SILLYKOLLEN: IFK Värnamo

SILLYKOLLEN: IFK Värnamo

Svenska Silly Season är i full gång. Det stora internationella övergångsfönstret stänger om en vecka. I Sverige sträcker det sig dock från årsskiftet ända till slutet på mars. Därmed finns det gott om utrymme för saker att hända i Allsvenskan och Superettan. I en artikelserie i flera delar har vi på SvenskaFans tagit tempen bland redaktionerna och kollat vad status är i klubblagen. Vad har man värvat, vad har man tappat och finns det några rykten som snart kan bli verklighet?

Erik Larsson - Värnamoredaktionen

Hur tycker du att de förvärv som klubben gjort hittills passar in?

Fyra spelare har hittils hämtats in och det är vänsterbacken Viktor Bergh (Norrby), mittbacken Emin Grozdanic (mittback), vänsteryttern Albion Ademi (Djurgården) och högeryttern Marco Bustos (Pacific FC). Alla spelare är köpta förutom Ademi som är ett lån.

Tre av värningarna är raka byten; Bergh ersätter Francis de Vries, Grozdanic ersätter Robin Tihi och Ademi ersätter Moonga Simba. Ur den aspekten så är de logiska byten.

Det hetaste av namnen är Bustos som spelat i både den mexikanska, den kanadensiska och den amerikanska förstadivisionen. Det är inte officiellt ännu men Antonsson förväntas lämna och då väntas Bustos ta hans roll. Spelarna har förvisso inte samma position men Bustos ska erbjuda den offensiva spets som Antonsson uppvisat under säsongen, d. v. s. avgöra matcher som står och väger.

Det finns därmed en logisk tanke med alla byten men det är svårt att säga hur det kommer falla ut. Bergh och Grozdanic har ingen erfareneht av allsvenskt spel, Bustos har aldrig spelat i Europa och Ademi har två jobbiga säsonger bakom sig.

Vad saknas/vad tycker du behövs? Varför?
Magashy lämnade redan i november för AIK och ännu har ingen ren ersättare värvats till honom, d. v. s. en kraftull och explosiv mittfältare som springer ivrigt fram och tillbaka.

Man kan också nämna att en renodlad nia borde värvas eftersom Antonsson väntas lämna. Samtidigt finns Zeljkovic i truppen och han var väldigt bra när han fick lira mer centralt i Örgryte och kanske kan han därmed fylla det tomrummet.

Personligen hade jag också velat se en värvning av en renodlad defensiv mittfältare som kan vinna dueller och bryta passningar. Förvisso finns Vindehall, Näsström och Larsson i truppen som haft defensiva utgångspositioner på mitten men det är ojämna spelare som uppvisat en låg lägstanivå. Jag tror att värvningen av en ny CDM hade spetsat laget ytterliggare. En spelare jag imponerats av i Allsvenskan är Le Roux i Varberg som varit riktigt bra som försvarsinriktad mittfältare, en spelare som honom hade gynnat Värnamo.


Vilken spelare får absolut inte lämna? Varför?
Det är väl Antonsson som man bör svara men samtidigt är det något som troligen kommer att ske. Det behövs ingen vidare förklaring kring varför Antonsson, som levererade mer än hälften av Värnamos mål, är viktig. Jag skulle t. o. m. kunna gå så långt och påstå att utan Antonsson hade Värnamo kanske inte klarat sig kvar i Allsvenskan.

Om Antonsson lämnar och inte blir ersatt på ett adekvat sätt så kan det bli ett väldigt dystert 2023 för Värnamos del.

En annan viktig kugge ifjol var Oscar Johansson som levererade många assist och stod för jämna och stabila insatser. Utan honom blev offensiven mer fantasilös och trubbig. Det har knappt ryktats kring honom fastän han har två väldigt bra säsonger bakom sig.


Tror du att vi kommer se några skrällförvärv?
I december sa sportchefen Enes Ahmetovic sa att det kommer värvas tre offensiva spelare och det har kommit två än så länge. Det borde rimligen betyda att det kommer ett tredje namn men jag har ingen aning vem det skulle kunna bli. Frågan är dock om man har råd med någon direkt "skräll". Bustos lär ha kostat mycket.

Några rykten som du gärna ser blir verklighet?
Har inte hört några specifika rykten den senaste tiden kring Värnamo.
 

SVENSKAFANS.COM2023-01-26 08:00:00

Fler artiklar om SvenskaFans