SFSU debatterar 51%-reglens framtid

Under söndagen deltog SFSU i en öppen debatt i Göteborg om 51%-frågans framtid. Den kom i väldigt hög grad att handla om förbunds- och SEF-styrelsernas bristande dialog med rörelsen. Senare under kvällen lyfte SFSU 51%-frågan till hela idrotts- och fotbollsrörelsen, genom ett utskick med SFSU:s synpunkter.

Igår hade Proletärens FF, som varit engagerad i frågan om idrottsbolag i över tio år, kallat till ett öppet möte om 51%-frågan. Tanken var att diskutera frågan från olika utgångspunkter och med olika aktörer.
 
I panelen fanns bland andra Karl Lundén, vice ordförande i SFSU, för att föra Svenska Fotbollssupporterunionens talan i debatten. Övriga panelmedlemmar framgår här.

Även Thomas Karlsson, projektledare för den kommitté som formulerade RF:s förslag om en 34%-regel, samt en representant för SEF:s styrelse, var inbjudna. Dessa avböjde dock att närvara, vilket ju ligger i linje med den princip om tystnad som hittills gällt runt frågan från fotbollens makthavare.
 
 
Tre tunga lärdomar från debatten
Ska man ur debatten lyfta ut en kärna, så kan man formulera denna i tre satser: 

  • Den demokratiska processen har havererat inom fotbollen.
  • Vi vet inte ens vem som driver frågan om avreglering!
  • Frågan är mycket större än bara något som rör en smal elit.
Kritiken mot bristen på förankring inom fotbollsrörelsen gavs språklig form av Gunnar Larsson, den före detta RF- och IFK Göteborg-ordföranden, då han irriterat utbrast:

"Svensk fotboll har inte behandlat frågan på ett demokratiskt sätt. Distrikten har behandlats skamligt." (citat från GP, se länk nedan).

 Det faktum att det – trots att förbundet tycks driva en avregleringslinje – i flera år har saknats förespråkare för att avreglera, lyftes av en förundrad Bert Andersson, ordförande i Göteborgs Fotbollsförbund:

"Vem driver egentligen frågan?" (GP-länken igen).

Att denna fråga kommer från Bert Andersson är uppseendeväckande, med tanke på att han är ordförande i ett av SvFF:s största distrikt. I synnerhet som frågan kommer en vecka innan SvFF:s remissvarsförslag på idén om en 34%-regel ska vara inne! Det är ju ändå distrikten som ska stå för förankringen inom fotbollsrörelsen. De borde vara insatta - men de har upenbarligen inte gjorts delaktiga.
 
Den sista frågan var nog den som vållade mest debatt inom panelen. De flesta var överens om att förekomsten av privata klubbar sannolikt skulle ha en stor påverkan på den allmänna bilden av idrotten – och därmed förutsättningarna för att bedriva idrottsverksamhet rent generellt. Alltså skulle avregleringsfrågan vara viktig för alla delar av idrottsrörelsen, även små fotbollsklubbar och mindre idrottsförbund.
 
Dan Andersson från Idrottens Affärer var i detta sammanhang katten bland hermelinerna, då han hävdade att ren privatisering sannolikt bara är intressant för en bråkdel av aktörerna inom svensk idrott. Dessa skulle vara högst ett tiotal fotbollsklubbar, samt ett antal idrottsföreningar inom främst golfen och ridsporten där fastigheter står för en större del av den ekonomiska verksamheten än själva idrotten.


Första offentliga debatten på två år
Man kan tycka vad man vill om att Proletärens FF ofta tycks göra partipolitik av de idrottsfrågor de driver. Från SFSU:s sida är vi tydliga med att partipolitiken inte ska blandas in i våra ställningstaganden. Men oavsett detta, kan man konstatera att Proletärens FF är de första som lyckats få till en offentlig debatt i den här frågan på två år. En debatt som dessutom resulterade i att media faktiskt tog upp ämnet.
 
Deras agerande kan därmed bara beskrivas som föredömligt, ur ett idrottsdemokratiskt perspektiv. Demokrati kräver engagemang – och det har de definitivt inom PFF.
 
Mer läsning om det öppna mötet hittar ni här:
 
Thomas Björklund, GP: Kan Volvo bli ägare till Blåvitt?  

Dan Persson, Idrottens Affärer: Ett givande besök i verkligheten
 
 
SFSU i kontakt med hela den svenska idrottsrörelsen
SFSU agerade under söndagen även på andra sätt i 51%-frågan. Då GP var på plats på hearingen, utgick vi från att frågan faktiskt äntligen skulle lyftas i pressen. Av det skälet gjorde SFSU ett utskick, med ett kort brev om 51%-frågans vikt för hela idrottsrörelsen samt en något omformulerad version av SFSU anser som bifogad pdf.
 
Brevet gick till:
  • samtliga fotbollsdistrikt
  • samtliga SEF-klubbar
  • samtliga RF-idrottsförbund
  • drygt 50 nyhets-/sportredaktioner
Förhoppningen är helt enkelt att sprida frågan inom idrottsrörelsen, att få igång diskussionen. Frågan är stor och förtjänar bred uppmärksamhet.

Anders Almgren2011-02-08 11:35:00

Fler artiklar om SFSU