Sirius - MFF 2-5: Enkelt. Typ.

Sirius pressade Malmö FF men till slut var de gamla pågarna för bra.

Cupfinal nästa vecka. Jon Dahl Tomasson valde trots det att rotera ytterst sparsamt. Inte så konstigt kanske med tanke på Sirius fina start på säsongen där man exempelvis körde över serieledarna IFK Norrköping. Tuff match att vänta, och tufft blev det.

Startelvan
Dahlin
Larsson, Anel, Lewicki, Safari
AC, Toivonen, Bonke
Berget, IKT, Antonsson

Malmö inledde piggt, men ganska snart började det bollsäkra och skickliga Sirius ta över matchen. Att hemmalaget också tog ledningen var ingen chock. Jamie Roche gick omkull efter att Bonke Innocent gått för hårt fram och från elva meter räddar Johan Dahlin förvånansvärt lite - om vi bortser från straffavgöranden. Mohammed Saeid gjorde inget misstag och 1-0 var ett faktum. Inte orättvist.

Ett något chockat MFF tog några minuter på sig innan de hämtade sig men andra hälften av halvleken var betydligt bättre och man började trycka ner Sirius. Problematiken från tidigare under säsongen när övertag genererar i mycket få chanser var emellertid tillbaka och 1-0 stod sig halvleken ut - egentligen utan att MFF varit riktigt nära att kvittera någon gång.

Andra halvlek och då visade Sirius hur enkelt det kan vara. För MFF att göra mål alltså. Elias Andersson slog en passning hem till målvakten, som totalt missade den och så blev det helt plötsligt 1-1 precis i början av halvleken. Ledsen att säga det men givetvis en jättetavla av målvakten. Skönt vi får det med oss ibland.

MFF tog emellertid ingen större vara på bjudningen och efter en uppvisning i passivt försvarsspel kunde Stefano Vecchia placera in bollen när han ohotad fick skjuta i straffområdet efter en omställning efter en MFF-hörna. Fint mål av Sirius, men värdelöst försvarsspel av gästande Malmö.

Ok. Jon Dahl Tomasson förstod att något måste hända. In med Rakip, Rieks och Knudsen på ett bräde. Där vände matchen.

Knudsen visade sina fina inkast efter en dryg timme med ett inkast från vänsterkanten. Bollen in mot straffpunkten och efter lite flipper hamnade den hos Ola Toivonen som tryckte dit kvitteringen från nära håll. Malmö hade börjat käka upp Sirius.
Ola fick ett nytt läge några minuter senare med en nick i bra yta, men han hann inte riktigt rikta in skallen som han hade behövt och bollen hamnade på läktaren.

Sirius kämpade och slet. Stack upp i halvfarliga omställningar, men det kändes som det var MFF:s match - en match som borde vinnas men som höll på att rinna ur händerna.

Men så.. Med fem minuter kvar av ordnarie matchtid. Fotbollsgodis. Berget med djup passning mot Toivonen och där visade Toivonen upp varför han kanske helt enkelt är seriens bästa spelare - svårt läge med flera Siriusspelare i boxen och då svarar han med att friställa Kiese Thelin med en perfekt klack. Och helt fri gjorde Kiese Thelin inga misstag. 3-2.

Och nu rann det iväg 4-2 på en omställning där Berget lyfte in bollen vid 90-strecket och några minuter senare chippade Sören Rieks in 5-2 efter fin omställning där AC hittade IKT som i sin tur frispelade Rieks. Kvalitet på omställningar och avslut.
Och inte minst på inställningen.

Vi gör ingen stor match och vinner ändå stort mot ett fint spelande Sirius. Bra så.

----------------
Ola Toivonen har en spets som är precis det vi behövde. Han ersätter Rosenberg på ett överraskande bra sätt.

Bonke har det däremot tuffare i dag. Lyfter sig efter en bedrövlig start men det är märkligt hur mycket han pendlar. Svårare för honom kanske på plast mot ett bollsäkert motstånd.

Överlag var förvarsspelet inte tillräckligt bra i dag. Ingen enskild faller ur ramen direkt men det var inte bra totalt sett.

Jon Dahl Tomasson har fått en del kritik. I dag tycker jag att han läser matchen perfekt och gör ett klockrent trippelbyte.

Nu lite vila några dagar och sen fullt fokus på cupafinalen. Ja, vi kan ju inte vinna sådana matcher nuförtiden men det är ju ändå en kul match att spela. Bra uppladdning inför Blåvitt i serien några dagar senare.

Och så var det bara två poäng upp till Peking.