Silly Season 2010/2011: Brasse på provspel
Som önskat av Jens Andersson, fortsätter AIK leta efter yttrar. Nu har sportchefen tagit en titt på brasilianaren Sandro, som från och med onsdag förmiddag är på provspel.

Silly Season 2010/2011: Brasse på provspel

Här samlar Gnagarforum de senaste ryktena och övergångarna till och från AIK.

Uppdateringar i rött.

 Klara in 


Ibrahim Tetteh Bangura, anfallare
AIK gjorde redan under hösten klart med anfallaren Ibrahim Tetteh Bangura. 20-årigen från Sierra Leone, tillika landsman med Mohamed Bangura,  har sedan i juli spelat med Köping FF och ansluter till AIK i januari 2011. Kontraktet gäller tre år.

Alexander Milosevic, försvarare
Efter många om och men har Vasalunds lovanda mittback äntligen kritat på för AIK. 19-åringen skrev under dagen på för fyra år och gör sin första träning med sitt nya lag under tisdagen

Martin Mutumba, mittfältare
Mittfältaren är nu helt klar för AIK och har skrivit på ett kontrakt som gäller till och med 2013. Det blir alltså ett rakt köp, och inte ett lån med köpoption som det tidigare spekulerats i.
– Affären är mycket fördelaktig för AIK och det känns riktigt bra, säger AIK:s sportchef Jens Andersson i ett pressmeddelande.


Klara ut  

Antonio Flavio, anfallare
Under gårdagen blev det klart att brasilianska anfallaren Flavio lämnar AIK för hemlandets Série B klubb São Caetano. 24-åringen lånas ut, men i kontraktet finns en köpoption vilket gör det troligt att Flavio gjort sitt i AIK.

Dulee Johnson, mittfältare
AIK och Dulee Johnson är överrens om att omedelbart bryta kontraktet, som gällde över ytterligare ett år. Dulee friades från våldtäktsmisstankarna, men AIK väljer ändå att säga upp avtalet med mittfältaren som nu är fri att gå till vilken klubb han vill, utan ersättning. Under den senaste tiden har det förekommit påtryckningar från sponsorer som krävt att AIK sparkar Dulee, men enligt AIKfotboll.se var båda parter överrens om att gå skilda vägar. 


Saihou Jagne, anfallare
Sedan en tid tillbaka står det klart att anfallaren inte kommer att erbjudas något nytt kontrakt. Jagne skrev idag (6/12) på ett tvåårskontrakt med Superettanklubben Brommapojkarna.

Walid Atta, mittback
AIK:s mittback Walid Atta är klar för Dinamo Zagreb och har enligt Fotbolls-Expressen skrivit på för 5,5 år. Kontraktet med AIK löpte ut, så klubben får ingen ersättning.

Alex Miller, tränare
AIK:s chefstränare och AIK går skilda vägar efter ett samarbete under ett halvår. Andreas Alm blir ersättare och Nebojsa Novakovic blir ny assisterande tränare.

Nicklas Bergh, målvakt
AIK:s fjärdemålvakt  (?) Nicklas Bergh lämnar nu AIK definitivt efter sex säsonger i Solnaklubben. Ny klubb blir Eskilstuna City därifrån Nicklas värvades till AIK 2005.

Tomi Maanoja, målvakt
Maanoja lämnar som förväntat AIK. Den finländske målvakten flyttar, efter 2,5 år i Gnaget, tillbaka till sin förra klubb FC Honka.  

Goran Ljubojevic, anfallare
AIK bryter kontraktet med den kroatiske anfallaren efter blott ett halvt år.

Rykten in 

Sandro, mittfältare
Under dagens träning ansluter brassen Sandro José Ferreira da Silva för provspel med AIK. Sandro, som tränat med Väsby på sistone, kommer från österrikiska SK Austria Kärnten där han på två säsonger stod för 40 (!) målgivande passningar på 50 matcher. 24-årige Sandro, som har varit med och vunnit u-20 VM med sitt hemland Brasilien, lämnade SK Austria Kärnten efter det österrikiska bundesligalaget gick i konkurs förra året. Nu letar han efter en ny arbetsgivare, som alltså mycket väl kan bli AIK. 

