Sillysnack med redaktionen
Nyasha "Super Mush" Mushekwi – en potentiell Mr X i vinter?

Sillysnack med redaktionen

Redaktionen på Forum 1891 passade på att ta en liten intern pratstund för att utvärdera säsongen och blicka framåt innan sillyn sätter igång på allvar.


Sååå, hur är intrycken efter säsongen?

Isak: – Direkt efter Varbergsmatchen var det en oerhörd besvikelse, men det har lagt sig lite nu. Hade någon på försäsongen erbjudit en tredjeplats med elva nyförvärv i truppen hade man ju skrattat hela vägen till banken. Känslan är att det var en svag allsvensk säsong över lag, där en handfull lag hade chans att koppla grepp utan att lyckas. Hade DIF inte sålt Witry under sommaren hade det mest troligt räckt till guld, men samtidigt svårt att klandra Bosse utan full insyn i de ekonomiska parametrarna.

Eric: – Besvikelse här med. Visst hade man tagit en tredjeplats före säsongen, men med tanke på hur bra det såg ut när halva serien var spelad så är det svårt att acceptera att det "bara" blev en tredjeplats. 

Jesper: – Jag tycker ändå säsongen är klart godkänd med tanke på att man inte hade så höga förväntningar innan eftersom vi hade stor omsättning av spelare och vi hade därför inte ett färdigt lag. Men det känns ändå som att vi slarvade bort ett upplagt guld för att vi inte hade en hyfsat vettig målskytt. Därför känner man sig ganska besviken trots en Europaplats som man hade tagit innan säsongen.

Filip: – DIF spelade under säsongen 2021 stundtals en fantastisk fotboll. Väldigt underhållande och poänggivande. Nästa år hoppas jag att man kan bygga vidare på topparna från den gångna säsongen, samt försöka höja lägstanivån.

Adam: – Personligen råder det blandade känslor så här en vecka efter avslutningen. Glädjen finns där efter att vi lyckades ta tredjeplatsen, vilket innebär Europaspel till nästa år. Men samtidigt är det svårt att inte tänka på vad som kunde ha blivit. Att ha allt i egna händer inför de sista tre omgångarna och att sedan se drömmen rinna ut i sanden är självklart frustrerande. Trots detta så kunde det även blivit mycket värre. AIK hade kunnat stå som slutliga segrare och vi utanför topp tre.



Vad behöver förbättras till nästa år?

Adam: – Två saker. Den första är att vi hittar en tydligare kontinuitet på de tre offensiva positionerna. Under säsongen har det varit mycket hattande fram och tillbaka om vilka som skulle spela längs fram. Där önskar jag att fler spelare kan hålla en hög nivå under en längre tid. Den andra saken som jag önskar till nästa säsong är en bättre skärpa framför mål. Chanserna har skapats men allt för få avslut har letat sig in mellan stolparna. Kanske är det läge att jobba lite extra med avslutsövningar under försäsongen?

Filip: – Håller absolut med Adam om det här med avsluten. Kanske kan laget testa någon ny skottövning. Om inte det funkar får de börja skjuta mer tåpaj!

Isak: – Laget har ett klart gediget grundspel som gör det jobbigt för de flesta lag när man har en bra dag på jobbet. Samtidigt är väl känslan att det saknas en tydlig plan B när matcherna låser sig. Tränarna behöver bli bättre på att ändra matchbilden när det inte blir som man hoppats – men behöver förstås få rätt spelarmaterial också.

Eric: – Målproduktionen hos anfallarna måste skruvas upp. Ser även gärna att tränarna listar ut lite knep kring hur vi ska hantera lag som vill kontra sönder oss. Vi blev straffade väldigt hårt mot både Elfsborg och Göteborg under hösten och vi måste ha en hållbar strategi även under sådana matchbilder. 

Jesper: ­– Vi behöver bli mycket mer effektiva. Vi behöver bli bättre på att dyrka upp lågt stående försvar. Vi behöver också bli bättre på att förändra matchbilden.



Vad behövs det för förstärkningar i truppen?

Jesper: – Jag tror vi behöver en rutinerad anfallare som har spelat på hög nivå och som fortfarande har torrt krut, någon form av återvändare alltså. Vi behöver även en ung hungrig anfallare som vi kan utveckla. Vi behöver en högerback, gärna med bra fart.

Isak: – Det finns ju verkligen en svaghet i det centrala anfallet – och ytterbacksplatserna känns heller inte tillräckligt konkurrensutsatta. Det jag tror är svårast att hitta – och som bör vara prio ett – är väl en nia som har bra näsa för målet och samtidigt kan underordna sig Kim och Tolles spelsystem vad gäller presspel etcetera. En återvändare med torrt krut låter ju gångbart!

