Lagbanner

SFSU-Bloggen - stort och smått om supporterkultur och fotboll: SFSU - Vecka 12

Det görs en hel del i SFSU, i övriga fotbollssverige och resten av världen varje vecka. Vi tänkte försöka sammanfatta en del av det på SFSU-bloggen för en snabb överblick för våra läsare. Denna gång är pubiceringen lagd på en Onsdag, av praktiska skäl, men tanken är att vi ska kunna ge er en sammanfattning på Måndag morgon. Ibland blir inläggen längre, som idag, ibland blir det lite kortare. För det mesta helt beroende på omvärlden.

SFSU i Danmark

I onsdags förra veckan var undertecknad inbjuden till  Bröndby utanför Köpenhamn för att tala om 51%-regeln, medlemsinflytande och ägarstrukturer i Svensk fotboll på ett möte som arrangerades av gruppen "Det nya Bröndby”.

I Danmark är klubbarna bolagiserade fullt ut och i Bröndbys fall så står man inför en situation där den störste ägaren p.g.a sviktande hälsa snart måste avyttra sitt innehav. Supportrarna är naturligtvis oroliga för vem som kommer köpa dessa aktier, då den nuvarande ägaren mer eller mindre byggt upp klubben från grunden under 4 decenier och har en stark lokal förankring i byggden och man vill för allt i världen inte ha en ägare som inte känner klubben, supportrarna, stan och kulturen.

Det hela är lite väl krångligt att förklara i sin helhet här, men Bröndby har en lite speciell ägarstruktur som kan liknas vid en hybrid mellan ett renodlat bolag och en klubb som t.ex. AIK eller Hammarby som har sålts ut till 49%. Konstruktionen har tidigare sett till så att ingen enskild ägare kan ta full kontroll över klubben, men konstruktionen måste ändå hållas under armarna av de övriga ägarna för att fungera och det är det man är orolig kommer fallera utan den nuvarande huvudägaren.

Man var hur som helst väldigt nyfikna på hur det fungerar i Sverige, om det fungerar i realiteten eller bara på papper och varför man vill ta bort den regel (51%-regeln) som gör det möjligt för medlemarna att ha kontroll på sin förening. På de första två frågorna kunde vi ge rätt utförliga svar (även om allt skedde på engelska då min förståelse för Danska språket är minst sagt bedrövlig, men även för att kvällens andre gäst, Kevin Rye från den brittiska organisationen Supporters Direct skulle förstå.), men på den tredje blev det lite svårare. Det är inte för inte man lämnar såna här möten med funderingar om varför man i Sverige vill gå åt ett system med mindre medlemsinflytande när resten av den Europeiska fotbollen ser oss (och kanske främst Tyskland) som framtidsmodellen utan att kunna ge sig själv ordentliga svar.
 
*          *          *          *          *          *          *          *          *          *          *          *          *          *

SFSU och SEF
 
I Torsdags träffade vi representanter för föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, i Stockholm.
SFSUs förhållande till SEF har gått lite upp och ner under åren. SEF fanns närvarande med lyckönskningar när SFSU tog sina första staplande steg på Fryshuset i Stockholm inför säsongen 2007 och har sedan dess pendlat mellan att vara helt för en dialog med oss till att vara emot en dialog med oss. SFSUs inställning har hela tiden varit att vi önskar dialog med SEF och nu känns det som att vi har tagit ett stort steg dit.

SEF har under hösten och vintern sysselsatt sig med något man kallar ”Framtidsprojektet” som i sin tur bygger på den berömda JKL-rapporten som togs fram under våren/sommaren 2009. En del av detta ”Framtidsprojekt” tar upp hur man från SEFs håll ska hantera dialogen med supportrarna. Som en del i detta har SFSU sagt sig vara villiga att delta, det ska dock poängteras att vi vill delta på en jämlik grund och på en plattform där man inte gör om de tabbar Svensk Fotboll gjort många gånger förr, nämligen att servera en situationsbeskrivning som är odiskuterbar och försöka utgå från den. Vi supportrar måste kunna vara med redan i problemformuleringsfasen om vi ska kunna vara en del av lösningen.

Exakt hur denna dialog ska fungera praktiskt och exakt vad det innebär för SFSU (och för SEF, för den delen) återstår att diskutera.  Det vi nu har kommit överrens om är att det finns ett ömsesidigt intresse för dialog och att bägge organisationerna har mandat från sina medlemar att sparka igång en sån process, vi får med all säkerhet anledning att återkomma i ämnet senare i år. Jag tror hur som helst  att de flesta är fullt medvetna om vikten av att kunna påverka och föra dialog med de beslutsfattare som påverkar ens vardag, vilket SEF faktiskt är.

Man ska även vara på det klara med att oavsett vilken dialog vi har mellan SFSU och SEF centralt så är det fortfarande den egna klubben som är den viktigaste samtalspartnern för varje supporterorganisation, och vice versa, det är främst med sina respektive supporterföreningar som klubbarna måste ha det mesta av dialogen med. Att vi har en bra dialog med SEF ska inte heller hindra oss från att uttrycka oss på den arenan vi som fotbollssupportrar uttrycker oss absolut bäst: landets alla läktare.

*          *          *          *          *          *          *          *          *          *          *          *          *          * 
 
SFSU och IFFAS
 
Vår nyaste medlemsförening, International Football Fans Association Sweden (IFFAS), är ett väldigt spännande tillskott till SFSU. IFFAS syftar till att stärka demokratin och jämlikheten mellan klubbar eller andra fotbollsorgan och supportrar och man har en stor erfarenhet av dessa frågor från de supportermässigt mer bortglömda delarna av jorden. En större presentation av IFFAS kommer att komma upp på hemsidan i vår, under tiden kan ni läsa om organisationen här.

Victor Capel2011-03-30 22:32:40
Author

Fler artiklar om SFSU