Ivan Obolo, anfallare
AIK:s guldhjälte från 2009 har öppnat för en comeback i Allsvenskan, då hans svenska flickvän nu är tillbaka i Sverige. Allt ser ut att hänga på om AIK kan få fram medel för att dels lösa Obolo från hans kontrakt, och sedan komma överens om det personliga kontraktet. Sportchef Jens Andersson säger idag (1/2) till sportbladet att AIK fortfarande för en dialog med Ivan. Vidare tilläggar han att även om tvåårs-kontraktet argentinaren sitter på försvårar en eventuell övergång, så är både Ivan och AIK högst angelägna om att återförenas.

Sunday Bale, anfallare, IK Sirius
Aftonbladet rapporterar att AIK är intresserade av den 19-årige nigerianen Sunday Bale. Bale beskrivs som en fysiskt stark targetanfallare . Han har dock haft problem med målskyttet under säsongen, och noterades sammanlagt för två fullträffar.
- Han är lovande, men behöver utveckla sitt målskytte, säger Sirius sportchef Mattias Eriksson till Aftonbladet. 
Även Djurgården och Örebro skall vara intresserade av ynglingen som står under kontrakt med Sirius.   

Haisem Ismail, försvarare, IK Sirius
Ismail har gjort sig känd som en offensiv vänsterback med en bra inläggsfot. Enligt Fotbollsverige.se ska AIK vara intresserat av Ismails tjänster.

Goran Slavkovksi, anfallare, Bochum II
Årets hittills mest osannolika rykte gäller den "gamla" talangen som dubbades till nästa Zlatan. Rykten sa att Goran var på väg till Stockholm för att förhandla med AIK. Frågan är hur aktuellt det är med ännu en anfallare när klubben har Flavio,  Engblom, Goran #1, samt dom gyllene tvillingarna Bangura i truppen. Eftersom spelstilen liknats vid Zlatan så finns det ändå en logik i intresset. AIK ju inte kunnat ersätta target-geniet Ivan Obolo. Slavkovski är under skrivande stund på provspel i klubben.

John Guidetti, anfallare, Manchester City
18-åriga talangen John Guidetti gjorde succé under sin låneperiod hos Brommapojkarna våren 2010, nu finns det en chans att Guidetti återvänder till Stockholm. Djurgårdens intresse avslöjades tidigare i veckan och idag uttalade även AIK, vilket är Guidettis favoritlag, intresse. -Vi har lämnat en förfrågan till hans agent och lyssnat om vilka möjligheter som finns. Vi är intresserade - om han bestämmer sig för att komma hem, avslöjar  AIK:s sportchef Jens Andersson till FotbollDirekt.se.


Rykten ut

Kevin Walker, mittfältare
AIK:s unge mittfältare, som haft ett par tunga säsonger bakom sig, har kontrakt med AIK fram till sommaren. Kevin var med när försäsongensträningen i AIK inleddes, men har enligt Sportbladet även anbud från GIF Sundsvall. – De har hört sig för, säger Walker till tidningen, och menar samtidigt att han vill hålla alla dörrar öppna.


Avskrivna rykten

Magnus Eriksson, anfallare
Den unge anfallaren vars kontrakt med Väsby löpt ut provtränade tidigare med AIK. Han blev emellertid inte erbjuden något kontrakt, utan har nu istället skrivit på för nedflyttade Åtvidaberg i Superettan.


Markus Jonsson, försvarare
Markus Jonsson har på senare tid fått mer speltid i Panionios och stannar i Grekland. -Vi har förstått att de vill behålla honom, säger Jens Andersson till Sportbladet.

Gnagarforum2011-02-16 13:12:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan
Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen