Lagbanner

Financial Fair Play – En hållbar utveckling för fotbollen

UEFA har lanserat Financial Fair Play konceptet för att säkra europeisk klubbfotbolls framtida välmående och för att få bukt med de värsta ekonomiska utsvävningarna. Nu har också den tredje så kallade benchmarking rapporten kommit. Denna artikel är en översättning från UEFA Direct, no 105 – 01-02/2011. Rapporten i sin helhet går att hitta på länkens längst ner.

UEFA betonar att financial fair play konceptet är av avgörande betydelse, då det är konstruerat för att hjälpa klubbarna att frigöra sig från den onda cirkel av eskalerande kostnader som lett till att ett antal klubbar nästan försvunnit ned i en ekonomisk avgrund för gott. Åtgärderna är designade för att beskydda den europeiska klubbfotbollens långsiktiga hälsa och livskraftighet, skydda turneringarnas konkurrenskraft och stimulera hållbara och långsiktiga investeringar, t.ex. på ungdomssidan och arenor. UEFA:s Club Licensing and Financial Fair Play regulations, som lanserades förra året, stipulerar vilka kriterier och krav som ingår i financial fair play åtgärderna, kompletterar det redan existerande licenssytemet vari klubbarna kontrolleras av de nationella fotbollsmyndigheterna.
 
Break-even kravet
Åtgärderna kommer att fasas in över en tre års period. Tuffare regler för försenade transferbetalningar och utbetalningar till anställda, så väl som ökade krav på att redovisa den ekonomiska utvecklingen, kommer att träda i kraft nästa sommar för de klubbar som skall spela i de europeiska cuperna. Den centrala punkten i det nya reglementet är det så kallade break-even kravet, vilket innebär att klubbarna inte får spendera mer än de tjänar. Break-even klausulen kommer träda i kraft under 2012 för att utvärderas under säsongen 2013-2014. Disciplinära åtgärder mot de klubbar som misslyckas med att följa reglerna kommer att bli möjliga under 2013-2014 säsongen och det hårdaste straffet, avstängning från cupspel, kan bli aktuellt 2014-2015. Klubbarna kommer kontinuerligt kontrolleras av Club Financial Control Panel, en fristående grupp av experter som kommer kommunicera med klubbarna genom de nationella fotbollsmyndigheterna.
 
Michel Platini uttrycker sin syn på det nya licenssytemet i entydiga ordalag: ”It is a complex project, but one which I consider vital for football´s future… Financial fair play is not aimed at putting clubs in difficulty. On the contrary, it aims to help them exit an infernal spiral which prevents certain of them from having a viable medium-term or long-term model. Supporters and lovers of football have no interest in seeing clubs that are part of European football´s heritage disappear as a result of hazardous management. It was necessary for an authority to intervene, and this is what we are doing.” Disciplinära åtgärder ingår för de klubbar som inte klarar av att följa de nya reglerna och Platini understryker att UEFA inte kommer tveka att utnyttja den möjligheten. ”If clubs do not respect the will of European football, they will have to face the consequences. There is no going back.”
 
Financial fair play har skapats i samarbete med fotbollen stora intressentgrupper, inklusive klubbarna själva. ”From the first moment onwards, I supported this idea, becuse it was already clear that at the time that European club football was going in the wrong direction from a finacial point of view”, menar Karl-Heinz Rummenigge, ordförande för European Club Association (ECA). “We have reached a good moment to take our foot of the pedal and put it on the brakes, to get more rationality in club football.” Rumminigge är övertygad om att klubbarna kommer göra allt i deras makt för att efterleva reglerna, om inte annat för att undvika att missa europacupspel av ekonomiska anledningar snarare än sportsliga.
 
Benchmarking rapporten
UEFA:s tredje Club licensing benchmarking report on European club football täcker in ekonomiska resultat från 664 högstadivisions klubbar fram samtliga 53 medlemsländer. Rapporten är omfattande. Den innehåller bland annat de senaste licensresultaten, information om storlek och struktur på inhemska tävlingar, publiksnitt och trender, sammanhanget mellan ekonomiska muskler och sportsliga framgångar och hur transferfönstrets olika utformning i olika länder.
 
Klubbarnas ekonomi runt om i Europa har undersökts i detalj. Rapporten konstaterar att fotbollens intäkter fortsatt att stiga, trots lågkonjunkturen. Under 2009 steg inkomsterna för klubbarna med 4,8 % och nådde därmed rekordnivåer. Men de ökade intäkterna matchades mer än väl av ökade omkostnaderna, 9,3 %, vilket hade allvarliga konsekvenser för lönsamheten och bidrog till att netto förlusten blev 1 179 000 000 euro, dubbelt så mycket jämfört med 2008. Mer än hälften av de europeiska toppklubbarna redovisade förluster, och 28 % redovisade förluster som motsvarar 12 spenderade euro på 10 intjänade. I tillägg konstaterade kontrollanterna i 1 av 8 klubbar att det var osäkert ifall klubben skulle klara av att fortsätta sin verksamhet. Ytterligare en orsak till oro är att alltför många klubbar är beroende av att individuella ägare skall täcka försluter.
 
Spelarlöner utgör den största utgiftsposten för klubbarna. Under den undersökta perioden har löner för anställda gått från 61 % till 64 % av inkomsterna. Antalet transfers sjönk på grund av brist på likvida medel och konsekvensen blev en allt mer ansträngd ekonomi för de klubbar som förlitar sig på spelarförsäljning för att balansera sin ekonomi. Toppklubbarna prioriterade generellt att köpa in erfarna spelar, fostrade i andra klubbar, vilket resulterar i högre lönekostnader.
 
Publiksnitt antingen stannade på tidigare nivåer eller sjönk i majoriteten av medlemsländernas seriesystem, vilket reflekterar det allt tuffare ekonomiska klimatet och bristen på nyinvesteringar i arenafaciliteter. Bara ca 19 % av klubbarna äger en egen stadion, vilket betyder att de inte kan utnyttja den ekonomiska potentialen vid annat än matchdagar. Klubbar från högsta divisioner över hela Europa står inför samma ekonomiska utmaningar och situationen är än värre för de klubbar som spelar i lägre divisioner. Där är hotet om konkurs i många fall en realitet.
 
UEFA:s finacial fair play må vara för spel i de europeiska cuperna, men rapporten betonar att liknande modeller bör införas på nationella nivåer för att nå långsiktiga resultat. Licenssytemets målsättning är att få klubbarna att sköta sin ekonomi på ett ansvarsfullt sätt, och skapa en balans mellan inkomster, utgifter och investeringar. Klubbarna uppmanas att få ordning på sin ekonomi nu, så att de är i ekonomiskt bättre form imorgon…
 
 
http://www.uefa.com/uefa/footballfirst/protectingthegame/clublicensing/news/newsid=1585473.html
 

Karl Lundén2011-03-07 16:50:00
Author

Fler artiklar om SFSU