Eric: – En striker, en vänsterback och en högerback. Knappt så att jag behöver motivera varför vi bör ta in en striker, men målproduktionen var verkligen parodiskt usel från anfallarna under säsongen. Sedan upplevde jag ofta under säsongen att Elliot Käck inte riktigt höll nivån, det var ofta dålig kvalitet på inläggen och han gjorde inte heller många fläckfria insatser defensivt. Lite konkurrens på vänsterbacksposition kan knappast stjälpa laget. Så fort Witry försvann blev det uppenbart hur mycket truppen saknade en riktig högerback och en sådan med grym kondition och goda offensiva egenskaper får gärna spela i blårandigt nästa säsong. 

Filip: – En snabb och löpstark högerback, som helst talar norska och heter Witry. Samt en anfallare med näsa för mål.

Adam: – Jag tror på en intensiv vinter för Bosse Andersson. En startande högerback behöver värvas in för att ersätta Witry en gång för alla. Sedan behöver Käck konkurrens på sin vänsterbacksposition. Anfallarna har inte hittat rätt under året och det är därför en lågoddsare på att en relativt namnstark nia ansluter. Vidare ser jag gärna att en spetsig yttermittfältare hämtas in. Radetinac blir inte yngre, Bärkroth är på väg bort och Ademi har inte hittat rätt. Slutligen bör Bosse se över möjligheten att förlänga Vasyutins lån eller landa i en permanent lösning.



Vilka namn riskerar klubben att tappa?

Eric: – Kujovic kommer lämna laget medan det är osäkert huruvida Bärkroth och Nyholm också kommer göra det. Med största sannolikhet kommer Chilufya försvinna den här vintern, förhoppningsvis för en hög summa pengar även om jag inte är alltför optimistisk gällande just det. Jag tror även att det kan bli just den här vintern som Une Larsson till slut tar beslutet att testa vingarna utomlands. Även Finndell & Ekdal kan säljas efter sina mycket fina säsonger, men jag tror att båda dem två väljer att stanna till åtminstone sommarfönstret. Curtis Edwards lär söka sig till en ny klubb för att få speltid.

Jesper: – Det går ju alltid att spekulera i namn som försvinner. De som borde vara mest intressanta borde vara Chilufya, Ekdal och Finndell. Tror dock inte att vi släpper dessa utan att vi får bra betalt. Inte helt omöjligt att ingen av dessa försvinner.

Filip: – Jag tror framför allt att Edward Chilufya kommer att lämna för utlandet i vinter. Men även Hampus Finndell och Hjalmar Ekdal lär ha ögonen på sig.

Isak: – Som många är inne på är det väl de yngre spelarna som är de hetaste villebråden. Chilufya, Finndell, Ekdal – ja, rent av Widell Zetterström. Jag tror att samtliga har mer potential att hämta och kan öka ytterligare i marknadsvärde, men kommer det ett marknadsmässigt bud är nog Bosse inte sen att trycka på knappen. Finndell och Ekdal finns det redan hyggliga ersättare för i truppen – ”Chili” blir tuffare att ersätta med sin exceptionella speed.

Adam: – Bärkroth och Nyholm sitter på utgående kontrakt och där är det i skrivande stund inte klart om de förlänger eller lämnar. Curtis Edwards har fått snålt med speltid och bör se sig om för en ny klubbadress. Men dessa tre är inga spelare som laget står och faller med. När det kommer till spelare som “riskerar” att försvinna är det Chilufya och Une Larsson jag tänker på. De har båda ryktats bort och är viktiga spelare i en startelva. Finndell och Ekdal tror jag stannar åtminstone till sommaren 2022.



Har du en drömvärvning inom rimliga gränser?

Filip: – Rent sportsligt tror jag Degerfors Victor Edvardsen skulle passa perfekt in i Blåränderna.

Jesper:Marcus Danielson. Stark anknytning till Djurgården. Då får vi både en stabil försvarsspelare och en spelare som kommer att producera många poäng.

Isak: – Det finns säkert sexigare värvningar, men måste hålla med Jesper om att Marcus Danielson vore en dröm. Det har inget med våra nuvarande mittbackar att göra och skulle skapa angenäma problem för tränarna, men Danielson har en oerhört hög lägstanivå och bidrog med fantastisk spets både framåt och bakåt under sm-guldåret 2019. Jag tror att han kan hålla många år till på toppnivå.

Adam:Nyasha Mushekwi utan tvekan. Där har vi en värvning som kommer påverka hela klubben positivt inte bara på planen. Temperaturen och hypen kring Djurgården kommer skruvas upp. Om jag får lägga till en ytterligare, så är det att vi får behålla Kim och Tolle. Rosenborg är på jakt efter en ny tränare och duon finns med på klubbens lista.  

Eric:Super-Mush här med! Har ett mycket fint facit i Kina och är säkerligen fortfarande en riktig måltjuv. Vad jag är skeptisk till i den värvningen är presspelet som vi förlitar oss så mycket på och som tränarna prioriterar hos en anfallare. 

*  *  *

Håller du med i spekulationerna? Vilka förändringar vill du se Bosse göra i vinter? Kommentera gärna i fältet nedan, men tänk på att visa respekt både mot andra på Svenska Fans och mot spelare.

Redaktionen2021-12-13 20:46:00
Author

Fler artiklar om Djurgården