Oliver Berg (Ny)
Vilken nystart Oliver Berg har fått sedan han bytta Djuuu mot Malmö FF. På fem matcher i Allsvenskan har han gjort två mål och tre assist - mer än han gjorde på hela våren i Djuuu. Han trivs uppenbarligen bättre med sin nygamle tränare Rydström och i hans (=vårt) spelsystem. 
Och vilka hörnor han slår. 
Är det månne en ny AC vi har där?

Serieledning (2)
Efter en kvart mot BP i måndags kändes det som att det skulle kunna bli tennissiffror. Men den andra halvleken var inte gammal när det började smyga sig på en oroskänsla. När reduceringsmålet väl kom, och BP lyckades sätta och behålla press på oss, gick nervositeten upp på rött på min mätare. Vi kom undan med blotta förskräckelsen, för BP har mycket individuell skicklighet. 
Men - vi är starka på hösten, och det är starkt att rida ut en sådan storm (för det var det faktiskt). Det var många lättnadens suckar som pustades efter matchen. Och vi kunde konstatera att vi fortfarande är i serieledning. 
How sweet it is. 

Höstmatcher (Ny)
Det är något väldigt speciellt med matcher som den i måndags kväll. Det är höst, löven skiftar färg, det är fuktigt i luften, elljuset går på och glittrar i luften, temperaturen går ner, det skymmer tidigare och Allsvenskan ska avgöras. 
Och kanske är det just detta som gör att hösten är min favoritårstid. Och att “gå po match” just då är en av mina favoritaktiviteter. 
Alla matcher räknas ju, men de på hösten gäller lite mer, kniven trycks lite hårdare mot strupen, läget blir lite mer prekärt för de i botten, och lite säkrare för oss i toppen. 
Europakval nästa sommar är i princip helt klart, och jag tror att guldet står mellan oss och Elfsborg. Guldracet kommer att fortgå ända in i det berömda kaklet och det kommer att avgöras i den sista omgången i matchen i vår himmaborg. 

Firma Nanasi-Vecchia (Ny)
Min kollega Stefan skrev i sina 5 snabba efter BP-matchen om dessa båda herrars bromance. Och jag kan bara hålla med.
De vet exakt var de har varandra, de söker varandra och gör varandra bättre. Det är (oftast) en fröjd att se dem spela tillsammans. Det var väl inte förvånande att de båda var direkt inblandade i det första målet. 

Ponne (Ny)
Det märks att Pontus Jansson är förbannad. Och det ska han vara (läs mer nedan). Att bli behandlad av förbundet på det viset är pinsamt och patetiskt. 
Jag tycker Ponne gör helt rätt - han går ut och ger sin version. Basta!
Sedan går han och ställer sig i klacken på 26:an med sina polare. 
Det är min kapten det. 

Det är inte ofta jag håller med Discoverys expertkommentator Alexander Axén. Men när han totalsågade den så kallade Disciplinnämnden inom Svenska fotbollförbundet i måndags satt jag och mös med ett lyckligt flin på läpparna.
Att sköta sin dopningskontroll så amatörmässigt som det har beskrivits är under all kritik. En kontrollant kommer inte?
Och att det sedan tar två månader från att den så kallade förseelsen sker, tills beslut om avstängning kommer, är bedrövligt. 
Var finns disciplinen inom disciplinnämnden?
Här måste elitklubbarna gå ihop och kräva snabb förbättring. 
"There's something rotten in the state of Svenska Fotbollsförbundet."

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2023-10-04 12:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?