Silly Season 2011/2012: Lyyski klar för IFK Mariehamn
En mittbacksduo som splittras.

Silly Season 2011/2012: Lyyski klar för IFK Mariehamn

Allsvenskan har uppehåll under vintern, men silly season är i full gång. Forum 1891 ger dig de senaste ryktena, spekulationerna och information om bekräftade transfers.

Senaste uppdateringar i rött.

------------------------------------------
RYKTEN IN

ANDREAS JOHANSSON (ODENSE BK)
8/2 - Jo då, såklart är "Adde" Johansson på tapeten igen. Hans nuvarande klubb Odense är villig att släppa honom. Och Djurgårdens manager har bra koll på honom. Pehrsson var tränare åt Johansson i Ålborg. Men MP säger till danska Tipsbladet att det inte är aktuellt att värva Johansson just nu. Men det är en spelare som de överväger. Kryptiska svar. Som vanligt när det gäller silly season. Läs mer här.
13/2 - Odenses sportchef Poul Hansen har tidigare uttalat att han kan släppa Johansson och det har dykt upp upggifter att mittfältaren kan släppas näst intill gratis. Men det stämmer inte, säger sportchefen till Fotbolldirekt.se. - Han är en viktig spelare för oss, menar Hansen. Ett sätt att höja priset kanske? Läs mer här.
15/2 - Först kunde han gå billigt. Nu är dörren stängd enligt sportchefen Poul Hansen. Andreas Johansson kommer inte lämna Odensen i vår. Läs mer här.

------------------------------------------
RYKTEN UT

JANI LYYSKI
8/11 - Är också en av de spelarna som MP vill sälja och inte räknar med i framtiden. Har ett år kvar på kontraktet.
22/2 - Mittbacken har provtränat med norska Sogndal som tränas av svensken Jonas Olsson. Provspelet var lyckat och Lyyski erbjöds kontrakt. Ett kontrakt han nobbat. 
-Jag fick ett muntligt förslag från Sogndal, som jag har tackat nej till. Det var en härlig upplevelse i Norge och det gick bra när vi spelade mot regerande mästarna Molde, men i det förslaget jag fick lämnade det mer att önska på vissa punkter, säger han till Nya Ålan. Läs mer 
här.
2/3 - IFK Mariehamn värvar tillbaka sin finske mittback. Totalt blev det 41 matcher i den blårandiga tröjan. Läs mer här.

TRIMI MAKOLLI
13/1 - 20-årige mittfältaren som var skadad stora delar av förra våren har haft svårt att slå sig in i Magnus Pehrssons startelva. Nu ser det ut att bli en utlåning för Makolli.
- Ja, jag kommer att bli utlånad säsongen som kommer, antingen till Superettan eller till Allsvenskan. Det är inte klart vilken klubb det blir men det finns många klubbar som är intresserade, säger mittfältaren till Sportal.se. Makolli har tidigare provtränat hos superettanklubben Jönköpings Södra. Läs mer
här.

CHRISTOFFER MATWIEJEW
12/12 - Djurgårdens U21-målvakt, även kallad "Polski" pga hans polska rötter, tränar denna vecka med polska storklubben Wisla Krakow, rapporterar polska medier. Djurgården letar som bekant en ersättare till Pa Dembo Touray och bakom denne finns Tommi Vaiho. Ont om plats för Matwiejew med andra ord. Kanske ser "Polski" större chans till spel och/eller utveckling i Krakowklubben?

KEBBA CEESAY
28/10 - Aftonbladet skriver att en klubb i amerikanska MSL följer Kebba intensivt. New York Redbulls är med stor sannolikhet klubben där Hasse Backe tränar A-laget tillsammans med Göran Aral. Djurgården kan tänka sig att sälja till rätt bud.

