SFSU på plats i London för The Fan's weekend 2012
The Fan's weekend 2012 var första gången som Football Supporters Federation (SFSU:s motsvarighet i England) och Supporters Direct samkörde sina årsmöten och kongresser. Som medlemmar i Supporter Directs europeiska gren var naturligtvis SFSU på plats och deltog i det minst sagt späckade programmet.
För SFSU:s delegater, Lena Gustafson Wiberg och Karl Lundén, delades lördagen in i tre workshop-pass. Den första som vi genomförde gemensamt var specialdesignad för de utomengelska deltagarna och handlade om hur man effektivt bygger upp kampanjer och bedriver lobbyverksamhet. David Evans som ledde workshopen har lång erfarenhet av kampanjer, både från sin tid inom politiken och från arbetet med att rädda Chester FC efter att en rad av dåliga ägare drivit klubben till ruinens brant. Idag är Chester en klubb ägd av sin supporter trust och även om de numera spelar på semiproffesionell nivå, så finns de kvar och drivs för och av sina fans. Workshopen i sig var fokuserad på vilka verktyg och metoder som är användbara för att få ut så mycket som möjligt av de resurser man har till sitt förfogande vid kampanjande: Vilka roller som behövs inom arbetslaget. Hur man bygger upp argument. Hur man behåller fokus på vägen. Hur man får genomslag för sina argument. Hur man följer upp och knyter ihop kampanjer. Och hur man ser till att faktiskt fira segrar, både på vägen och i slutet. Även om det var många inslag som var bekanta och som SFSU använt sig av vid tidigare kampanjer, var det fantastiskt lärorikt och gav en hel del nya insikter och metoder.
Under andra passet delade vi upp oss. Lena Gustafson Wiberg satt i panelen som en av två experter i workshopen om Supporter Liaison Officers (SLO). Fokus var bl.a. på hur den första säsongen med systemet på europeisk nivå gått: Vad har funkat? I vilka länder? Vilka problem finns? Märkligt nog verkar SLO-systemet ha flest supporterkritiker i England av alla platser, ett land där behovet vid första anblick kan tyckas som störst. Det gjordes också en blick framåt mot den skräpning av paragraf 35 (paragrafen om SLO i UEFA:s Financial Fair Play licens) som skrivits in inför nästa säsong. UEFA visar genom omformuleringen tydligt att man avser att satsa på SLO-systemet och det är ingen vågad gissning att det inom en snar framtid kommer tillhöra de s.k. a-kriterierna inom licensen.
Parallelt deltog Karl Lundén i workshopen Effective lobbying and public affairs. Till skillnad mot morgonens första pass låg fokus här på hur man som supporterorganisationer skall jobba inom den politiska sfären för att få genomslag med sitt bidskap. Framför allt handlade det om europanivå och EU-parlamentet. Olivier De Matos och Alexander Bielefeld som höll i workshopen jobbar som lobbyister i Bryssel och gav sina råd i formen av flera checklistor och do's and dont's. Viktigaste var kanske budskapet att alltid vara öppna med vilka mål man har men att anpassa budskapet efter vem du pratar med.
Tredje passet handlade om vad införandet av Financial Fair Play kommer ha för effekter primärt i England men även internationellt. Helt klart finns det massvis med luckor i bestämmelserna, MEN det blir svårare för en enskild ägare av en fotbollsklubb att försätta klubben i skulder genom att låna pengar till den. Idag är det så det fungerar för det mesta. Cardiff Citys nya ägare ger inga direkt injektioner av kapital till klubben, utan det är bara lån som försätter klubben i en enorm skuldbörda. Det kommer bli gradvis svårare för privata ägare att använda den investeringsformen, eftersom ett skuldtak är inskrivet i FFP. Sammanfattningsvis kan man väl säga att FFP är ett steg i rätt riktning men det är en lång väg kvar att vandra.
Nästa helg är det dags för Football Supporters Europes årmsöte och kongress i Istanbul. Där för SFSU:s räkning är Lena Gustafson Wiberg och Victor Capel. Räkna med en rapport under efterförljande vecka.