Lagbanner
Målvaktssituationen i IK Sirius

Målvaktssituationen i IK Sirius

I fredags kommunicerade Sirius att de hade värvat Davit Mitov Nilsson från Sarpsborg 08 FF. Vad kommer det att innebär för de målvakter som redan finns i truppen?

Förra säsongen var Lukas Jonsson Sirius förstaval på målvaktsposten. Dock fick han stå åt sidan i början av augusti när Jonathan Viscosi fick vakta målet i två matcher. Sirius hade fyra omgångar tidigare vunnit mot IFK Norrköping, men skulle därefter spela oavgjort mot Kalmar FF och åka på en storförlust mot Malmö FF. I matchen mot skåningarna hade inte Lukas sin bästa dag och med passningen som resulterade i ett självmål av Elias Andersson där Lukas står felplacerad vid mottagningen och istället retligt får se bollen leta sig in i målet.

När BK Häcken gästade Sirius i den tredje omgången kom det som senare utsågs till årets mål i Allsvenskan 2020 och även där ställde sig många frågande till hur Lukas stod placerad.

Jonathan Viscosi som hade kontrakt för en säsong blir inte kvar och sammanlagt blev det tre seriematcher och en match i Svenska cupen för kanadesaren med italienskt påbrå.


Det blev bara en säsong i Sirius för Jono. Målvaktsvagabonden får nu söka sig vidare.

Tredjemålvakt 2020 var Hannes Sveijer. Den 19-årige egna produkten varvade spel med med Sirius i P19 Allsvenskan Norra med att spela först med IFK Luleå och sedan Sollentuna FK - båda lagen hemmahörande i Ettan Norra. Mot slutet av säsongen skulle han även få göra A-lagsdebut i Sirius och kom att spela de tre sista matcherna för säsongen.

Många har berömt Lukas för hans fotarbete och det med all rätt. Lukas har även vad jag tycker är en kroppsbyggnad som en målvakts ska ha - stor och lång. Hans motsats skulle kunna vara en målvakt som gjort 133 landskamper för Sverige. Personligen föredrar jag således en Bogdan Stelea framför ett sugrör som siste utpost.

Apropå fotarbete var en annan målvakt vass med fötterna under förra säsongen och det är Hannes. Han ställdes inte på allt för stora prov i Sirius, med visade upp bra spelförståelse och bra fötter när han fick chansen. Med 30 spelade matcher säsongen som var fick han, sett till antal matcher, en hel säsong som förstemålvakt. Av alla de matcher han var uttagen till satt han endast som reserv i två av dessa. Med P19-laget blev det sju starter, så det innebär 23 matcher på seniornivå vilket är väldigt bra för en så ung målvakt.


Hur ska Hannes Sveijer göra 2021? Kommer han lånas ut eller slåss om en plats i IKS?

David Mitov Nilsson som fyller 30 år om två dagar (grattis i förskott!) har värvats av Sirius som betalade en övergångssumma till den norska klubben där han spelade en säsong. Det blev 26 seriematcher och DMN var den målvakt i norska högstaligan som kammade hem flest antal hållna nollor vilket var tio till antalet och han hade dessutom en räddningsprocent på cirkus 75% och det i ett lag som kom på tolfte plats av 16 lag.

Sirius som haft problem med att täppa till bakåt de senaste åren har alltså värvat en målvakt som 2015 när IFK Norrköping vann SM-guld vaktade målet i lagets alla matcher och med meriter från det svenska U21-landslaget och en landskamp för Nordmakedonien så är det en välmeriterad målvakt som ansluter.


David Mitov Nilsson under sin tid i IFK Norrköping. Kommer han godta att vara reserv?

Tidigare har Lukas Jonsson konkurrerat ut andra målvakter som anlänt. Till en början var han reserv bakom Andreas Andersson och när Benny Lekström anlände delade de först på jobbet innan Lukas tog över som etta. När Wicks värvades in fick Lukas spendera majoriteten av säsongen som reserv innan han kom in i laget i slutet av 2017. Inför säsongen 2018 åkte Lukas till Norge för speltid, men han var tillbaka i Sirius efter sommaren efter den turbulenta målvaktssituationen som kom att uppstå hos Sirius. Till 2019 värvades John Alvbåge in och var tänkt att spela i premiären mot Kalmar, men en skada gjorde att Lukas fick spela den matchen och han kom sedan att spela majoriteten av matcherna den säsongen.

Kommer Lukas även denna gång att kunna konkurrera ut en målvakt eller blir det David som blir förstavalet? Och hur vill Hannes göra? Ponera att Lukas inte vill spela andrafiol - är Hannes beredd att göra det efter att ha spelat så många matcher förra året?


Han har gjort det förr. Gör han det igen? Det är den stora frågan för Daniel och Karim.

Jag tror och hoppas att Sirius kommunicerar med sina målvakter och har en klar och tydlig plan för hur de ska göra. Personligen har jag själv fuskat som målvakt i diverse sporter (låg lokal nivå) och vet att när det gäller ishockey eller innebandy så är en målvaktsrotation inte lika påtaglig psykiskt som i fotboll. Där kan man till och med bytas in som målvakt i en match, men vilken fotbollstränare, förutom Paolo di Canio, skulle göra ett målvaktsbyte i fotboll för att denna inte presterar under en pågående match?

På det gröna gräsets schack är jag för att ha en uttalad förstemålvakt. Skulle denne inte prestera över tid får man ta ett beslut då om det är läge att byta eller inte. Därför anser jag att Sirius inte bör säga till trion att “den som är bäst för dagen får stå”, för det tror jag inte på när det kommer till fotbollsmålvakter. Att inte kunna få ladda ordentligt till en match som man inte vet om man ska spela eller inte är inte till någon fördel för särskilt många målvakter skulle jag påstå. Det finns flera målisar som talat om att de vill veta om att de ska vara nummer ett och för en som inte själv provat på målvaktsspelet är det nog lätt att tänka att målvakter skulle vara några divor för att de måste vet om de ska spela eller inte, men det är inte vad det handlar om. Det är en helt annan psykisk ansträngning och en annan mentalitet som krävs att spela som målvakt och att då inte få veta om man ska spela eller inte kan snarare leda till osäkerhet än att man knyter näven i fickan och “minsann ska visa” tränarna att de gjort fel. Nu säger jag att det inte är så för alla, men fråga en som Ronnie Hellström till Thomas Ravelli eller Arsenals Bernd Leno och jag är övertygad om att de alla skulle säga att de ville och vill vara uttalad etta.

Om klubben utåt kommunicerar annat måhända, men jag hoppas att man tar ett beslut tidigt vem som ska vara etta och finner len ösning för de målvakter som inte gillar situationen med att vara reserv.

Andreas__Adde__2021-01-10 17:15:00
Author

Fler artiklar om Sirius