KENNEDY IGBOANANAIKE
28/10 - Anfallaren som kom tillbaka till Djurgården förra säsongen kan vara på väg bort igen. Samma MSL-klubb som är på jakt efter Kebba kollar även möjligheterna att köpa Kennedy. Här kommer Djurgården ställa högre krav.
4/11 - Kennedy stannade hemma utan giltig frånvaro i tisdagens U21-final. Det skriver idag Aftonbladet i en artikel där Magnus Pehrsson uttalar sig. "Det är klart att man är väldigt besviken" säger han till nätupplagan. Frågan är om det här spär på ryktet om att Kennedy vill bort från Djurgården.
8/11 - Förra veckan gick Magnus Pehrsson ut och sade att Kennedy, bland en del andra, inte passade in i Djurgårdens framtid. Senaste ryktena talar om klubbar i USA och Turkiet. Läs mer här.
2/12 - Magnus Pehrsson säger till Djurgårdens hemsida att man är i förhandlingar gällande Kennedy och att mycket talar för att anfallaren kommer lämna klubben inom kort. Kennedy tränar inte ens med laget utan på egen hand för tillfället.
27/1 - Allsvenska nykomlingen GIF Sundsvall är intresserade av anfallaren. Klubbens manager Sören Åkeby berättar för Fotbolldirekt.se att man skickade en förfrågan redan förra året men då var det inte intressant att flytta till Sundsvall. Men nu låter det annorlunda. Enligt Åkeby har Kennedys agent kontaktat norrlänningarna. Återstå att se vad som händer. Läs mer här.
13/2 - Enligt Fotbolliblekinge.se har Mjällby kallat till presskonferens vid middagstid i dag måndag. Två spelare ska presenteras och enligt fotbollssajten handlar det om Elfsborgs Andreas Wikström och Djurgårdens Kennedy Igboananike. Läs mer här.

YOSIF AYUBA
8/11 - Räknas inte heller han med i framtidsplanerna.
5/12 - Magnus Pehrsson bekräftar för Fotbolldirekt.se att man förhandlar med en andra part vad gäller Ayuba. Lösning lär presenteras inom kort. Läs mer här.
13/2 - Syrianska är intresserade av försvararen och kan mycket möjligt låna Ayuba. Läs mer här.

CHRISTER YOUSSEF
28/11 - Mycket talar för att Christer Youssef stannar i Djurgården även nästa säsong. – Jag har haft samtal med Magnus och det handlade inte om någon varsling, snarare tvärtom, det kändes väldigt positivt, säger han till fotbollsdiret.se. Läs mer här.
------------------------------------------
KLARA IN

MARC PEDERSEN (VEJLE)
22/2 - Skrev på ett 12 månader långt kontrakt med Djurgården med option på ett år till. 22-åringen ses som Toivios nya mittbackskollega. Läs mer här.

FREDRIK ESPLING  (RANGERS)
22/1 Norrlands-kurriren uppger att den förre Boden-spelaren Fredrik Espling är i Stockholm för Djurgårdens räkning. 18-åringen har kontrakt med Glasgow Rangers som inte går ut förrän om ett och ett halvt år men uppges se sig omkring för mer speltid. Huvudpersonen själv kommenterar uppgifterna såhär till Norrbottens-kuriren: "Ja, jag kan bekräfta att jag är i Sverige just nu och att jag när som helst kommer ha någonting klart. Det saknas bara några detaljer innan det är klart." Läs mer här.
13/2 - Presenterades i dag som Djurgårdens U19-spelare. Läs mer här.

ANDREAS DAHLÉN (FSV FRANKFURT)
27/1 - Har skrivit på ett sex månader långt kontrakt med Djurgården. Mycket med anledning av att vänsterbacken Riddez inte kommer kunna spela på tre till fyra månader. Läs mer om nyheten här.

JAMES KEENE (ELFSBORG)
26/10 - Den 25-årige anfallaren har de senaste månaderna varit utlånad till Fredrikstad, men ska enligt Expressen vara på väg till Djurgården. Har haft det tufft i Elfsborg och ser förmodligen fram emot en ny arbetsplats. Läs mer här. 
25/11 - Idag uttalar sig Keene till FotbollDirekt väldigt positivt om en eventuell flytt till Djurgården. Även om det finns intresse från utlander, så medger Keene att han ser upp till MP som tränare och om han stannar kvar i Sverige vill han till Stockholm. Intervjun finns här.
13/1 - Keene bekräftar för Fotbollskanalen att han förhandlar med Djurgården och att de ligger bäst till just nu. Affären lutar mot att bli ett lån med opition på köp. Anfallaren säger också att han hoppas det löser sig inom fem, sex dagar. Läs mer här.
16/1 - Anfallaren verkar vela ordentligt när det gäller Djurgården. Nu låter det så här: - Jag vet fortfarande inte om Djurgården är rätt för mig, berättar han för Sportal.se. Läs mer här.
22/1 Efter många turer hit och dit blev det så äntligen klart: James Keene är klar för DIF. Engelsmannen kommer som lån från Elfsborg men Djurgården har en köpoption som man kan utnyttja om man vill köpa loss 26-åringen.
– Han kommer tillföra hårt arbete, personlighet och karaktär, säger Magnus Pehrsson. Läs mer här.

RICARDO SANTOS (KALMAR FF)
22/1 Ricardo Santos blev Djurgårdens sjätte nyförvärv inför säsongen. Brassen kom som bosman från Kalmar FF där han gjort  22 mål på 80 matcher.
– Han är rätt spelartyp för den forwardspositionen där vi har sökt en spelare med egenskaper i djupledsspel, targetspel och boxspel, säger  Magnus Pehrsson till dif.se. Läs mer här.

BRIAN SPAN (UNIVERSITY OF VIRGINIA)
21/12 - Den 19-årige yttermittfältaren, som också kan agera anfallare, skrev på ett två årskontrakt med Djurgården. Första säsongen kommer förmodligen vara ett "se och lära-år" men en bra konkurrent till de övriga kantspelarna, som är många i dagens trupp. Läs mer om värvningen här.

MARTIN BROBERG (DEGERFORS)
23/11 -
Den offensiva mittfältaren Martin Broberg är klar för Djurgården. Han kan användas både på kanterna och i anfallet. Mer att läsa finns här.

NAHIR OYAL (SYRIANSKA)
26/10 - Transferns presenterades redan i juli men sker först efter årsskiftet. Den 20-årige yttermittfältaren skrev på ett fyra år långt kontrakt med Djurgården som beskrivs som tvåfotad men i förstahand vänsterfotad. Enligt MP är han spelintelligent, snabb och uthållig. Läs mer om värvningen här.

YUSSIF CHIBSAH (GEFLE)
26/10 - Nyheten damp ner som en bomb endast två dagar efter sista matchen (mot just Gefle). Har varit på gång länge och provtränade faktiskt med DIF redan 2006. Kostar ingenting i transferkostnad då han går som bosman. Men enligt Expressen är kontraktet, som är på tre år, värt 5,4 miljoner kronor - före skatt. En stark värvning av Magnus Pehrsson som visar att han vill nå toppen av tabellen. Sätter även igång rykten om att Hämäläinen eller Sjölund är på väg bort. Läs mer om värvningen här.

KASPER JENSEN (FC MIDTJYLLAND)
30/10 - Det är danska Tipsbladet som berättar att 29-årige målvakten Kasper Jensen går till Djurgården. Enligt Tipsbladet ansluter Jensen till Djurgården direkt efter årsskiftet. Dansken har förlorat förstaplatsen till Jonas Lössi och ska nu alltså prova lyckan i Stockholm. Innan Jensen anlände till Midtjylland spelade han för tyska SC Paerborn 07 som just nu spelar i Bundesliga 2. Läs mer om ryktet här.
1/1 Idag blev Kasper Jensen klar för Djurgården. Läs mer här.
------------------------------------------
KLARA UT

JOHAN OREMO (GEFLE IF)
22/2 - Har som bekant skrivit på för Gefle. Gävleklubben gör därmed en kanonaffär då man sålde Oremo till Djurgården för ca tio miljoner kronor och ska enligt uppgift fått tillbaka honom för en låg symbolsumma.

RTAWI MECCONEN (OKLART)
14/11 - Idag blev det klar att även Rtawi Mecconen lämnar Djurgården. Mecconen var utlånad till Valsta Syrianska i Division 1 under hösten. Kom till Djurgården som 11-åring från Kista FF. Flyttades inför säsongen upp till U21-truppen, men får nu se sig efter en ny klubbadress.

ANDRÈ CALISIR (OKLART)
9/11 - Har under säsongen varit utlånad till Superettanklubben Jönköpings Södra. Kontraktet med Djurgården går ut i år och Magnus Pehrsson berättar för Aftonbladet att man inte kommer förlänga. Läs mer här.

PRINCE IKPE EKONG (OKLART)
8/11 - Under tisdagen blev det som alla egentligen bara väntade på - officiellt att Prince och Djurgården bryter kontraktet. Prince berättar samtidigt för Expressen att han gärna stannar i Stockholm. Nästa anhalt Syrianska?

PA DEMBO TOURAY (OKLART)
26/10 - Vill stanna men Magnus Pehrsson vill hitta en ny mer stabil målvakt. Dembo var på väg till Sydafrika i sommar men så blev inte fallet. Vill helst av allt stanna i Stockholm då hans barn bor i huvudstaden.

MATTIAS JONSON (SLUTAR)
26/10 - Lägger skorna på hyllan. En stor portion vinnarmentalitet och spelarkvalité lämnar Djurgården och fotbollen. Blir nästan omöjlig att ersätta.

ADAMA GUIRA (OKLART)
26/10 - Värvades i somras för att öka konkurrensen på mittfältet och för att hjälpa till att rädda det allsvenska kontraktet. Men fick bara starta en match och utvecklingen blev inte den man hoppades på. Därför förlänger Djurgården inte det halvårlånga kontraktet. Läs mer här.

MEHDI KHALIL (OKLART)
26/10 - Värvades även han i somras då Pa Dembo Touray såg ut att försvinna redan då. Skulle då fungerat som back-up till Tommi Vaiho. Men Dembo blev kvar och Khalil ser inte ut att ha någon chans i a-truppen kommande säsong. Kontraktet förlängs inte. Läs mer här.

------------------------------------------
AVSKRIVNA RYKTEN

MIKA ÄÄRITALO (TPS ÅBO)
8/1 - Den finska landslagsanfallaren Mika Ääritalo tränar med Djurgården mellan 9-13 januari. Läs mer här.
16/1 - 26-åringens nuvarande klubb TPS Åbo bekräftar för Fotbollskanalen.se att man förhandlar med Djurgården om anfallaren. Och den finska klubben verkar inte vara omöjliga att förhandla med. Sportchefen Marco Casagrande talar redan nu om att Ääritalo vore bra för Djurgården och svensk fotboll. Läs mer här.
22/1 Det verkar inte ansluta ännu en trevlig finländare till Djurgården. Efter värvningarna av Keene och Santos säger TPS sportchef att Ääritalo inte längre förhandlar med DIF. Läs mer här.
1/2
- Djurgården skulle värva två anfallare och har nu skrivit kontrakt med Keene och Santos. Därmed är Ääritalo inte aktuell längre.

ANTE BJÖRKEBAUM (SIRIUS)
5/12 - Djurgården går under måndagen ut med att Sirius anfallare Björkebaum kommer träna med klubben. Magnus Pehrsson ser honom som en utpräglad "nia" och har imponerats av hans spel i divison 1 där han gjorde 14 mål den senaste säsongen. Anfallaren, som är född 1988, kommer till att börja med träna en vecka. Sedan gör tränarna en avstämning och bestämmer sig om framtiden. Läs mer här.
8/1 - Johan Pettersson i Sirius sportkommitté bekräftar för fotbolltransfers.com att Djurgården visat intresse för Björkebaum, men att inget konkret bud kommit. Läs mer här!
1/2 - Samma gäller här som i fallet Ääritalo

MARCUS OLSSON (HALMSTAD)
28/10 - Aftonbladet skriver idag att DIF i veckan lämnat ett kontraktsförslag till Halmstads Marcus Olsson. Marcus själv säger att han vill till en klubb med ambitioner. Magnus Pehrsson kommenterar inte ryktet mer än "Mycket på gång nu". Läs mer här.
3/11 - Enligt källor till AB har Marcus Olsson nobbat det kontraktsförslag han fick av Djurgården förra veckan. Kontraktet innehöll med stor sannolikhet ett förslag på fyra år och en normal allsvensklön. Återstår att se om DIF väljer att gå vidare med andra spelare eller höjer budet.
28/12 - Säger till Sportal.se att det just nu att det stannat mellan honom och Djurgården.
- Det är kyligt med Djurgården. De ville ha ett snabbt besked och jag kunde inte ge dem det, berättar vänsteryttern.
1/2 - Skrev i dagarna på för tvillingbrorsans klubb Blackburn. Så kan det gå.

NICOLAJ AGGER (BRÖNDBY)
28/10 - Dansken som lånades in i sommar kan stanna i Djurgården. Det finns en option att köpa loss honom som DIF nu kollar upp om de ska utnyttja. Enligt Pehrsson finns han med i pusslet inför nästa säsong.
31/10 - Enligt danska ekstrabladet så återvänder dansken hem till Bröndby. - Det var väldigt bra för mitt självförtroende att komma till Djurgården och få speltid. Jag startade i sju matcher och vi var ett bottenlag när jag kom, men sedan vann vi fyra matcher och spelade oavgjort i två. Så det var en bra upplevelse även om jag gärna hade gjort fler mål, säger Agger till ekstrabladet.
5/12 - Köpoptionen har gått ut men Agger finns fortfarande i tankarna hos Djurgården. Men man har inte beslutat sig helt gällande forwards än. Läs mer här.
1/2 - Djurgården har värvat sina två anfallare och Pehrsson har uttalat sig i danska medier att det inte blir någon förlänging med Daniel Aggers kusin.

SIMON THERN (MALMÖ FF)
28/12 - Det var på gång ett bra dag. Och till slut skrev unge Thern på för Malmö FF.

ERDIN DEMIR (BRANN)
21/12 - Djurgården och Trelleborg kom inte överens om transfersumman. Istället hamnade U21-landslagsmannen i norska Brann.

SEBASTIAN ANDERSSON (ÄNGELHOLM)
30/10 - Redan i april pratades det om att Djurgården hade ögonen på Ängelholms Sebastian Andersson. En tilltänkt ersättare till Mattias Jonson som la skorna på hyllan för en vecka sedan. Ängelholm missade idag avancemang till allsvenskan genom förlust mot Syrianska i den andra kvalmatchen. Öppnar för en övergång till DIF?
20/11 - Expressens reporter som bland annat avslöjade att Prince Ikpe Ekong lämnar DIF skrev följande inlägg på Twitter:
"Vad jag hör dröjer det inte längre förrän Andersson presenteras som Djurgårdens nästa nyförvärv. Räknar med att det sker i veckan". Finns saker som talar för att det också stämmer.
23/11 - Sebastian Andersson berättar för Fotbollskanalen att han bestämt sig för att spela i Kalmar FF. - Nanne ser mig som en forward som är stark i djupled och stark bollmottagare och jag tror att det ska bli bra. Allt kring Kalmar känns riktigt bra säger Sebastian till fotbollskanalen.


KRISTOFFER NORDFELDT (BROMMAPOJKARNA)
26/10 - Enligt Expressen vill Djurgården ersätta Dembo med BP:s Nordfeldt. Men den 22-årige målvakten har även utländska ögon på sig. Läs mer här. 
28/10 - Det är klart vi har koll på honom i och med att vi letar målvakt. Han är Stockholmskille och har utgående kontrakt, så det är ingen svår gissning. säger Magnus Pehrsson till Aftonbladet. 
24/11 - Efter lång tystnad kringen målvakten som spåddes vara Djurgårdens förstaval så säger nu Nordfeldts agent att han är långt ifrån Djurgården. Agenten säger även att det känns tveksamt att det blir något med Djurgården. – Alltså, vi för fortfarande diskussioner med Djurgården. Men vi är långt ifrån varandra, säger Cabrera till FotbollDirekt.se.
8/1 - Djurgården skrev kontrakt med Kasper Jensen och har därmed tre målvakter till nästa säsong.

LUKAS HRADECKY (ESBJERG)
21/12 - Djurgården försökte värva den 21-årige målvakten redan i somras, men då blev inte affären av. Nu jagar man den unge målvakten igen, enligt Expressen. Hradecky är given etta i Esbjerg som just nu spelar i danska andradivisionen. Djurgårdens manager Magnus Pehrsson vill varken dementera eller bekfräfta ryktet att klubben vill värva målvakten. Läs mer här.
8/1 - Djurgården skrev kontrakt med Kasper Jensen och har därmed tre målvakter till nästa säsong.

FORUM 18912012-03-02 12:40:00

Fler artiklar om Djurgården